Болници източили над 800 хил. от НЗОК само за 9 месеца

Отчитали неизвършена дейност, несъществуващи болести
43
Болници източили над 800 хил. от НЗОК само за 9 месеца
Снимка: Булфото, архив

14 болници, които са проверени, са източвали пари от НЗОК от началото на годината.

Сумата, за която става въпрос и е получена неправомерно, е 817 хил. лв., съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков.

Още по темата

Парите ще трябва да се връщат, след като експерти от Централното управление на НЗОК са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Болниците са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков и обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн.лв. по-малко за първите две седмици на ноември.

"Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има", каза още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
от ясно по-ясно преди 7 години
За това по цял свят акцентът на финансирането е доболничната помощ - там проблемът се хваща по-рано и се решава по-евтино и по-безпроблемно, без негативни последствия за пациента в бъдеще, а в болницата всеки може да прави каквото си иска, даже и да оперира без нужда, колкото да вземе парите.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи се знае с точност до минутата кога болният е приет и съответно напуснал болницата, а в този промеждутък какво точно става, е тъмна Индия. Докторите си измислят заболявания и лечение, изследвания и манипулации, отчитат си ги /без и половината от тях да са извършени/ и си взимат парите от Здравната каса. И какъв е смисълът тогава от пръстовите отпечатъци?!
13
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
А колко директори на болници...източвали Касата са в затвора -николко.За това ще продължат да източват и даже ще искат...още.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей тез кат чингята. Нямат наядани.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако нямаше толкова "социално слаби" и тяхната безбройна челяд, на които държавата плаща здравните осигуровки, щеше да има достатъчно пари в Здравната каса и съответно да се помисли за сериозно увеличение на заплатите на лекарите, за да не правят далавери. Болниите са пълни предимно с такива "социално слаби", особено в провинцията е ужас...
10
1
 
10
 
! Отговори
Хах преди 7 години
zues , съвсем не е задължително регистрацията да бъде направена веднага , а в рамките на деня , никой нормален лекар няма да тръгне да взима отпечатък на някой , които е в критично състояне
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като "вътрешен" (Пациент, чрез който "източват" болницата с несъществуващи процедури) мога да ви кажа каква е истината. Истината е, че иначе няма как да ми отпуснат лекарства. Тоест тези "източени" средства (С някои изключения, разбира се) са всъщност реалната сума, която е необходима за адекватното обслужване/лекуване на пациенти.
8
4
 
14
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До ХахМи тя системата се срина, хората висяха по цял ден да ги приемат, ако изобщо са ги приели, някои по спешност може и да са умрели, ама щом ще пестим от човешки живот...
7
13
 
15
 
! Отговори
Хах преди 7 години
След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков и обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн.лв. по-малко за първите две седмици на ноември.И какво се оказа ? Рев , рев за тоя отпечатък , а наистина имало файда от него
6
1
 
13
 
! Отговори
иванова преди 7 години
ефект има има дакато не се научат и него да заобикалят нашите родни тарикати с бели престилки
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще продължават докторите да пишат в отчетите всякакви измислени болести и провеждано лечение и манипулации, без въобще да са извършени тези дейности върху пациента и никакви идентификатори няма да помогнат за спиране на тази практика. Болният си лежи в отделението, докторите си пишат..
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако докторите лекуваха колкото крадяха болниците щяха да затварят.
3
12
 
10
 
! Отговори
БСП преди 7 години
Медицинското съсловие е в основата за загубата на ГЕРБ, защото виждат как им се спират кранчетата за източване на Здравната каса.Други гласували срещу ГЕРБ са митничари, полиция, съдебна система, ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В ОРГАНИЗАЦИИ КЪДЕТО ИМА РЕФОРМИ ИЗНИЦИИРАНИ ОР ГЕРБ.Това е общата ни черта на всички българи, когато не ни засяга може, но когато ни засяга не може реформи.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешна работа 800 000/9=88 889 лв/14 болници = 6300 лв. на месец от болница. Или проверяващите са си затворили очите.
1
1
 
18
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Само едно определение има-престъпници.