Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!

Селото умира, самозаблуда е да се мисли, че младите се връщат
86
Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!
Снимка: Булфото, архив

Земеделската земя у нас е раздробена на над 20 милиона парчета с над 3 милиона собственици, показва статистиката. По този показател страната ни е лидер в Европа.

България оглавява и още една непрестижна класация - на първо място сме по брой на изчезващите села.

Още по темата

"Българското село умира и всеки опит да кажем, че има шанс младите хора да се върнат там, на този етап е самозаблуда", коментира пред БНР Галина Пейчева, заместник-председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Най-младият постоянен жител на селото, където е позиционирано лично моето стопанство, е роден през 1942 г. Селото има 78 постоянни жители. Няма кмет. Има един магазин, но няма нито аптека, нито бензиностанция, нито будка за вестници. Пощата идва два пъти в седмицата. За хляб хората се записват. Той идва под бройка. Единственото кафене е в смесения магазин. За да върнем хората  селата, трябва драматично да подобрим инфраструктурата и социалните условия в селските райони", обясни Пейчева.

"В стопанството си съм обучила десетки работници", каза тя, но добави: "В момента, в който се научат, заминават извън България, където печелят много повече, отколкото аз мога да им платя".

Галина Пейчева отглежда лозя, рози и лавандула. За тях е нужна много работна ръка.

"Как го правим и откъде намираме хора? Отговорът е, че ни е невероятно трудно. Тези работници, които намираме, са остатъците, защото най-добрите вече са в Гърция, Испания или в Англия", обясни Пейчева.

Тя каза още, че субсидиите, които българските фермери получават, са в пъти по-ниски от субсидиите, които фермерите в старите страни-членки получават.

"Трябва да работим в новата Обща селскостопанска политика, за да бъде намалена разликата в плащанията между различните държави-членки, иначе е невъзможно да има конкуренция. Държавите и Европейският съюз трябва да ни позволят честни пазарни условия".

Проблемът не се свежда само до европейските пари. Държавата пропуска да си подреди и вътрешния двор, категоричен е Анатолий Георгиев от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Пред България са нерешени повече от две десетилетия два основни структурни проблема в земеделието. Колкото и европейски средства да бъдат наливани в него, то няма как да бъде икономически ефективно. Първо, разпокъсаността на земеделската собственост със среден размер от 6 декара, и второ - това е разрушената и липсваща хидромелиоративна напоителна и отводнителна инфраструктура. Тези два проблема са взаимно свързани", каза той.

Преди 1989 г. в България със специално изградени системи са се напоявали 12 милиона декара, днес - по-малко от милион.

У нас, например, все по-често на пазара се срещат турски домати, защото за последните 10 години държавната турска служба за хидромелиорации е изпълнила проекти за напояване на 5 милиона декара, както и едновременно уедряване на земята и напояване върху 35 милиона декара. В същото време в България успешните проекти за комасация са само 6 и те са изцяло частни - на Асоциацията.

"Комасацията на собствеността е процес, който изисква един глобален подход. Неговото провеждане не може да се осъществи без сериозната намеса на държавата и на правителството", казва Георгиев.

Експертите на Асоциацията имат свой неполитически коректен отговор на въпроса защо държавата не участва в комасацията на земята. Защото един проект за комасация се прави за не по-малко от 2 години, а обикновено у нас министрите се сменят по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
17
 
! Отговори
Цкд преди 6 години
Тази новина е фалшива и е лъжлива! В България има няколко собственика, които притежават около 5 млн. Дка. А вие как си ги измислихте тези 3 млн. собственика, надали някой мож да отговори.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да добавя, отгоре на това са сте сложили някаква унизителна снимка....какво искате? да заобичам тези които мразят и пропагандират срещу мен, обикновенния българин???
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво искате, 200 парцела разделени и притежавани от 20 човека ли???????????????? Егати гнусната нати българска пропаганда. Тоя вестник и неговите "журналистчета" са платени преводачи и нищо друго!!!! В САЮ съм, от Унгария съм...
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Субсидии трябва да се дават за хранителни култури, не за рапица, лавандула и хмел. Точка! Само реват, а конкуренция кога, всеки земеделски производител чака да го оправят държавата и субсидиите.
51
7
 
4
 
! Отговори
ДО 49 до 30 преди 6 години
Какви статии бе агитаторе ? Ти къде си живял бе ? Вие комунистите умирате да казвате на черното бяло и за всичко да е виновен класовият враг Какво мислиш за 6 долара заплата и по кое време беше?Или си п.и.к.льо не живял в онова жестоко време. Филчев да питам ,намери кой!
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да говорим от връщането на земята бързо забогатяха големите арендатори. Земеделието ни се върна поне 50 години назад. Няма наука, първобитно, отровени с пестециди химия земи и след това храни. Няма контрол и постерено земята се превръща в пустиня.
49
5
 
