Нов изпит: Кандидат-шофьорите ще решават и казус на пътя

В листовките ще има повече въпроси, свързани с конкретни ситуации
22 окт 2016 22:06,
25
Нов изпит: Кандидат-шофьорите ще решават и казус на пътя
Снимка: Нова тв

От следващата година кандидат-шофьорите ще карат нови изпити - листовките вече ще включват две части. Освен традиционния тест, курсистите ще трябва да се справят и с казус на пътя, заснет във видео клип.

До този момент по-голямата част от теоретичните изпити се провеждаха в кабинетите на учебните центрове. Сега обаче те стоят празни. Причината е, че листовки вече се решават само в центровете на Автомобилна администрация. Идеята е до края на годината теоретичните изпити да се провеждат в т.нар. "бели стаи", които представляват звукоизолирани кабини.

Поне половината от въпросите в листовките са ненужни и объркват курсистите, смятат от бранша.

"Не отговарят на реалните ситуации и на реалните пътни условия", каза пред Нова телевизия автоинструкторът Петър Иванов.

Затова до следващата пролет сложните въпроси ще отпаднат за сметка на такива, свързани с конкретни ситуации на пътя.

Към теоретичния изпит се добавя и втора част. На таблета курсистите ще гледат кратък клип, след което ще отговарят на въпроси с конкретни казуси.

До края на годината изпитите ще се провеждат в т.нар. "бели стаи". Всяка от тях ще е в отделна кабинка, с камера, таблет и скенер.

Автошколите обаче искат изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове и съдят министерството.

"Корупцията се намира в ДАИ и това, което се прави, е за да искат много пари от изпитваните, за да си вземат изпитите", смята Борис Гаврилов, собственик на автошкола.

Заради извеждане на обучението на кандидат-шофьорите извън кабинетите на учебните центрове към тези на ДАИ – шофьорските школи готвят протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: шофьориизпитилистовки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и сега са толкова друг е въпроса кои колко ги води и как ама тоя де блъска обикновен човек кои признава от бизнеса
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема не е в листовките, а в това, че пълни неграмотници вземат книжки. Корупцията е най-големия бич. Каквито и листовки да направят тези които си плащат ще си вземат книжки. Някога курсовете са били три месеца и хората са се обучавали сериозно, а сега се претупват за 10 дни. В цялата страна цари пълно безхаберие за всичко.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като вижда каква е ситуацията така ще прецени не да кара три улици и да си мисли че знае
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ями обеснете какво ще рече това казус смятате ли че ще премахнете корупцията или щее стани да седна това сега правим нов вид глупости не се ли работи няма управия не се ли разбра на едни сложно това на едни друго ами даваите реално и мислете бре