Трагедията в Триград: Страх, коментари във Facebook, съдници...

Българите нямаме потребност от себепознаване
24 юли 2017 11:00,
76

Ударът с кола на много хора, страхът, че си убил някого - всичко това след инцидента се случва на едно 16-годишно дете. Той може да бъде мотивиран да направи много неща. По този начин директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова анализира трагичния случай в Триград, където преди няколко дни откриха тялото на Кристиян, който бе издирван 14 дни.

Инцидентът с трагичен край предизвика много коментари в социалните мрежи през дните, в които търсиха Кристиян. "Ако прочетете всички мнения и коментари какъв бил Кристиян и родителите му, ще видите как в повечето случаи чистата човешка съпричастност към това семейство, което е загубило детето си, към случилото се с туристите, липсва!" Констатира д-р Гълъбова.

По думите на директора българите винаги сме били съдници. "Това е част на нашата народопсихология!"

"Обичаме да съдим, да казваме "това се прави така" и разбирай "аз го правя така". С лекота "лепим етикети" на хората, коментираме в социалните мрежи, даваме мнения, много осъждаме", разясни пред Bulgaria ON AIR д-р Гълъбова.

Тя обясни, че българите нямаме потребност да започнем да се себепознаваме. Не се интересуваме какви са причините за едно или друго човешко поведение, не го анализираме. "Когато разберем какви са неговите първопричини, тогава ще бъдем по-малко съдници, тогава ще осъзнаем, че и ние можем да попаднем в такава ситуация", коментира специалистът.

Темата за социалните мрежи, публикуваните мнения в нея и изборът на някои млади хора да не се регистрират в нея, доведе до въпроса за ролята на родителите в живота на децата им.

"Задължение е на всеки родител да знае какво правят децата му в социалните мрежи, без заигравката за личното пространство. Те трябва да знаят с кого и какво си пишат!", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова и посочи, че децата са групата с още неукрепнала психика.

Специалистът наблюдава как днешните младежи израстват много бързо физически, но психически остават не толкова зрели и като една от причините за това е, че съвременното поколение не го "напъва да добива знания".

Според д-р Гълъбова доверието родител-деца не трябва да е крехко, напротив, детето трябва да има уважение към майка си и баща, така също и към по-възрастните хора.

"Добре е, когато родителите имат проблеми с общуването с децата си да потърсят специалист", посъветва д-р Цветеслава Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз чакам и убиецът на Виола да го обхване такъв неочакван пристъп на съвест.
44
6
 
34
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Вече наистина ми става любопитно колко време ще ни занимават с този бръз и яростен шофер.Избягал е от катастрофата, така че не вярвам да се е самоубил.За мен е безотговорен, не е заслужавал да умре, но той сам си го е причинил.Какво значи тук лепене на етикет?Безотговорен не значи ли точно това - да оставиш 5 човека да се гърчат на пътя и да побегнеш?
43
26
 
12
 
! Отговори
Един от всички преди 6 години
Дано почива в мир това момче,личи си,че е имало съвест,за да предприеме подобна тежка стъпка,аз неразбирам какво толкова мрънкате тука,нима никой от вас не е нарушавал закона по един или друг начин?!?! Да не кажете сега,че никой от вас съдници не се е качвал на мотор или кола преди да вземе книжка.... Айде моля ви се не се изкарвайте светци.
42
1
 
9
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
И правдатата да не е според изкривеното ти разбиране а според Божия закон. Съгласна съм, че повечето проблеми идват от там, че родителите не са "съдили" достатъчно децата си и не са ги възпитавали. Поради което цялото общество страда. А понякога и самите родители, както е в случая. Всеки си плаща за грешката рано или късно. Ако родителите се откажат от "съденето" и възпитанието на собствените си деца, врагът ще се погрижи за това...
41
7
 
37
 
! Отговори
много възпитателно преди 6 години
НЯМА ПО-СТРАШНА ДИАГНОЗА ГОСПОЖО, ОТ ТОВА ДА СЪЧУВСТВАШ НА ПОТЕНЦИАЛНИЯ ПРЕСТЪПНИК, КОЙТО ЕДВА НЕ УБИ 5 ЧОВЕКА, И ДА СЛАГАШ ЕПИТЕТИ НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ЗАКОН И РЕД В ТАЗИ ДЪРЖАВА! ИНАЧЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЖАЛКИ - ДЕН НА ТРАУР ЗА ЕДИН НАРУШИТЕЛ, КОЙТО ОСТАВИ 5 ЧОВЕКА РАНЕНИ ПРЕЗ НОЩТА И ИЗБЯГА "СМЕЛО И ДОСТОЙНО" В ГОРАТА..... НЯМАМ ДУМИ ОТ ОТВРАЩЕНИЕ....
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯЕй, младеШ ... научи се първо да пишеш !
39
0
 
