На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
25
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Хората не ми харесват коментарите, понеже искат комунизъм. Нищо да не правят държавата или работодателя да ги храни и пои предоволно, ако може и да крадат и всички дружно да нямат нищо понеже не е важно аз да съм добре, важно е вуте да е зле.Мързелив народ сме за съжаление.
41
19
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
До 28Защо да се правя на отворен ? Искам просто който се оплаква от работодателя си да стане самия той такъв и да е по-добър от шефа си щом мисли че е лесно. Това ще доведе до много положителни резултати за икономиката като цяло.Аз не съм работодател в туризма, нямам опит там и не казвам че не се перат пари.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че готвачите вземат по 2500. Колко могат с 3 риби на нахранят 5000 англичани? То тези заплати трябва да се избият от някъде....
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36 АнонименИ, когато се събуди двата ти пръста на едната ръка бяха в контакта а с другата......
38
2
 
49
 
! Отговори
Чичо Мишо преди 6 години
Мойте най сърдечни извинения Днес БГ, Но тази новина е пълна измислица. През последните две години баба ми работи като готвачка в Сл.Бряг, като започва на 700 в началто на Юни, когато е слабия сезон и евентуално и увеличават заплатата до 900 по време на силния сезон!Тя работи 7 дни в седмицата по 12 часа всеки ден в продължение на 3 месеца! Срамота, защото заработва по 2,41 лв на час!!!!Познавам и други сервитьори, бармани и готвачи! Никъде няма такива заплати!Това са ФАЛШИВИ ПЛАТЕНИ новини
37
0
 
47
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗАПЛАТИТЕ- добре, но колко часа на ден се работи, колко са почивните дни в месеца?Защото, ако работиш по 14 часа на ден и почиваш 4 дни в месеца, това прави два пъти повече работно време от нормалното за месеца.Това пък означава, че предложената заплата реално е два пъти по-ниска от нормалното. Така че, добре си направете сметката.
36
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз от години си бачкам в ресторант на слънчака и заплатата е екстра под 3500 на месец не пада.Шефчето има ресторант и в Софето, като свърши сезонът съм там, но заплатата е около 2 хилки.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Ок, не искам да ми плаща по 50 лева, колкото взимах в хотела, в който работех преди като готвач 3 години. Но не ми дават и 10 лева на час в родните, при положение, че цените са на 2/3 от чуждестранните хотели, нонхарната струва по 1/4 от това, което се взимаше в чуждия хотел, извънредни не се плащат, а ДДСто в България е по-ниско, а останалите данъци са в ПЪТИ по-ниски. Обясни ми, как работи тоя номер ?
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактНе само в туризма навсякъде се перат пари,а тези които не перат пък и те не разбират какво значи бизнес и смятат, че като направят едно магазинче или кафе в квартала вече са големите бизнесмени. То с пране на пари(корупция),магазинчета или кафета икономика икономически подем няма
33
1
 
28
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Пожелавам на всички готвачи ,келнери и обслужващия персонал в ресторанти и хотели да имат такива заплати от 5000 !И аз наистена съм искрен!Но пък зная суровата истина!Няма как да бъде истина!
32
0
 
37
 
! Отговори
факт преди 6 години
Проблема не е в работниците а в собствениците и работодателите в туризма те са алчни и некадърни,перачи на пари защо мислите в малка България има толкова много хотели?пералната работи здраво.....
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези пари те изискват персонал с по 2 - 3 езика ,висше образование, опит.Дали това заплащане е добро? Затова няма кадри.
30
0
 
31
 
! Отговори
Влад преди 6 години
Що е то типичен БГ работодател: големи амбиции, голямо самочувствие, голямо его, големи кредити, голямо шкембе и много малко мозък.😂😂😂
29
0
 
11
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До готвач 5 бонаПроблемът не е в заплащането- 5 000 .Разбира се ,че има , и то за много повече !Но тези ресторанти разбира се са за по високи нива на клиенти!Говорим за средното ниво!Защото броя на елитните ресторанти и хотели е ограничен!ха ха ха Би било хубаво да са мнозинството ,защото ние като клиенти би следвало да сме в другата класа!ха ха ха
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Ай стига се прави на отворен. Тоя аргумент се изтърка преди много време. Едноличен собственик на хотел с 200 стаи с цена на легло 150 лева на вечер ми развява теории за бизнес и заплащане, ама като го попитам с какво си е вдигнал хотел, започва да върти очи като ханъма от турски сериал.
27
0
 
23
 
! Отговори
ей преди 6 години
В кой туризъм заплатите са скочили двойно в кой,Румънския ,Турския да, но в нашия не,стига сте лъжели хората...
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 14 Работодателю, и след това се чуди що само некадърни мързеливци ти бачкат за 800 лева. Ми за 800 лева к'во искаш? Лафа нали го знаеш? " Аз го лъжа че му работя, той ме лъже че ми плаща"
25
24
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Сигурно е така, наистина масово българите се изнасят. Изобщо не е лесно да станеш работодател, още по трудно е да станеш работодател с възможности да плаща европейски заплати. И ако някой мисли, че това е много лесно и всеки работодател може да го направи, нека пробва вместо да хленчи че му давали малка заплата.
24
1
 
41
 
! Отговори
Влад преди 6 години
Това е едва началото. Проблема е, че внасят само работна ръка. За да се подобри ситуацията трябва да внесем и работодатели.
23
20
 
3
 
! Отговори
готвач 5 бона преди 6 години
До Работодател,тия дето само врънкат са се провалили се на пробния период, и или са останали на ниска заплата защото не могат да намерят кой да им плаща за "труда" или са ги заменили с професионалисти на които дават 5 000 лв заплата защото могат да я докажат а изгонените ги е яд и вместо да се замислят защо на тяхне дават 5000 лв заплата, само се оплакват колко са нещасни...