Бойко Борисов: Жертвите в Хитрино ще се увеличат

Машинистът разказал, че композицията се разкъсала след петата цистерна
10 дек 2016 11:26, Александър Попов
182
Бойко Борисов: Жертвите в Хитрино ще се увеличат
Снимка: МВР

Жертвите след взривената цистерна в Хитрино ще се увеличат, прогнозира премиерът в оставка Бойко Борисов, който вече е на мястото на трагедията. До този момент се знае за пет загинали.

"Щетите са големи, има тежко ранени. Загиналите ще се увеличат със сигурност. Една от цистерните все още пропуска, но няма риск за нов взрив. Цистерните се обливат", заяви Борисов.

Още по темата

Той допълни, че един от машинистите е казал, че се е откъснала композицията след петия вагон. Но тепърва разследващите ще изясняват причините за инцидента.

"Вълната е повредила три реда сгради. Яд ме е, че много неща сме направили тук и трябваше да идвам по хубави поводи. Уви. Когато кметът опише щетите ще помогнем с парична помощ, но загиналите няма как да върнем", допълни премиерът.

Според шефа на пожарната комисар Николов сигналът за инцидента е постъпил в 5:42 тази сутрин, а 16 минути по-късно пристигнала първата пожарна кола. Не така обаче смятат жителите на Хитрино, които свидетелстваха, че пожарникарите дошли чак към 7:00. Според някои дори дошли без вода, но Николов заяви, че това не отговаря на истината.

"Най-важното сега е да успеем да открием оцелели в срутените сгради. Над 110 пожарникари обливат цистерните и издирват хора", допълни Николов.

Местен жител, чиято жена е работела във фурната и е с над 90% изгаряния, обвини пожарникарите, че не са отишли да гасят, а вместо това са го псували.

"Кой ще ми върне жената? Посочих на пожарникарите къде гори фурната, а те ми обясняваха да не ги поучавам. Някои бяха пияни още. Ако бяха действали бързо щяха да спасят жена ми", заяви мъжът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора,стига сте писали глупости ,а бъдете съпричастни.По цял стават трагедий само ние българите си чешаме езиците и обвиняваме,който ни падне.Да отидем да дарим кръв или да помогнем,с каквото можем.Това е велико,а другото е приказки хвърлени на вятъра.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dnes.bg/stranata/2016/12/10/versiia-vlakyt-iskrial-pri-vlizane-v-hitrino-zatova-dereiliral.325143до 67 Говорим за Пропан-бутан, не пропилен. сега научавам че влака е превозвал и пропилен.В тази статия пише иза пропилен
64
1
 
3
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
Да при сблъсък ако се пробие корпуса на цистерна би трябвало само да изпусне газ, а не да се взривява. Все пак си има критерии и специфични методи по които се изработват. Но не забравяйте че при сблъсъка е имало съборени електропроводи по които тече електичество с напревение около 20 000 волта. Най вероятно те са дали искрата от която газта се е запалила. От там насетне трагедията е пълна и необратима...
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка цистерна събира 60 тона пропан под налягане 35 атмосфери!---------Глупости.Цялата цистерна е 52 тона, от които само около половината са полезен товар, другото е желязо.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 67 Говорим за Пропан-бутан, не пропилен. сега научавам че влака е превозвал и пропилен.
61
1
 
5
 
! Отговори
Старият машинист преди 7 години
До Анонимен 64ПРИ СБЛЪСЪК, ако някаква метална част пробие корпуса на цистерната се получава искра от удара метал в метал.По подобен начин на 18 юни 1972 г на гара Подуяне-разпределителна буфер на локомотив проби цистерна с бензин. От удара се предизвика искра, която взриви цистерната.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко чудо за три дни!После както винаги винаги ще забравим! Виновни разбира се няма. Държава също няма.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига с тия заобиколни пътища! Има правилник RID за превоз на опасни товари с жп транспорт, който се ползва в цяла Европа! Легално е...
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При сблъсък ако се пробие корпуса на цистерната, тя ще изпусне само газ. Няма как да се взриви.зависи от веществото.Пропиленът е силно реактивен и се взривява от съприкосновение с кислорода във въздуха.Разхеремтизирана ЦИСТЕРНА с тонове газ ....вече знаеш
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Филмите на ИД не са само камикадзета.
56
3
 
16
 
! Отговори
БУЛМАРКЕТ ЛИЦЕНЗ преди 7 години
ЩЕ БЪДЕ ЛИ ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА ЧАСТНИЯТ ПРЕВОЗВАЧ БУЛМАРКЕТ СЛЕД ИНЦИДЕНТА С ПРЕВОЗ НА 26 ВЗРИВООПАСНИ ЦИСТЕРНИ ПРЕЗ НАСЕЛЕНО МЯСТО ?
55
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При сблъсък ако се пробие корпуса на цистерната, тя ще изпусне само газ. Няма как да се взриви.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А лиценза на на фирмата превозвач можете ли да вземете?
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цистерна с газ да се блъсне и със 100 км в час няма дса избухне. Тук става въпрос за терористичен акт. Защо премълчават?
52
4
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
Стига конспирации! При такава катастрофа е неминуемо, някоя цистерна да се разхерметизира и запали. А в пламъците и да гръмнат другите цистерни, които не пропускат. Всяка цистерна събира 60 тона пропан под налягане 35 атмосфери!
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрах чии са вагоните-на фирмата превозвач или на БДЖ и кой отговаря за техническата им изправност?
50
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е терористичен акт.Снощи оповестиха че бройката на мигрантите е 18 400, апреди това, че ги пускали да серазхождат навсякъде насвобода.Ако за това безобразие не е виновен Бойко Борисов и неговите министрине виждам кой.Тоя човек живее в негов си измислен свят и сега се вижда колко е опасен за обикновените българи.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова ли няма заобиколен път за превоз на тези опасни материали. Че минават през центъра на селото.Явно затова пътуват нощем, за да не ги видят.
48
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Една от цистерните още пропуска, но няма опасност"---------Айде сега си задайте въпроса, как така пропускаща газ цистерна, обгоряла отвсякъде, не се взривява....А студени, здрави цистерни, са гръмнали при дерайлирането (ако изобщо е имало такова)....Цистернас може да гръмне само ако някой путински диверсант мноого се постарае.А монгола Московски го изритайте за некомпетентност.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата явно го е много страх да каже пред господарите си Меркел и маймуняка че е терористичен акт това в Хитрино!Жалко само за загиналите!