5
 
! Отговори
And преди 6 години
justice has been served
38
0
 
7
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
Понеже ми омръзна да чувам "не съдете" или аз "не съдя" или "Господ да ги съди", което са се уж "библейски цитати", повтаряни от *** папагали, които никога не са отваряли Библията, нека да проверим какво казва в действителност самият наш Творец, по повод дали може и дали следва да съдим или не: Левит 19:15 - "Не извършвай несправедливост когато съдиш; Да не ти е жал за бедния и да не се притесниш от големеца, но по правда да съдиш ближния си".
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗПРАТЕН ПО МЮСЮЛМАНСКИЯ ОБИЧАЙ ???
36
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е ходил по този път около Дяволското гърло знае предпоставките - тесен път и невъзможност дори за колите да се разминават. Няма място за пешедохци там, особено в полунощ с деца! Има си туристически пътеки за тази цел. От една глупост следва друга глупост!
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възмутен съм от *** на сайта!Има новини които трябва да останат само "новини", без коментар. Това са лични трагедии. Имам предвид и ранените и смъртта на момчето.За пореден път оставяте хейтърите да се изявяват. Пак разделяте обществото dnes.bgСпрете се!
34
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите наистина са скотове! Толкова кал и негативи, упреци за възпитание и разсъждения по темата семейство и отговорност. Смешно е колко хора намират време да хулят, а всъщност собственото им отношение към деца и близки е трагичен опит и морална диария. Едно симпатично момче е намерило гибелта си. Кой как и защо в неговото лично семейство не е дъвка за джвакане! В САЩ децата могат да карат на 16, което означава достатъчно зряла възраст, нямате право да хулите, скотове!
33
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пази Господ от такива с таткови мотори и автомобили. И от татковците им. В името на какво обаче са тия наводнения от крокодилски сълзи и метани по всички медии. Кал и тиня. Драконовски опити за заблуждаване. Кого обслужват?
32
5
 
26
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ИЗСИПАЛИ НЕГАТИВНИ КОМЕНТАРИ ЗА МОМЧЕТО И СЕМЕЙСТВОТО МУ ! АМИ КАКВИ КОМЕНТАРИ ДА ПИШАТ ,СЛЕД КАТО 16 ГОДИШЕН МЛАДЕШ КОЙТО ПО ПРИНЦИП ТЯБВА МНОГО ДОБРЕ ДА ЗНАЕ КОЕ Е ХУБАВО И КОЕ Е ЛОШО , ПЪРВО КАРА АВТОМОБИЛ БЕЗ ДА ИМА ПРАВОСПОСОБНОСТ ,ВТОРО БЛЪСКА НЕВИННИ ПЕШЕХОДЦИ И ТРЕТО БЯГА ОТ МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ?!
31
5
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Дано Динку или Перата направят нещо за Майка България ,че вече ми писна от това лапе.
30
5
 
33
 
! Отговори
някой преди 6 години
Стига оправдания за малолетния престъпник! Защо никой не попита какво е състоянието на жертвите? Защо тези от Триград не събраха пари за тях? Момчето е продукт на родителите си. Те трябва да бъдат съдени! Нахален ***, смятащ че всичко му е позволено, ненаучен на отговорност и спазване на правилата и законите. Те законите не са измислени за него и родителите му. Ако беше останал на място, без да бяга и да се крие нямаше нищо да се случи. Родителите са знаели за "подвизите" му но са си траели!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На психиатри доверие НЯМАМ!! Това е най - манипулативното, корумпирано и лицемерно съсловие, не знам защо изобщо попада в категорията "лекарско"!! Психолози, психотерапевти могат да са от помощ, защото с тях се говори, споделя, търси се решение, а един психиатър ще ви изпише един тон антидепресанти или психотропи и ще ви" намери " един куп несъществуващи диагнози, само за да оправдае хапчетата и хонорара си. Това са потенциални убийци.
28
4
 
8
 
! Отговори
Той преди 6 години
Ездра 7:26И против всеки, който не пази законите на твоя Бог и ЦАРСКИЯ ЗАКОН, нека се изпълнява незабавно против него присъдата, било за смърт, за заточение, за конфискуване на имот, или за затвор.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако е било блъснато твоето дете така ли щеше да мислиш? Сигурно не, но не се е случило!" Не се е случило този път с детето на госпожата и дано никога не се случи, но има 2 блъснати деца! Те да не са безчувствени, да не би да не ги боли, да не би за тях това да не е и психическа травма. И защо да съчувствам на родители, на които не им пука за чуждите деца, не са обяснили какво може да стане на сина си, дали са му да кара без книжка?
26
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина ние Българите заслужаваме да ти удари земетресение около 7 степен само тогава ще ни се промени мисленето и ще станем нормален български народ