Киселото мляко – йогурт? Оттеглиха предложението

Заради големия интерес по темата ще има обществено обсъждане
15 юни 2017 13:45,
38
Киселото мляко – йогурт? Оттеглиха предложението
Снимка: архив, БулФото

Земеделското министерство е оттеглило на 8 юни предложението за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в българското кисело мляко. Това стана ясно от писмен отговор на ресорния министър Румен Порожанов на въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев.

Още по темата

Идеята за промяната в състава на киселото мляко и превръщането му в йогурт предизвика обществени реакции и притеснения, че ще се промени микробиологията на традиционния български продукт.

Тогава земеделското министерство обяви, че не подкрепя предложението и държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти.

В отговора си Румен Порожанов уточнява, че на 25 април в министерството е постъпило писмо от БАБХ до служебния заместник-министър на земеделието с искане да се промени съдържанието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в стандарта.

Получените предложения за изменения са изпратени на 27 април до Българския институт за стандартизация и се обявява обществено допитване, става ясно от отговора на министъра.

Предложението за изменение на стандарта се изпраща до членовете на Технически комитет 32 "Селскостопански и хранителни продукти и външни експерти за мнение. Техническият комитет 32 е органът, който излиза със становище относно промяната или запазването на определен действащ стандарт, уточнява Порожанов.

Друга промяна в стандарта на киселото мляко също се обсъжда - тя касае опаковките. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг, а предложенията предвиждат да отпадне изискването за материала.

Заради големия обществен интерес по темата и многобройните получени становища Българският институт за стандартизация организира обществено обсъждане, което ще се проведе на 16 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
станка преди 6 години
Съд за престъпниците дали тази безумна идея да се затрие българското кисело мляко с най-ценния щам Lactobacillus bulgaricus, безкрайно ценен за здравето, символ на България с което тя е известна в света!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, вие многоумници ли сте или какво?Защо трябва да променяте стандарта на киселото мляко за да го превърнете в йогурт? Ами направете стандарт за йогурт. Защо трябва да съсипвате нещо добро и да изправяте народа на нокти защото на него и така му е ясно, че яде само ***. Значи, толкова съм бясна, че място не мога да си намеря. Вместо да си седнете на дъното и да изготвите стандарт за олиото и маслото както се говори от миналото лято, хванали се, моля ти се да съсипват нещо направено
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакво малко човече иска да промени състава на българското кисело мляко.
28
2
 
9
 
! Отговори
деейй преди 6 години
А порожанов пак блесна! големец! пореден слуга, съсипващ каквото му се каже, без да вложи мисъл, при това за жълти стотинки!
27
2
 
7
 
! Отговори
до тоя, к: преди 6 години
До тука ни докара свободията, абсолютна неграмотност се шири навсякъде! киселото мляко дошло от азия или средиземноморието!?!? егати куфара смачкан!
26
2
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До к . То бива де.бил или имбе.цил, но чак такъв ***.от като тебе просто не бива ...
25
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 години
До КостовБраво на чичо ти!!!!
24
2
 
15
 
! Отговори
унищожение преди 6 години
И кой ще прави общественото обсъждане? Тези които искат да няма вече българско кисело мляко? Мислех,че гербаджиите начело с Борисов всичко са разбили и унищожоли ,но то имало още. Българи защо гласувахте за тях? Те само вземат от вас и нищо не ви дават?
23
2
 
22
 
! Отговори
az преди 6 години
Предложелия това нещо на съд за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!!
22
16
 
3
 
! Отговори
Гаро Мафиян преди 6 години
То вече не е кисело значи може да не "екисело мляко".А и йогурт на турски е кисело мляко ,такаче не е драма голяма.Туристите и гостите ще знаят какво купуват като видят надписа Йогурд.В цял свят е йогурд.А който иска да прави "Кисело мляко " да го прави с български млечнокисели бактерии а, не вносни така и ние ще знаем какво ядем...
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оставим за малко настрана нихилизма и да си дадем сметка, че България има уникално местоположение; вероятно това е една от причините за качеството и на киселото ни мляко. Може би значение имат и местните билки. Знаете ли, че БГ е на първо място по износ на лечебни билки в Европа и, ако не се лъжа - на ТРЕТО МЯСТО!!! в света след Китай и Индия?! Това не е случайно, земята и природата ни са благословени.
20
3
 
27
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Тук стоят интереси всякакви но не и Български! Кой е тоя който го е предложил? Дайте му името на бо ука. Същото като съз златните концесии уж златна пък тя медна сребърна и още 20 метала
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лактобацилус булгарикус съществува единствено и САМО на територията на България. Е, сега няма да го мерим с километър - два, тя БГ е единствената страна, която граничи изцяло със себе си. Как, защо, не е важно, от значение е, че това е безспорно и доказано. Правени са НЕУСПЕШНИ опити да се произвеждат закваски по цял свят, но не би - гадинката не вирее и загива след 1-2 цикъла. И ние, видите ли, зорлем ще се откажем от нещо от бога дадено, за да може друг да го прилапа.
18
3
 
22
 
! Отговори
Костов преди 6 години
До Анонимен4: Прав сте. Произведенето в Япония българско кисело мляко е с щам, създаден от моят чичо - професор Тоню Гиргинов. Всеки 3 месеца, от България им се изпраща ново количество закваска, поради това, предишната , при нехарактерните условия там се изражда. Част от млякото там на времето се произвеждаше с опаковки, на които имаше и снимката на чичо Тоню, а друга част с девойка облечена в българска носия и описание на вида продукт и как е създаден. Чест и хвала на хора прославили България
17
32
 
2
 
! Отговори
к преди 6 години
До АнонименКиселото мляко било кисело щото киселеело и било полезно, а уйогурта какво е бе ***? Нали е едно и също нещо, дошло от близкия изток и източното средиземноморие.
16
3
 
25
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Дайте и трите имена на този, който е внесъл това предложение.Иначе е много ялово............
15
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОРИ НАЙ-СКЪПОТО БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ НЕ СТРУВА НИЩО ПРЕД ГРЪЦКОТО И ТУРСКОТО.
14
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова и истинското сирене ни взеха гърчолята. Тук се произвежда и се слага в тенекии с гръцки надписи и айде за износ. В половината свят знаят, че гръцкото сирене е било най-хубаво.Сега родоотстъпниците и киселото ни мляко искат да зачеркнат на хартия.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв е проблема да ги има и двата продукта?? защо трябва да се приравняват ??който което иска това да купува, аз лично хапвам и от двата, ама таратора си го правя само с к.мляко
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йоурта е съвсем различен продукт.То и сега може да се купи, но си пише "йогурт". А киселото мляко затова е "кисело", защото киселее, но е полезно.