Приемна майка заведе 6-годишно в болница с измръзване

Има опасност от ампутация на някои пръсти на краката
25
Приемна майка заведе 6-годишно в болница с измръзване
Снимка: Булфото, архив

Момченце на 6 години с измръзване на краката е прието за лечение в хирургията на болницата във Велико Търново.

Детето, което се отглежда в приемно семейство в село Долна Липница, била доведено в Спешното отделение от майката, която се грижи за още едно приемно дете, около 18 часа в понеделник.

Жената обяснила, че от предния ден забелязала, че пръстите на крачетата на момченцето са потъмнели. Спешните медици са констатирали измръзването.

Момчето е било консултирано и от дежурния хирург д-р Димитър Георгиев. По крайниците имало некротични участъци и все още не е отминала опасността от ампутация на някои от пръстчетата на детето, казаха медици пред "24 часа".

От болницата веднага са сигнализирали Дирекцията за социално подпомагане в Търново и отдел "Закрила на детето".

Още снощи детето е посетено в болницата от екип социални работници. Това семейство е утвърдено за приемна грижа според всички правила и принципи. То отглежда още едно момиченце на 4 години.

"Тъй като още очаквам доклада за случая, то е изведено от дома и ще бъде настанено при друго приемно семейство, докато не се уверим, че при досегашните приемни родители няма никакъв риск", обясни шефката на Дирекцията по социално подпомагане във Велико Търново Мая Пешева.

Пред социалните приемната майка казала, че момченцето известно време е било навън на снега. Правят се анкети със съседи и близки, за да се установи как са отглеждани децата.

Според Пешева има съмнения, че измръзналото дете може да има здравословен проблем - съдов или психичен, който трябва да се изследва в здравното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 14,Първо, бюджета на един социален дом или ЦНСТ изобщо не се изчерпва със заплатите на служителите. Има стойност на имота, режийни, храна дрехи учебници и т.н. Така че няма такъв филм като 1000 лв заплата. Чрез платените приемни семейства държавата ограничава разходите си. Второ, относно "лелките" които хем са на работа, хем са си в къщи - въпросните хора са на "полуработа" 24/7/365 без право на отпуска срещу 500 лв на месец заплата. Защо хората, които говорят за "банкомата" не вземат дете?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това с приемните родители отдавна се превърна в бизнес. не ги интересуват децата а само парите. 700 лева на месец + стаж . дават ги все на "наши хора". напишете в гуглетосело крива бара и ще ви стане ясно за каква търговия става дума.а лелките от социалаповтарят като папагали "колко им е добре" на децата .
17
1
 
7
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Приемните родители са уникални хора. Трябва много сърце и сила за това. Вземаш дете, знаейки, че ще бъде твое, ще е в сърцето ти, но ще ти го вземат. Но все пак го правиш, защото да дадеш любов и шанс е по-важно за теб от собствените ти чувства.Проклетници, които очернят приемното родителство и го превръщат в бизнес са за бесило!Господ да ги съди!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Георги и до 16Да продължа, напълно прав сте да се чувствате ощетен. Аз също смятам, че когато някой категорично е решил да си остави детет,о без всякакви опити да размисли, трябва да му са наложат някакви санкции, с които този човек да си понесе поне частично отговорността . Това би имало възпитателен ефакт върху следващите, на които им минава такава мисъл през главата.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Георги и до 16Има много случаи, когато млади момичета оставят децата си, защото нямат работа или защото бащата не желае да се грижи. Други са под натиск от роднини. Тогава трябва да се работи с тези хора и да се опита да се промени решението им. При тези случаи си заслужава да се положат усилия и средства , защото най-добре е детето да си е при родителите. Скоро имаше случай за 18 год. бременна, опитала да се отрови, защото искала детето, а техните не й давали да го задържи
14
0
 
10
 
! Отговори
До Георги и до 16 преди 7 години
Нали за това пише 5 - никакво наливане на пари в ръцете на онези биологични родители,които създават деца без да мислят и без да имат намерение да се грижат за тях! Но и никакво ощетяване на данъкоплатците не трябва да има! От къде накъде някой ще ме задължава да плащам за отглеждането на чужди деца, като същевременно подпомагам овдовялата си майка, за да не мизерства след 40 г. трудов стаж? И накрая аз оставам с едно дете!Който е създал деца,ще ги храни със своя труд, ако не ще - принудително!
13
1
 
