Има ли задкулисие в направата на българското кисело мляко?

Експерти пред Bulgaria ON AIR: Стандартът му е "недомислен"!
19 юни 2017 12:00, Петя Славова
48

3938 гледания   |  Още видео
Сегашният стандарт за произвежданото кисело мляко у нас е "доста недомислен, но това не значи, че всеки може да пипа стандарта, както си поиска". Така коментира в "България сутрин" обсъжданата промяна д-р Сергей Иванов, който е управител на Центъра по биология на храните.

Неговото мнение сподели и зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

Още по темата

Преди няколко дни три компании, производители на кисело мляко, поискаха промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали, разрешени в ЕС, без обаче да посочват конкретния материал, който искат да използват.

В момента у нас киселото мляко се предлага в опаковки от стъкло, керамика или полистирол, съгласно стандарта.

"Проблем при БДС е, че това има строго специфично съдържание на определен вид бактерии, строго специфична структура... Изискват се доста сериозни изследвания и проверки. Становището на мнозинството хора от бранша е - ако се пипа, да се пипа много внимателно и да не бъде хвърлено в пространството: "Дайте да сменяме", посочи Симеон Присадашки пред Bulgaria ON AIR.

А според д-р Сергей Иванов проблемът със стандарта на качеството на киселите млека у нас е по-генерален: "В момента в цяла Европа се произвеждат закваски за кисело мляко. По-голямата част от закваските у нас не са български. Ако искаме да запазим традициите на нашето кисело мляко, тука вече трябва да се направи регистър на закваските и дали това въобще е лактобацилус или са някакви други".


 


48
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
станка преди 6 дни
Лошото е ,че никой не контролира микробиологичния състав на киселото мляко в БГ. дори и да пише БДС, няма гаранция ,че щамовете са изолирани в БГ и дали Lactobacillus bulgaricus e в достатъчни количества!
46
1
 
0
 
! Отговори
stoian79 преди 6 дни
Ami che to mnogo otdavna ima kofichki za kiselo mliako napraveni ot polipropilen,dori darjavnata firma bulgarikum izpolzva kofichki ot polipropilen.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
do Ponti 33

Interesno mi e dali ste vizdali Bg kiselo mliako v Japan.Ami tam pishe Licence Bulgaria i vsichki mu kazvat Bulgarian jogurt.Pone stotina kofichki elipsovidni sam izjal.Naistina go haresvat japoncite.Neznam zashto bulgarite barkat davaneto na ime na edna bakterija s izmislianeto na kiseloto mliako.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До баба
овца се пише с В в българския език ...
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Оригиналното българско кисело мляко (не йогурт) винаги е било и ще бъде проблем за:
- Мега-компаниите "Danone" и "Lactalis" (TM President) Франция
- Производителите на псевдо-млечни продукти (йогут) от Гърция, Полша, Румъния и др.
- Производителите на псевдо-млечни продукти в БГ.
Рецептурата на българското кисело мляко трябва да бъде защитена с международен лиценз (стандарт) и завинаги да се спрат спекулациите по този национален продукт!
Който иска да произвежда "нещо подобно" да пише "Тип.."
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ВИЕ СИ ПЛЯМПАЙТЕ ПО ФОРУМИТЕ И РАЗНИ ПСЕВДО ПРЕСИ(КОЙТО НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ)А ТЕ(бъл'харските ) МАСОНСКИ ПРОДАЖНИ ПРОСТИТУТКИ ВЪВ ТУРСКО-ЕВРЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕН КВОТ СА РЕШИЛИ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ,И ПОСЛЕ ЩЕ ЦОЦАТЕ НА ТИКВЕНИКА МЛЯКОТО
41
1
 
