Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-скоро битката е между местния криворазбран шовинизъм и липсата на каквато и да е държавност и политика----------Най-лесно се лепят етикети. Предполагам че и политиканщина, пари и всякакви други скрити работи. Аз виждам това което е показано. Местна срещу централна власт.
141
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 207по-скоро битката е между местния криворазбран шовинизъм и липсата на каквато и да е държавност и политика
140
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и родителите на тия дето правят атентати из Зап. Европа са били кротки и добри нещастни хорица приютени от Франция и Германия , а като станали повечко в тия държави децата им искат да унищожат неверниците
139
2
 
55
 
! Отговори
666 преди 7 години
Не става въпрос само за това семейство. България е красива, плодородна и благодатна земя. И някой й е хвърлил око. Инвазията върви с пълна сила. Който не го вижда или твърди обратното е к.р.е.т.е.н.
138
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естественно че са заплаха, докато са едно семейство ще са смирени и ще бъдат по ниски от тревата.Не след дълго ще започнат бързо да се размножават и вече когато станат няколко семейства ще започнат да налагат собственния си начин на живот, след това религия и традиции.Това са съвсем различни хора които не искат да се съобразяват със законите, религията и традициите на Европейските държави.Но в същото време искат всички да се съобразяват с техните ценности и религия.
137
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат вид на обикновени измъчени хора.Ако имат професии и започнат работа може и да останат в България.--------Съгласен съм с Вас. Но това зависи не е Вас или от мен, а от жителите на гр. Елин Пелин и техните законни представители. Присъстваме на битка между местната и централната власт.
136
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат вид на обикновени измъчени хора.Ако имат професии и започнат работа може и да останат в България.
135
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 200Ама българите както казваш - работят в Германия, а не са на доотглеждане, т.е. издръжка от държавата, като тези... Има малка разлика пък и колко мислиш пришълци ще се навият да работят за 300 евро на месец, при положение че държавата им плаща двойно за издръжка без нищо да правят!? Не сравнявай несравними неща! И какво са ги "проверявали", като са цъфнали без лични документи.... Глупости!
134
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местната власт има законното право да оспори всеки акт на централните власти в съда.
133
0
 
42
 
! Отговори
До Булгериа фърст преди 7 години
Докажи че това не опит на централната власт да наложи решение без да се допита до местната. А също така да прехвъли топката и проблемите свързани с това решение на местната власт. Лесно се разсъждава в черно и бяло. Тоз бил фашист, оня бил хитлерист.
132
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българия най-жалката държава, елин пелин за нищо не ставате, дано другата година Ценко Чоков ви е кмет !
131
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Булгериа фърстЗащо обиждаш човека? Защото не иска пришълци в собствения си дом ли? Ти като си толкова "загрижен" за тях що не дадеш личен пример как се прави и да ги подслониш у вас, да си ги доотглеждаш, а жена ти да им готви и да ги прислужва... След това и още няколко души от родата им да приемеш?! Действай - дай личен пример в противен случай си чист лицемер!
130
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще ги лекува,за чия сметка ,вече здравната осигуровка за 1безработен е 20 лева на месец,кой ще им плаща наема ,в чия къща ще ги настаняват ,в изоставените къщи ли ,че те си имат собственици,къде се намирате,защо ни натрисате още лентяи и хрантутници,та нашите пенсионери умират от глад и немотия ,а вие за някакви араби ще ми се грижите!
129
16
 
38
 
! Отговори
Булгериа фърст преди 7 години
Плещов е фашист и ксенофоб. Типичен продукт на българската порнографска политическа субкултура. Г.л.у.п.а.в., завистлив, злобен, отмъстителен.
128
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 163Руснаците идват с парите си и купуват имоти, за които има купувачи.... защо друг не купува, например любимите ти "богати" мириканци - отделен въпрос! Повечето не живеят постоянно тук, не са на социална издръжка, нито работят за мизерни стотинки.... Тези пришълци искат да бъдат "настанени" и хрантутени на държавна издръжка, като бюджета за един такъв е колкото за поне пеима пенсионери?! Май не схващаш разликата и сравняваш несравними неща?
127
15
 
34
 
! Отговори
nqkoi преди 7 години
До Анонимен 181Исках да кажа, че за двама пенсионера на по 50 + г., няма нужда от такъв вой. Да се наблегне на държавната политика относно преминаването и оставането на бежанците, като цяло. Едва ли сирийците (винаги има изключения) са такива *** като афганистанци, пакистанци и т.н.
126
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не ги приеме Кувейт и Саудитска Арабия,ама никой не са приели ,дори търговските кораби в Арабският Залив които пълнят нефт и газ от терминалите им не могат да правят смени на екипажите си-мерки за сигурност за арабите,а вие ни ги заселвате тука с едно министерско постановление,кого попита ГЕРБ когато тихомълком го гласува
125
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре дошли ако:1) Дошлите започнат да учат бъл.език2)работа и реално производство 3 )Покръстване4)децата в бг училище!У нас повечето бежанци са били от една и съща религия или неагресивна такава!
124
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото в Кърджали,Джебел,Ивайловград,Алфатар,Дулово, като вземат да наглеят ще им резнат зелките. Тези не са нашите мюсюлмани и ще започнат да се обиждат на правоверни и не толкова правоверни и много бързо ще се стигне до конфликт. Тези хора по един не са страшни, страшни са като са много, а те бързо се множат.
123
27
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Царя дава падаря не дава"-това е народна поговорка. Демек държавата им разрешава хората не ги желаят.Кмета не признава държавата и законите.