На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
35
 
! Отговори
Весо преди 5 години
Минал съм в школата Слънчев бряг - масово заплата се получава на края на следващия месец, последната заплата за сезона може да се получи а пък може и да не? Обещават големи заплати, но после идват и големи глоби за персонала, кой виновен, кой не все се глобява! Веднъж ме глобиха, че автобуса ми закъсня поради задръствания с 20 минути!
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СИ ПРОПИЛЯВАЙТЕ ЖИВОТА, ИЗБЕРЕТЕ ИНТЕЛИГЕНТНА ПРОФЕСИЯ
60
10
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Пример в туризма. Станете един търсен ценен готвач и вижте какви пари ще може да изкарвате. Много ресторанти ще се борят за вашите умения. Който няма умения, какво да иска ?
59
1
 
18
 
! Отговори
Григорий Распутин преди 5 години
До РаботодателВсички "работодатели" в Сибир и Белене и работата ще тръгне, даже такива заплати като в заглавието ще са възможни.Българските "работодатели" са изедници -мръсни некадърници и ***.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА НА СЕЗОН
57
22
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен 48Аз много добре разбирам и явно виждам далеч повече от вас.Ако някой е принуден да работи за 600лв сам си е виновен, вече не е комунизъм всеки да е равен. Да е учил, да е придобил знания, занаят, умения. Повечето идват да работят и немогат да пишат и четат като хората, какви претенции могат да имат. Сами са се наредили до такава степен.Един интелигентен чове с възможности в каквато и среда да го сложиш той ще намери начин да успее, не да хленчи че работодателя плаща малко.
56
0
 
22
 
! Отговори
Славчо преди 5 години
Моят съвет към всички е учете немски и отивайте на работа в Германия или Австрия там по хотелите предлагат изхранване и настаняване така че наистина може да изкарате добри пари !за 2курса немски до а2ниво са ви нужни поне 600лв и около година най-много учене но това може да се окаже най добрата ви инвестиция .
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работех с огромен и успешен хотел в Слънчев Бряг, в който след всички ДДСта, сметки, храна за ресторанта, консумативи, ремонтинимпрочие, печалбата им беше по на 1,5 млн. лева. За запалти се заделяха 90000 лева. Това беше преди 10 години. Цените им са нагоре с по 50%, и заплатите са мръднали едва с по 10-15%.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мои познати работеше в 5-ет звезден хотел, персонала в кухнята шведи.
53
1
 
24
 
! Отговори
До Работодател преди 5 години
Да като им кажеш 500 лева и те ще ти кажат, ти живей с 500 лв на месец! И сам си върши работата :)
52
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПовЕрвах. Отворете обявите. Рецерпционист 600 лв. Да си работят сами.
51
1
 
25
 
! Отговори
Иванас преди 5 години
Повечето хора, завършили специалност Туризъм на практика веднага изчезват от България.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Това,че е ограничен е най-малкият му проблем. За неговото състояние си има дума -***
49
0
 
34
 
! Отговори
Az преди 5 години
Всяка седмица понеделник се пуска , по една такава статия, сори ама пропагандата ви куца , на практика се свършиха балъците ,който да ви бачкат за без пари !
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Губите си времето в България ,ако сте кадърни.
47
17
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До Анонимен 47Аз не се оплаквам изобщо от мойте работници. Да си ме видял да кажа, че за 600лв няма кадърни хора на работа ? Аз съм доволен от моя персонал, и смятам и те са доволни от мене. Има хора на ниски и хора на високи заплати в зависимост от работата която се извършва. Но всеки е дошъл доброволно, никого на сила не се кара да работи за 500 или за 1500 лева.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 Безгранично си ограничен ....
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До работодателСпокойно след 10ина години ще ти останат такива работници,които когато работодатели като теб започват да им развиват теориите,които развиваш тук,ще дойдат с роднините от махалата и ще направят така,че до края на живота си да те е страх да излизаш по тъмно. Така,че радвай се на това,което имаш и стига си ламтял.Явно ти си от тези,които отказват да плащат болнични с вноската за пенсия е на минимална заплата нали?
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500==============================================Ама не всеки месец и не наведнъж. Това е българският "бизнес".
43
1
 
36
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРЕДИ години, синът ми отиде на студентска бригада в САЩ. Работа като спасител но басейн от 9 до 5 вечерта със заплащане по 7,5 долара на час. Но той започнал доброволно да работи и друга работа на басейна- ежедневно чистене и подреждане на района и басейна, почистване на филтрите, ежедневно регулиране на Рн на водата и т.н. В Щатите няма ограничение на работния ден. Всеки извънреден час се заплащал допълнително с по-висока ставка и така, за едно лято, той си заработи над 10 000 долара.