23
 
! Отговори
от анонимен 10 преди 7 години
Това е пълен абсурд, има случай, когато детето се оставя поради финансови ограничения. Значи социалните вместо да създадат някаква система, с която да подпомогнат с посочените средства биологичните родители, така и така се плащат, те решават да финансират чужди хора. Някой да ми обясни смисъла и логиката в това. Аз не мога да ги видя.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Системата обрече тези деца.Това с "приемно семейство" си е бизнес. Приемните майки живеят от парите давани от НАС за отглеждане на децата а децата мизерстват и робуват, често буквално на приемните "майки".Естествено има и изключения, но в масовият случай е така.Още по-лошо е,че има много хора които действително искат да осиновят деца, влючително и от древноиндийски произход, но приемните "майки" масово саботират и блокират осиновяванията, за да не загубят финансирането от което и те живеят.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георги Познавам системата. завърших Социални дейности, за което съжалявам. Защо не се дават 1000 заплата на персонала и той да се подбира по същите критерии, както персоналът, които да гледа децата у дома си? Другото което е важно, тези деца с постоянното местене от едно семейство в друго се травмират със сигурност. Значи лелката хем си е в къщи, хем си е на работа. Сега ние за кого се грижим , за лелката или за децата?Дипломата в този случай не те прави специалист.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБЪДИ БЛАГОСЛОВЕН ЗА БЕЗУПРЕЧНОТО СРАВНЕНИЕ!!!НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА УМЕН, ЧЕ ДА НЯМА КАКВО ДА НАУЧИ ОТ ЖИВОТНИТЕ!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 10,Разбирам ви чувствата, но не познавате материята. Идеята за професионалната приемна грижа е следната: досега децата живееха в социални домове където работеха "лелки" които ги гледаха. Бюджета излиза около 1000 1500 лв на дете в зависимост от големината на дома. Децата и досега гладуват. По добре е лица подобни на въпросните лелки да вземат дете в собствения си дом и държавата да дава въпросните 1000 лв като заплата за жената и издръжка. Това са 500 лв заплата и 500 лв за издръжка.
8
0
 
29
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Социалните работници са за убиване. Как може да утвърдиш приемно семейство, което е толкова безотговорно, че да остави детето да премръзне? Спазили били всички изисквания....Освен 1 - да не се дават деца на безотговорни хора.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви майки са тези? Защо умишлено подменяте всичко? Ако наистина иска детето да го осинови, но...тогава няма заплата, няма трудов стаж. щом получи родителски права, както всеки БИОЛОГИЧЕН РОДИТЕЛ, автоматично далаверата спира.Е това е основният проблем. Така че тези, които организират тази глупост, хич да не ми се правят на загрижени. Всякави извращения се навъдиха, гей бракове, гей двойки да са родители. Е, теорията на конспирацията срещу човешките ценности ще се окаже, че не е само теория.
6
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Докато *** не разберат, че първо трябва да дават, а после да искат, никакво наливане на пари, даване на жилища, социални помощи, стипендии за тройка и т.н. няма да подействат. Здравият разум показва, че след като си безотговорен родител, обществото трябва да те задължи, чрез различни форми за реално полагане на общественополезен труд, да изхранваш тези, които си създал!
5
1
 
14
 
! Отговори
Ева си и държавата преди 7 години
Няма никакъв контрол нито от социалните, нито от учители, нито от отговорните институции всичко е само на хартия. Тотална деградирала социална система.
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с приемната грижа е поредната тъпня, за да циркулират едни пари и да имитирате заетост на гърба на децата, които са достатъчно наказани да се родят от безотговорни хора. Не става само със създаване на условия, с които да облекчавате жените, които ги захвърлят. Трябва да се въведе и накаква форма на повинност за подобно поведение. Само хората си зарязват децата, животните не го правят.
3
2
 
27
 
! Отговори
Наивно е да се мисли преди 7 години
че някои от проблемите на днешна България ще се решат, ако държавата подпомага нечии безотговорно създавани деца.Повече от половин век ги подпомагаме, за да ги накараме да приемат нашата ценностна система, но те не щат и виждат в наше лице само будали за доене.Решението е просто. Създал деца и заявява, че сам не може да ги изхрани? Тогава байно - принудителен труд и от изработеното за теб се приспада цената на храната и наем на бараката. Останалото - за издръжка на децата ти в социален дом.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tia vsimat deza ds detskite pari ne da gi gledat gorkoto dete da se opravi
1
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На някой етнос трябва да е забранено да участва в подобни програми. За тях децата са "банкоматчета".