Горанов с варианти за разрушените къщи на хората в Хитрино

Високата скорост е основание за такъв тежък инцидент, коментира Московски
Обновена: 11 дек 2016 22:45 | 11 дек 2016 22:19,
60
Горанов с варианти за разрушените къщи на хората в Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Финансовият министър Владислав Горанов разработил 2-3 варианта как да бъде решен проблема на хората в Хитрино. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред bTV.

Още по темата

Обмисля се Министерският съвет да даде целева субсидия на селото, а кметството да разговаря с всяко семейство как да се постъпи. Дали някой иска да си построи къща, дали да е дарение с няколко типа къщи или нещо друго, всеки щял да избере.

Източването на цистерните ще отнеме повече време от предвиденото, коментира Московски.

"Източването на една дерайлирала цистерна трае 2-2,5 часа, а те са 12, така че 48 часа няма да стигнат, както се е смятало първоначално", каза министърът в оставка.

Той посочи и стъпките, които ще трябва да се извървят.

"Придвижва се тежка механизация към Плиска, 50-тонни кранове, чакат се 100-тонни от Румъния. След като бъдат вдигнати, цистерните ще трябва да бъдат изкарани до железен път и да бъдат превозени с дизелова тяга", обясни Московски.

Министърът на транспорта в оставка заяви, че във времето, когато не се източват цистерни, се появява прозорец и хората на групи могат да бъдат пускани в домовете да нахранят животните си.

Московски каза, че имал първоначална информация, че в междугарието композицията е влязла със скорост от 81 км в час, на първата стрелка скоростта е била 71 км. Той уточни обаче, че все още не са му предоставени писмени документи.

30 км превишение на скоростта са основание за създаване на такъв тежък инцидент, каза той.

Московски заяви, че компанията "Булмаркет", чиято собственост са взривилите се вагони, е била прелицензирана през пет години и няма информация да не е отговаряла на условията за издаване на разрешение от железопътната администрация. Първият лиценз е изваден през 2005 г.

Искрено се надявам това да е чисто транспортен вид инцидент. Ако се намерят факти за злоумишлено действие, това би било чудовищно и би граничило с акт на тероризъм, каза Московски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата да им направи сглобяеми къщи, но да са на безопасно разстояние от гарата. Това е бързо и ефтино решение.
51
2
 
4
 
! Отговори
ККК преди 7 години
До ВинкелоИди си искай парите от земетресението, малoумник ... ние (с нашите данъци) не сме длъжни да ти оправяме къщата, докато ние нямаме такава !!!
50
1
 
6
 
! Отговори
KKK преди 7 години
да кандидатстват по програмата за саниране .... ае стига сте ремонтирали частни имоти с държавни пари !!! Намерете отговорника за трагенията и нека той плати всичко, както и трябва да бъде !!!Стига сте чистили вашата некадърност с нашите пари !!!
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Атентат срещу мирното предимно турско население в село Хитрино не случайно е подбран точно там , да се разследва от Международния Съд в Хага
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не попита, а и никой не каза каква е застраховката на частнат компания, която прибира тлъстите печалби от транспорта на опасни товари. Застраховката на компанията трябва да покрие щетите, а не народа и държавата!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не съм съгласенУтре и ти може да останеш на улицата, нищо не е вечно....
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За влакови композиции има ли застраховка "гражданска отговорност"? И ако аз плащам 200 лв годишно за личен автомобил, колко плащат превозвачите на опасни товари? И с какво фирмата превозвач ще компенсира пострадалите... или пък застрахователите, или БДЖ-собственик на железопътните линии? Ще почне едно доказване, че никой не е виновен....
45
24
 
2
 
! Отговори
Не съм съгласен преди 7 години
И сега ще им построят едни салтанати мезонети за по 150 000 лв , а сринатите им кирпичени къщи не струват и 10 . Както стана в с. Бисер.
44
5
 
40
 
! Отговори
Винкело преди 7 години
Събориха къщата на дядо ми след земетресението, беше пострадала много и експертите казаха да се бутне.Аз го приютих - на 94г. е ветеран от войната с медали.Извозих 25 Камаза отломки и платих за разчистването 3000хил.Искаха да извадя строително разрешително - направих проекти и взех Разрешително за строеж/ дадох 4000ж./ и със всички нужни документи още чакам от 2013г. от Комисията по Бедствия да ми отпусне полагаемите средства..До днес 2016г не получих нищо!Гарантирано от Герб!Гнус ме е от тези!
43
2
 
30
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Парите за санирането да отидат за къщи на хората. ! А ония да се бръкнат и да се санират ! Стига далавери на чужд гръб!!!
42
10
 
22
 
! Отговори
Милен преди 7 години
Абе какви са тея глупости с атентатите... на кой му е притрябвало да прави атентат в зачукана България? Още повече, че атентати се правят за показност... защо ще прави атентат някой и ще си трае вместо да надува каква голяма работа е свършил?
41
12
 
41
 
! Отговори
Горанов, кой си ти? преди 7 години
Горанов ти специалист ли си, експерт?! Защо отказахте помощ от Унгария и Израел?! От какво Ви е страх. 80% от БГ, смята че може да е терористичен акт, в разстояние на една седмица метро и влак излизат от релси, имаше предупреждения от цял свят. Израел със своя опит и специалисти за 48 часа, щеше и да обезопаси композиците, и да установи причината. Щото БГ няма специалисти - това е истината. Унгария предлага да построи къщи, то не. Много искате до прикриете причините, да няма експерти от чужбин
40
0
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Не мога да се начудя на юзърите - "правещи се на интересни" точно под теми , като тази! Намирам го за тотално безобразие! Модерато*ра трие много често смислени коментари....а оставя такива "майтапчии" да се ширят.Случилото се е трагедия - гледах репортажите - убити съпруг, и син...на никого не пожелавам такъв ужас! Иначе съм съгласен с тези, които питат как отговорната фирма ще си носи последствията , ще има ли наказани...и т.н.
39
1
 
13
 
! Отговори
у нас: преди 7 години
Винаги са виновни жертвите
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А дано"Как ще ги пренесат тия кранове през карпатите направо не ми се мисли!"---С лодки по Дунава, да не спира бизнеса на "магистралните" мургавелки :):)
37
1
 
59
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Всичко, което прочетох за инцидента са пълни глупости! За мен вината е на превозвача! Машиниста ясно заяви, че композицията се е скъсала! Няма машинист, които ще превиши разрешената скорост! След всяка смяна предава скоростомерните ленти в депото на домуване и ако е превишил скороста по време на работа бива глобяван! На тези смешни заплати няма човек, които да го направи!!!! Но е най - лесно да обвиним тях!!! А това, че частниците правят куп грешки никои не го гледа!!!
36
12
 
4
 
! Отговори
CHALGAR DUDAEV преди 7 години
DA GRAMNE VLAK Y TYRSKO SELO NE E SLYCHAINO.TYRCITE SA PREKALILI SAS NASHESTVIETO SI.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност ни е известно, че е налице разкъсване на композицията между 5-ти и 6-ти вагон и настъпване на този резултат. Но очакваме експертните заключения, които ще дадат отговор на въпроса, заяви Арнаудова.
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГняаме ли 100-тонен кран
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има няколко държави с интереси в България!