21
 
! Отговори
баба преди 6 дни
Истинското кисело мляко е на село при мен.И млякото е истинско и козите и офцете са реални а не да дават немско и холандско сухо мляко.Стойте си у големите градове и яжте вностите отрови и боклуци с които ви тъпчат
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До асен най-големия мошеник е борчвора!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искат да намалят млечно-киселите бактерии в състава на киселото мляко. Всъщност ние за това го консумираме - заради съдържанието на тези бактерии, които са много полезни за организма. Понижават кръвната захар и правят клетките чувствителни към инсулина при диабет втори тип, също са полезни за мозъка и сърцето и храносмилателния тракт. Млечната киселина ферментира под тяхното въздействие и е особено полезна в този вид.
38
0
 
18
 
! Отговори
асен преди 6 дни
Какви фирми -производители са това , мафиоти и престъпници , дори само за това искане да им затворят "фабриките" , а защо не ги кажете КОИ СА ???????
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кисело мляко само в стъклен буркан . Всичко др . да се продава с каквото си ще име и на отделна ветрина на територията на България . И срещу 99 процента налог платен в България всяка седмица . И забравих да поздравя имитаторите добре дошли в БГ .
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Кравето мляко е вредно за човешкия организъм. Полезно е само козето мляко и то е най-скъпо в целия свят. Не говорим само да козе кисело мляко, но и за прясно мляко и козе сирене.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 30 (абсурдистан)
Продължи същото упражнение, като вземаш материал за заквасване от предния ден.
След 10-на дни бактериите ще достигнат естествената си концентрация и съотношение (които нямат нищо общо с БДС) и ще имаш истинско кисело мляко, дори и първия път да си заквасвал от купешко.
За съжаление повечето пресни млека не стават за заквасване. Намери от някоя ферма.
34
1
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 6 дни
Станало е редичко защото закваската е кекава (взел си я от купешко мляко), или не си спазил "технологията" :) която е супер елементарна. Майка ми си игареше преди да заквасва по една тенджерка седмично и като забиеш лъжицата в него се цепи..млякото де.
33
0
 
36
 
! Отговори
ponti преди 6 дни
България е известна по света чак до Япония с едно единствено нещо - киселото мляко. Допуска се няколко печалбари-фабриканти да унищожат и това. Нямам нищо против да си произвеждат буламачите от каквато искат бактерия и ги опаковат в каквото си поискат, но да не се нарича "Българско кисело мляко" и да не си кичат продуктите с надписа БДС! "Българското кисело мляко" само с истинските бактерии в необходимата концентрация, от прясно (не от сухо) мляко, и в предвидените в БДС опаковки! Това е истинат
32
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе големи сте абдали. Кво сте ревнали за това мляко? Индустрията си е свършила работата да ви промие мозъците. Млякото е храна, която НЕ Е полезна за човека. А съвременното "мляко" от назобаните с биволски хормон на растежа крави си е направо силно вредно. Стига с тия митове за здраве и дълголетие, заради българското кисело мляко. Японците, доскоро най-дълголетната нация, не бяха чували за мляко, преди да ги зарибят с киселото мляко. Ама нали сте рибоци - пийте и яжте боклуци.
31
3
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 дни
До26
Види се че си виждал коза само в зоопарка
От козе мляко ще направиш добро кисело навърба
Като ти е миризлива козата можеш да си храниш прасетата с нейното мляко
30
2
 
15
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 дни
Аз купих 10л мляко направо от кравата в Балкана ,подарих на приятелка 4л и май са го хвърлили , другите 6л подквасих -стана Истинско ,ама рядичко и с 1см жълт каймак с триста кандърми едвам го изядохме . - Свикнахме с ментетата в кофичка -А сега де?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Става въпрос за опаковките,а те еко ли са или ехо,или еха,оха,уха,иха и т.н. трябва да се сменянят както казват и поискали от опаковачните компании,инак истинския производител кат производител и знаещ много за своя продукт и за други сродни от тази суровина би трябвало да знае какви баки,казани,че и технологични поточни линии с опаковка да съчетае и да избере щом произвежда традиционнен продукт за тоз регион и с други традиционни от други региони продукти и изделия по некои традиции,щом се търси
28
7
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 дни
До 16
По твоята логика ако искам да карам кола трябва да си я направя ли.