На пазара на труда: Търсят се хора с по-ниско образование

Липсата на работна ръка е все по-стряскаща, алармират работодатели
24 апр 2017 12:03, Анисия Иванова
120
На пазара на труда: Търсят се  хора с по-ниско образование
Архив: Булфото

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед. Това смятат анализатори от Регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас /КРИБ/.

Най-търсените професии в България били свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Статистиката за 2015 година показвала, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега били на десета.  А на първа позиция излизали хора с по-ниско образование.

Причините за проблема се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда.

За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година, съобщиха от структурата. И въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и там е налице, добавят работодателите.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ.

Недостиг на работна ръка отчитали и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример бил Чехия, където икономиката нараснала с 4,7 процента през третото тримесечие, а през декември безработицата била 4,5 на сто- най-ниската в ЕС, заедно с Германия.

От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе в Бургас, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
12
 
5
 
! Отговори
Циник до 59 преди 7 години
Не ти е ясна ...това Индията , на теб!Най-долната им каста се прехранва с лов на плъхове - шепата издрапали са нормални...от 2 милиарда мангафари....все ще има читави!
53
2
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Демокрация,пазарна икономика и свободно предприемачество в ръцете на деградирали алчни комунисти са безполезни.
52
0
 
49
 
! Отговори
Работа в туризма... преди 7 години
Работех като шофьор,680лв на месец ,квартира-перално пещение,първа и последна заплата няма.Собстеника неква мутра дето ще ме прати на безплатно гмуркане в морето като бонус.... ако си потърся паравата.Полиция,НАП,прокоратура,охрана на труда всички заедно на маса откриват и закриват сезона.Квото и да работите последна заплата поне забравете...
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах предвид мацката но пиша от телефона и поправя автоматично и излезе майката.
50
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия "работодатели" нали заплашиха, че щели да внасят кадри от Молдова? Какво стана нещо май не се виждат опашки на границата.Те и в Сомалия ще умрат от смях като чуят, че раздават 250 евро за 288 изработени часа - 6 дни в седмицата по 12 часа
49
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсата на коректни работодатели принуди служителите да търсят работа навън, като дори и експлоатирани в чужбина са доволни и видимо повишават стандартна си на живот, пращайки милиарди към България годишно. Разбира се пропуснах факта, че чистата печалба на БГ работодателите надвишава в пъти нормалната такава по света и пак са недоволни. Първа грижа по света е да се платят заплати, в България първа грижа е колата, майката и почивките.
48
0
 
25
 
! Отговори
Митко преди 7 години
"От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план" С 2 думи - "Да ви кажем как да излъжете малкото останали балъци , да ви работят за без пари" - поне аз така разбирам "алтернативни начини". Иначе едва ли някой ще откаже за нормална заплата, условия на труд, професионално отношение на работодателя и някои други неща , да дойде да поработи тук.
47
0
 
16
 
! Отговори
Чайшукарие по СКАТ преди 7 години
Те мутрите си имат начин ,с тоя заспал народ лесно може да се справиш.Трима воеводи имаме в кабинета. Все ще измислят нещо....Индийци, китайци ,талибани.Молдовци и Украинци вече ходят свободно в ЕС ,тука освен като бизнесменки насвободна професия за друго нема да идват да робуват...
46
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвет към т.нар. "работодатели":Предложете заплата 1,5к и ще установите, че проблем с кадрите НЯМА
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за БГ работодателчета все по зле ше става и така им се полага нека фалирват хората масово бягат навън
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А спокойно! От нашето поколение все още има балъци готови да бачкат за чест и слава, ама ще ги питам тия "работодатели" след 20 години какви ще ги творят, като свършат глупаците.
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунист да стане капиталист и то с крадени пари от народа какво може да се очаква . На първо място да не плаща на работниците , на второ като забогатее малко да си наеме любовница и ако може фолкаджийка и т.н. Сега да си работят сами .
42
0
 
13
 
! Отговори
Патриот бей. преди 7 години
Нали ви дадохме да си варите парцуца на воля по селските казани-пийте и работете .И без да ми мънкъте като баби на границата-неблагодарна ***...
41
1
 
38
 
! Отговори
ss преди 7 години
АМИ ЗАПОчНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ !!! отиваш береш ягоди 4 месеца и вадиш пари колкото ТУК за 12 месеца !
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е аз ще стоя щото с образование академик на на уките нисша степен щее намода а аз със три стоя и лапам мухите а тия са с по сто работи и се рев нямам дано се наядат някои ден макар че се съмнявам а аз честно казано зе да ми дреме
39
0
 
4
 
! Отговори
Gasterbeiter преди 7 години
До Русо бьлгарче реве! А отидох на далече, няма да се вьрна в ада вече!
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пазара на труда,не се търсят работници,а роби!!Ам май май свършиха...:-) :-) :-) Талибаните нека ви бачкат,кьопеци...
37
1
 
40
 
! Отговори
Не ходете в ЕС!!! преди 7 години
Най -добрия ми приятел живее във Франция ,най накрая успях да му ида на гости за една седмица.Когато се върнах бях вт ежка депресия .Това дето му викме родина е една малка лудница ...Цените във Франция са като тук и по -ниски на храните даже.Незнам да не бях ходил по -добре...ако не пия вечер не мога да мигна......
36
1
 
36
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Терминал 2 работи с пълна пара!Няма да минат и 10 години , и бившите , и настоящи мутри - могат да затварят сергията!Нямам грам жал за тези пройдохи!Напротив - много се кефя!
35
1
 
15
 
! Отговори
пинко преди 7 години
много късно се случва това и пак никой не му дреме, оставват си заплатки като пенсии и чакат някой да бачка - ами балъците свършиха... хайде да фалирате и да си идва капитала на мястото