Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично нямам против руснаците,първо са християни,после руснак неграмотен няма,езикът ни е близък,славяни са ,празнуват Рождество и Великден,а тези забрадените,дори на малкият пръст на нашите си турци не могат да стъпят,нашите турци поне са миролюбиви ,трудолюбиви и грамотни,а тези какви са ,толкова са далеч от нас...Защо ни ги натрапвате!
121
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората протестират ,защото това е провокация.Защо не ги заселят в Кърджали,Джебел,Ивайловград,Алфатар,Дулово и други предимно мюселмански градчета.В тези селища по добре ще се адаптират.
120
0
 
54
 
! Отговори
до nqkoj преди 7 години
Обазалагам се , че ако се съберат годините в училище на цялото семейство Джалеб, няма и за прогимназия да има.....така, че недей да вееш байряка колко са ценни за държавата ни. Ами не , не са позитив, бреме са . Един , двама, петстотин ще ги издържаме, но да не забравяме "ромовете" също... тези хора не са едни от нас и никога няма да бъдат, даже и след 10 поколения...религията им, начина им на мислене им пречи да се интегрират
119
2
 
60
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Сутринта ги гледах как няколко човека искат да ме убедят, че това семейство е невинно!Извинявайте ама те имат манталитета на ромите! Ще се заселят и след това ще повикат цялата рода а тя е най-малко една девизия!Който много милее, да си го взима в тях и да дава пример на другите милеещи!
118
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирате ли, че това е добре планирана инвазия, целяща ислямицация на Европа. Въпросните "бежанци" можеха да отидат в съседна богата Саудитска Арабия, която обожава исляма.. но целта е друга. Исляма се разширява и набира сила. След някоя-друга година няма да има повече бели хора на този свят.
117
12
 
35
 
! Отговори
nqkoi преди 7 години
До АнонименДоста се изненадвам понякога на мислите изказани от коментиращите, чудя се платени ли са или толкова им е капацитета. Къде да се върне в следвоенна държава, всъщност още са си във война. Нямам нищо против тук да се заселят сирийци, но само те, без кучетата от Афганистан, Пакистан и т.н. Сирия е най-старата цивилизация в света, а и стандарта им преди войната беше доста над българският, не са озверели или нещо подобно. В Ирак също преди да свалят Садам стандарта им беше много висок.
116
1
 
54
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Сега става ясно за какво Борисов е получил пари,явно не за укрепване на границите.
115
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 163Да ти се чуди човек, как още не си приготвил питката, или не можа да откраднеш дръвцата на съседа, та да запали жена ти пещта. Пък и сол трябва да откраднеш ... трудно ти става. Е, с вазелина нямаш проблемв - всяка вечер го ползваш...
114
1
 
39
 
! Отговори
c u in court преди 7 години
Доколкото разбирам не съм юрист с малки изключения свързани с националната сигурност могат да се обжалват и оспорват всички актове на изпълнителната власт, дори един от репортажа каза това.
113
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 163 Още не сме чули някъде да протестират заради присъствието на руснаци,а виж за протести срещу араби сме чули и видяли.
112
5
 
47
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Да заплаха са,защото няма да са само те,след тях ще дойдат други,за които Герб са продали България и са дали съгласието си за разселване...
111
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АБВПрез 90-те години германците не даваха убежище на българите и се редяха с дни за пропуск, а икономическите мигранти от БИ ги пуснаха просто така. НЕ желая да съм в съюз, в който се уважават повече правата на мюсюланите и гейовете, отколкото на белите трудолюбиви хора.
110
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppМожем, и още как! Но как си отишъл в Москва? Там подлеци не пускат, особено предатели на родината си.
109
4
 
40
 
! Отговори
Жабок. преди 7 години
Абе Брюксел спря ли Южен Поток ? Спря го. Спря ли еврофондове ? Спря ги. Да не изброявамдо довечера. Щом Брюксел е казал - България ше се напълни с бежанци, пък вие си кудкудякайте на воля.
108
0
 
48
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Минават нелегално браздадата от Турция, където не се води война! Значи не са бежанци, а мигранти! Как нито един от тях не е с документи за самоличност, а с някакви тайни "процедури" им се издават такива... Може да е всякакъв, а да се представят за "ангели-самострадалци"... Например може да е бил част от ИД или АЛ Нусра и да е обезглавявал хора, но естествено като идва без документи .... му се издават такива с ЕГН дори! И как все си "губят" личните документи, а не парите и телефоните?
107
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даниелчо, ти си пазиш високоплатената службица и говориш несъстоятелно и крайно не логично, защото логиката е на страната на Плещов. И на мен ми е жал за тези, сега кротки, хорица. Но те вече са 6 души - двама млади, яки мъже в разцвет, още две "деца". Един от тях нарушава правилата на движение. За нас автомобилното движение сега носи много смърт и мъка. От такова нарушение до друго, е малка крачка. След година ще искат джамия. Искаше решение? Ами, ето ти - регистрирай ги на своя адрес бе, "ООН"
106
15
 
32
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
Тук служителите на руското посолство ви подклаждат да бъдете животни, но ако бежанците пострадат, същите *** първи ще писнат, че в страна от ЕС не се спазват правата на горките страдащи от войната хорица. Просто не можете да си представите какви гадове дърпат конците в Москва.
105
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЛИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАВРЪЩАТ В СИРИЯ?ЗАЩО НЕ СЕ ВЪРНАТ?
104
2
 
54
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Проблемът на всички изповядващи исляма е, че след време обикновено се радикализират и започвт с проблемите. Дори и да си изживеят живота мирно, децата им или внуците им се радикализират ей така от скука. Всички изповядващи тази религия са бомба със закъснител. Не мога да разбера след като те ни наричат нас християните "неверници", какво правят тук. Няма ли за тези "бежанци" други ислямски държави. Това са си икономически мигранти и нищо друго.
103
18
 
34
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Не ги искаме тук 124Защо искат да се заселват тук ли? Ами защото и те искат да живеят спокойно и щастливо бе умник. Така, като твоите деца и децата на стотици хиляди български семейства живеят в Германия, Австрия, Франция, Дания, САЩ, че даже и в Нова Зеландия. Или твоето дете има право да живее така, но другите нямат това право? Бързо забрави 90 - те г - ни, когато всички се опитвахме да отидем в тези д-ви. А ако те се отнасяха така с нас?