Трагедията в Триград: Страх, коментари във Facebook, съдници...

Българите нямаме потребност от себепознаване
24 юли 2017 11:00,
76

Ударът с кола на много хора, страхът, че си убил някого - всичко това след инцидента се случва на едно 16-годишно дете. Той може да бъде мотивиран да направи много неща. По този начин директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова анализира трагичния случай в Триград, където преди няколко дни откриха тялото на Кристиян, който бе издирван 14 дни.

Инцидентът с трагичен край предизвика много коментари в социалните мрежи през дните, в които търсиха Кристиян. "Ако прочетете всички мнения и коментари какъв бил Кристиян и родителите му, ще видите как в повечето случаи чистата човешка съпричастност към това семейство, което е загубило детето си, към случилото се с туристите, липсва!" Констатира д-р Гълъбова.

По думите на директора българите винаги сме били съдници. "Това е част на нашата народопсихология!"

"Обичаме да съдим, да казваме "това се прави така" и разбирай "аз го правя така". С лекота "лепим етикети" на хората, коментираме в социалните мрежи, даваме мнения, много осъждаме", разясни пред Bulgaria ON AIR д-р Гълъбова.

Тя обясни, че българите нямаме потребност да започнем да се себепознаваме. Не се интересуваме какви са причините за едно или друго човешко поведение, не го анализираме. "Когато разберем какви са неговите първопричини, тогава ще бъдем по-малко съдници, тогава ще осъзнаем, че и ние можем да попаднем в такава ситуация", коментира специалистът.

Темата за социалните мрежи, публикуваните мнения в нея и изборът на някои млади хора да не се регистрират в нея, доведе до въпроса за ролята на родителите в живота на децата им.

"Задължение е на всеки родител да знае какво правят децата му в социалните мрежи, без заигравката за личното пространство. Те трябва да знаят с кого и какво си пишат!", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова и посочи, че децата са групата с още неукрепнала психика.

Специалистът наблюдава как днешните младежи израстват много бързо физически, но психически остават не толкова зрели и като една от причините за това е, че съвременното поколение не го "напъва да добива знания".

Според д-р Гълъбова доверието родител-деца не трябва да е крехко, напротив, детето трябва да има уважение към майка си и баща, така също и към по-възрастните хора.

"Добре е, когато родителите имат проблеми с общуването с децата си да потърсят специалист", посъветва д-р Цветеслава Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да съдите, има кой да го прави това. Оставете хората в мъката им. Вие да не сте идеални като хора и родители?
24
4
 
