Пътища без завои - новата битка срещу катастрофите

Новите отсечки ще се строят с минимум криви, старите - ще се реконструират
8 фев 2017 07:00,
168
Пътища без завои - новата битка срещу катастрофите
Снимка: архив "Булфото"

До 2020 година междуградските пътища трябва да останат без завои и да бъдат заменени от прави участъци.

Това е записано в "Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата" до 2020 година.

Причина за нововедението са данните на КАТ, според които всяка трета катастрофа у нас става на завой.

Още по темата

Заради това се предвижда новите пътища да се строят с минимум криви, а старите да бъдат реконструирани до 2020 година, , пише "Монитор".

За да стане това, се предвижда да бъдат сменени параметрите в обществените поръчки.

Ще бъдат преначертани вече съществуващите планове, а тези, които са в строителство, ще се реконструират. С новите правила вече са запознати както Агенция "Пътна инфраструктура”, така и строителните фирми.

Едни от най-смъртоносните пътища са в България, сочат данни на Европейската комисия, която е изчислила, че на глава от населението у нас загиват най-много хора, докато шофират.

Както Dnes.bg писа, вчера МВР започва да брои най-опасните пътища в страната, за да набележи мерки за предотвратяване на катастрофите.

Смъртоносните отсечки са девет. Сред тях са пътят Бяла-Руса, магистрала "Хемус", пътят Варна-Бургас, пътят Велико Търново – Дебелец и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
20
 
! Отговори
ЖОРО преди 7 години
Нали БОКО ТИКВАТА ни накара да караме със запалени фарове ДЕНОНОЩНО и питам аз какво подобри с тази мярка; НИЩО? Според мен ПРОБЛЕМЪТ е в това, че в България винаги съвети дават хора които хал -хабер си нямат от дадената материя каквато и да е ТЯ.
26
1
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Що ми не давате минуси за "ФАРОВЕТЕ" сега след 3-4 години?И тая акция с номерата беше 2-3 дена.Келешчетата ги ловят по 3-4 вече с дрога на вечер,ама не им свалят номерата и не им взимат книжката, КАКТО Е ПО ЗАКОН от 21.01.2017.Вие едни лампи с тел в тунела сте вързали ,пътища ще ми строите без завои!!Жив да не бях!! :)
25
3
 
9
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
На правите участъци стават повече катастрофи. Вижте най-правия участък на Цариградско шосе преди Черната котка колко некролози има.
24
1
 
10
 
! Отговори
F преди 7 години
Напред направете пътища, а тогава гледайте завойте
23
1
 
45
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Господа управляващи, толкова сме бедни че едни лампи в един тунел не можахте да смените, подскачащите вагони в хитрино не можахте да оправите, сегашните дупки не можете да запълните, а завои ще изправяте. Пътищата в България са безобразни. Като се почне от ширината им и се свърши с дупките. Най добре забранете колите и пуснете каруците. Убити хора няма да има, само коне и роми
22
1
 
27
 
! Отговори
идеи преди 7 години
Имаше и един ***,който предлагаше да се изсекат всички дървета край пътищата ,защото в тях се блъскали *** шофьори. Добре ,че не се прие идеята му.
21
1
 
22
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Предлагам завои без пътища
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа да си отвори очите как политиците плащат обществените поръчки ! Колко пари вземат когато дават обществена поръчка на някоя фирма. всички министри плащат с държавни пари и напоследък корупционната им такса нарастна много,Затова 1 километър ограда вместо да бъде 250 000 лева, тя излиза 1 милион лева.ГЕРБ счупиха рекордите.
19
1
 
30
 
! Отговори
завой преди 7 години
Катастрофите стават на завой ,защото карат като бесни по-голямата част от шофьорите и са толкова прости,че не знаят ,че на завой трябва да намалят скоростта.
18
1
 
31
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
Най-ефективната битка е чрез увеличаване боря и гъстотата на дупките по пътищата... тази стратегия е евтина за държавата и самоконтролира шофьорите...и се реализира мноооого успешно до сега
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредна титанична глупост,или търсене на начини да се осигурят финансови потоци в големи размери към определени фирми.След като има норми за максимално допустими наклони/съобразени с физичните закони/ще прокопаваме планините или ще правим виадукти на всеки километър?
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колите без волани...
15
2
 
17
 
! Отговори
Нина преди 7 години
На кривата ракета космосът й е лош!
14
4
 
27
 
! Отговори
Кесяки Алексиев преди 7 години
А какво да я правим СТАРАТА битка срещу катастрофите-ДЕНОНОЩНО светещите фарове,май не сработи господа СПЕЦИАЛИСТИ?!
13
2
 
33
 
! Отговори
TiR преди 7 години
до спящи изморени шофьоривероятноста да катострофираш в път без завой е по голям от колкото в път със завой
12
2
 
24
 
! Отговори
Басссси преди 7 години
То на шофьора кривия път ако му пречи,значи оная поговорка ,че на крив *** косъма му е виновен ,е вярна
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намесени ли са младопенсиониращите се рушветчии, всичко е мъгла и трагедия. Прави пътища,е също толкова ефективно, колкото карането на фарове денонощно. Важното е че кияците лобисти си взеха бонусите от ***. А милю си знае несъобразена скорост. На него му дай палка,трънка и знак четиридесет, там му е силата на непрокопсаника.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висящи във въздуха сигурно ще ги правят пътищата.
9
0
 
41
 
! Отговори
123123 преди 7 години
Грешна стратегия... Ако само 30% от пътните инциденти са в завои, то 100% от пътните инциденти са .... на пътя.Трябва да се премахнат пътищата и ще бъде терминално решен проблема.
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудно как примерно ще изправят прохода Шипка? Който е крив като къдрав макарон. Ами пътя за Пампорово, който върви по речното корито. Сигурно ще изправят реката.