На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
11
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До РаботодателТеоритичната постановка не е толкова сложна!Работодател е самото общество, което използва система за организацията си!След като не можем да намерим оптималната форма в зависимост от характеристиките си ,като общество , то и работодателят не може да върши предназначената му задача.Няма я държавата ,която да осигури средата и нормална обстановка за всички дейности ,включително и така наречен работодател-главния-обществото!
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същото време инж. и лекари работят за по 1000 лева.
20
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До работодателХората са си намерили , и то основно в чужбина. Аз за моята професия,за която учих 4 години в университет, извън България получавам 10 пъти повече отколкото в милата ни родина. Но българският работодател не разбира,в това число и държавата като такъв,че с мизерни заплати и условия на работа няма как да намери баламури да работят. Затова скоро ще ви останат само ро мо вете и тези,които за нищо не стават.
19
0
 
40
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
"Договорите се сключват на минимална работна заплата"Ами другото в статията няма нужда и да се чете....
18
0
 
34
 
! Отговори
xaxaxaxaxa преди 6 години
Приказки от "1001 нощ"!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахаха, да бе да :)
16
19
 
8
 
! Отговори
готвач 5 бона преди 6 години
До 2,ясно е що за готвач си щом 5 000 лв не можеш да докажеш че заслужаваш. Всеки по реномиран ресторант ги дава стига наистина да си готвач, позицията не изисква кой знае какви умения за 4000 - 4500 лв твърдо + процент
15
9
 
28
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Първата цел на работодателя е да изкара печалба, а не да осигури големи заплати.
14
28
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Това е чудесно. Аз не се занимавам с туризъм, но ми е умръзнало да слушам хора как се оплакват, че им дават малки заплати все едно работодателя им е длъжен да им плаща много. Всичко е въпрос на договорка и като не те устройват условията да работиш някъде просто не отиваш и си търсиш друго, или ако нямаш избор се съгласяваш, но такъв е живота.Лошо е когато има работодатели които обещават много и после нищо не изпълняват и остават хората с празни обещания. Това е по-големия проблем.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илия ИлиевТочно така!!!
12
4
 
29
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До РаботодателАми рабодателя не мисли така!Той мисли ,как да плаща повече!Ако не може -нямасмисъл да става такъв!Но въпросът е друг!Работодателите в България никога не са работили!А такива хора могат да работят само в институции ,подобни на Шор....Да за това и в този бизнес България няма да прокопса!Туристите се хващата още от страните , от където идват!И печалбата остава там , ако има такава разбира се.Туризма е сложна система!Не е за мафиоти!
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До работодателНе се безпокойте хората отдавна са си намерили,това е просто констатация а не мрънкане.
10
0
 
37
 
! Отговори
До Работодател... преди 6 години
Е намерихме си де, а пазара на труда сам ще Ви нагоди...
9
4
 
14
 
! Отговори
Galipoly1915.. преди 6 години
..Po hotelite trudovite dogovori sa sklucheni na minimalna zaplata....i ostanalite na ruka! Raboti se ...po 12..13 dori 14h na den! Toest dve nadnitci na den! Realno horata pechelyat mejdu 800..i 1100 lv!/
8
3
 
18
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Аз тези пари ги изкарвам за 1 ден и трябва да съм луд за да ходя да работя на морето.
7
47
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Който се оплаква само от работодателите, мога да му предложа да стане самия той такъв и да дава идеални условия на труд с голямо възнаграждение. Ако иска да дава по 3-4 хиляди лева заплати за работа от 8 до 5 и почивка събота и неделя плюс спане храна и екскурзия в края на сезона. Няма смисъл от мрънкане, като не ви харесват условията намерете си по-добри и пазара на труда сам ще се нагоди към заплатите и условията на труд.
6
1
 
29
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
ха ха ха Представям си как управата на един хотел или ресторант определя политиката на държавата си в идиологически план. Ка да накара хората да работят за жълти стотинки за тях , и да са доволни и да виждат переспективата си за богат и доволен живот за себе си и семействата!ха ха ха
5
11
 
29
 
! Отговори
мазен бизнесмен преди 6 години
аз плащам по 320лв на готвач да слага чинии в мировълновата.пияните порове английски туристи и без това само повръщат от евтина ракия че какво им пука какво ядът.печалбата ми е 80%. ако ти продам нещо за 10лв, 8лв отиват директно в джоба ми. така купих на всичките ми любовници нови мерцедеси за 2 години.
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници."Леле, аз съм направо потресен! Смех, смех.... НЯКОИ!!!!После се чудете що не може да си намерите хора....
3
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не кажете истината,че по курортите хората биват експлоатирани и тормозени,като бели роби. Не напразно няма кой да се върже на БГ чорбаджията и се чудят откъде да внесат работници. Но скоро и без чужденци ще останат и както се вижда започват с платените статии