25
 
! Отговори
asd преди 6 години
Бягал е бързо, с идеята да се скрие и после адвокатите да го изкарат, че не е бил той. Иначе нямаше да бяга от мястото въобще, а да помага с нещо - да сложи триъгълник или нещо друго на 100 метра в двете посоки и др. действия. В тъмницата не е имал късмет.
23
20
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Категория А1 може да се придобие на 16 години легално. Мотокрос и ендуро се практикува легално и от деца извън пътната мрежа. Всички снимки на младежа върху мотоциклет са по ливади и гори. Не виждам никакви законови или морални проблеми в това. Хубаво е, преди да се мърмори, да се познават законовите разпоредби.
22
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от тия простотии. Някакъв карал без книжка, летял, блъснал 5 човека, можеше да ги убие, после избягал от местопрестъплението.... И накрая цялата държава го съжалява.Вие нямате нужда от справедливост. Настоящата съдебна система напълно отговаря на манталитета ви. Все пак е съставена от същите аморални българи, каквито сте и вие.
21
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се защитава и оневинява този младеж? Защо се прехвърля вината на родителите му върху обществото. На снимките се вижда един млад човек, със самочувствие, на мотор. Личи си, че самочувствието е високо но без покритие. Да оставиш ПЕТ НЕВИННИ да се търкалят на асфалта ранени, да не извикаш помощ, да бягаш говори много. Защо нито една медия не се поинтересува как са ранените? Само по БТВ показаха една жена, със счупен таз, която му прости. А лъм нея кой ще прояви съчувствие? Никой, само към келе
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман вече втора седмица на първа страница, сълзи и размисли. Какво има да се разсъждава, майка му и баща му го убиха. Дано тази случка послужи за урок на други *** родители.
19
3
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Няма, за тя няма да чуем нито дума, те не са важни, важно е детето.... те са били на грешното място в грешното време и ако не са били тези нахалници, детето можеше да е още живо или не .... зависи къде щеше да се спре колата
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия сложи етикети на слагащите етикети .....
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече чухме версията на родителите, които са възпитали сина си да кара, без книжка, да не проявява и грам емпатия, да не носи отговорност за постъпките си, да не поема последствията от действията си , да се крие, и да бяга като мишка. Разбрахме и че сме безчувсвени съдии. Аз лично искам интервю с пострадалите от болницата! Те също са родители и 2 деца са блъснати! Искам да знам какво е състоянието им, дали ще се възстановят напълно и дали поне обезщетение е покриването на лечението си ще получат
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изводът е да не ходите в Триград на туризъм - лъснаха малките душици на тамошните жители, пълни мишки, за които животът на туристите е без значение, беззаконието е нещо нормално там, анархията властва с пълна сила!
15
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съпричастен към съдбата на този човек, наречен умалително "дете". Дали е дете се питаме? Категорично не е! Кара мотори, колата на баща си, всички знаят и никой нищо не казва. Поне да предупредят бащата, че кара опасно бързо. Нищо! Мълчание, защото таткото е местен фактор. Не е научен на отговорност, това се вижда. Блъска 5 човека, бяга, вместо да извика Бърза помощ, крие се. Не се е самоубил, паднал е. Безотговорните не се самоубиват. Отговорността е на баща му, който не го е възпитал.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега се опитват да ни втълпят, че безотговорните родители позволили на детето си да кара без книжка са едва ли не жертва на обстоятелствата! И ние трябва да се чувстваме виновни, че осъждаме престъпление, което е направо бич за България, а не сме отишли на погребението да ридаем заедна с бившите депутати. а никой не отиде до болницата да интервюира пострадалите, да се поинтересува дали няма някой от тях да отстане инвалид! Това не е важно!
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да не се възмущаваш при положение, че се опитват да ти представят тежко престъпление с мъчителни последствия за пострадалите като незначителна грешка на добро и отговорно дете на депутати от ДПС. Нито дума за изпотрошените хора в болницата. Ако милото невинно детенце беше счупило таза на тая дето се прави на много извисена, дали щеше да е толкова нахъсана? Ако с нея беше блъснато и детето й дали щеше да съчувства толкова? Има 2 блъснати деца! Те не заслужават ли справедливост?
12
1
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
До Анонимендо 14 : А това катастрофа с параход ли е ?
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
онова с Максим е катастрофа с кола такива стават всеки ден а това тук не е
10
1
 
24
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Е нали е бил у гората без телефон, от де ще следи действията и мнението на обществото??? Тука обществото няма никаква вина, просто лапето няма как да е знаело кво и как се говори...!!! Едни са виновните и всички знаем кои са... тея дет са му дали кола и мотор на тея години
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да има чиста човешка съпричастност при това поведение! Нека съдът да започне да си върши работата и тогава ние ще спрем. Твърде много хора умряха в катастрофи заради безотговорно каране, за да се омаловажава проблема! В случая 16 годишен кара без книжка, блъска хора и ги зарязва в безпомощно състояние на пътя без дори да извика линейка, изхвърля си телефона и бяга да се крие в гората. Това е чисто престъпление откъдето и да го погледнеш! Кой ще плати обезщетения и лечението на пострадали
8
9
 
9
 
! Отговори
Бау преди 6 години
д-р Гълъбова определено познава българина. Коментарите тук бяха меко казано плашещи. Същите тези хора ако видят паднал и молещ за помощ, ще го погледат и ще си кажат "политиците са виновни, че му се е случило" и ще си продължат по пътя. Това става, когато си беден и нещастен, но с голямо самочувствие. Търсещ вината във всички останали, но не и себе си.
7
3
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Мир на прахът му ! Само Господ може да съди ! Само ще спомена,че Максим Ставийски уби трима и сега печели пари в ледено шоу....
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако обществото е виновно, то е виновно, че само в лепенето на етикети е силно. А в живия живот не си позволява да противоречи на по силния. Подмазва му се, ласкае го, надига му въшките. В България оня, който не може да слугува, не може и да господарува. Малко да се качи от земята на хасъра и се самозабравя.По тази причина Кристиян обрече своя живот, Ставийски уби човек и т. н.