1
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
До Анонимен37 такава е реалността навсякъде. А защо няма комасация? Определянето на една точка от нивата ти струва 800 лв според земемерските фирми. За една нива от 2 декара кой ще плати 3200 лв? Умножи 3200 по 3 млн и ще видиш колко струва комасацията.
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца, държата се грижеше за що-годе равномерното разитие на регионите. Пак казвам - държавата! При либералната икономика, в условия на свободно движение на хора и капитали е съвсем естествено и очаквано всичко да се концентрира в няколко големи града в страната, и да останат пустеещи и слабо развити региони. Либерализма далеч не е универсалното лекарство за света.
47
0
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Чети статии и гледай интервюта с Никола Филчев и ще абарисаш какъв е и що е сторил Ман Гало с Хвърковатата си чета.Иначе -нищо лично.
46
9
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
До ЗАЩО Ти каза най-големия виц, че селото до 90г било на печалба. При социализма думата печалба беше забранена. Селскостопанската продукция се изкупуваше за стотинки и се подаряваше на руснаците срещу ръждясали таратайки. Селяните бяха като крепостните в Русия и нямаха право да напускат селото. Построиха къщите с помощи от приятели и роднини.
45
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Някой знае ли как се прави Фирма ?Искам да си купя Кола и да прехвърля ДДС на някой Ром .как става ?
44
0
 
12
 
! Отговори
opetkov преди 6 години
До Анонимен Приказваш така защото хабер си нямаш от нещата. Кой и как щеше да направи комасацията, т.е. връщането в нереални граници. Те така се избиха селяните, а ако трябваше да я делят сигурно щеше да е война. Земята се връщаше основно на базата на документи-нотариални актове, списъци от ТКЗС и клетвени декларации, чрез които се окрадоха доста земи. Статията послъгва, защото и сега има фондове с по 1-2 млн декара. Ами арендаторите в Добруджа с десетки хиляди.
43
5
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
До 1990 година Земеделците не се дотираха , а бяха на Печалба ?Какво става ?Не се шегувам - Помните , нали - Големи Къщи по селата и нови Трактори и леки Коли ?
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО дядо Радой-24А защо забравяш Господата Иван Костов и Филип Димитров? При тях цветя и рози ли беше? Много избирателно изброяваш имена. Така че не те считам изобщо за обективен, а поредния оплювко без кпка мозък в главата.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво по хубаво от това 3 млн българи да си имат земи.. На колко трябва да е разпределена.. На 3ма ли? Тогава пък статията щеше да е пълна с критики за олигархия.
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още в края на 70-те години БКП ИЗПУСНА КОНТРОЛА НА ТКЗС ТО КОЛЕКТИВА ЯКО КРАДЕШЕ И МАЛКО ПРАВЕШЕ.И НАЙ ПРОСТИЯ КОЛХОЗНИК/ ТЕКЕЗЕСАР/ЗНАЕШЕ ЧЕ Е ВЯТЪР РАБОТА КОЛЕКТИВА.ТА НИКАКВИ ЗАПАДНЯЦИ И ДЕМОКРАЦИЯ НЕ БУТНА СОЦА АМИ ТО СИ Е НЕДОНОСЧЕ.
39
7
 
10
 
! Отговори
2190 преди 6 години
година. По време на Борисов - 108 България вече е пустиня. Остатъците от население е напълно оскотяло. Форумен плъх: "А преди 200 години Луканов ограби и съсипа България. Луканов е виновен за всичко".
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ статия подвежда.Частни земеделци и по 20дкр = 0.2 хект са изключително малко. И ДЪРЖАВАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НЕХАЕ ЗА ТЕЗИ ПРОЙЗВОДИТЕЛИНЕКА ЖУРНАЛИСТИТЕ НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА В НАП И СТАТИСТИКАТА, КОЛКО Е БРОЯ НА ТИЯ ЧАСТНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ. В СЕВЕРОЗАПАДА.И ЗАЩО НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА РЪЖ, ЛИМЕЦ, ХРЕБНА ПШЕНИЦА, ШАРЕН СЛЪНЧОГЛЕД.А ВСИЧКО ВНОС.ОТ ГЕРМАНИЯ.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, земята трябваше да се върне, но голямата дивотия беше в "реални граници". СЕга 99 процента губят, един печели. Комасацията си беше направена, и собствениците щяха да печелят много повече от по-голямата продуктувност. Ум царува - ум патки пасе.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бъркайте 60те години когато все още имаше заеми ,със 80те когато спряха да ни дават защото не можехме да ги връщаме а всичко работеше на загуба и на дотации.За това сами си свалиха лидера а на 29 март 1990 г А.Луканов обяви ДЪРЖАВЕН БАНКРУТ и мораториум върху външният дълг./А два милиарда изчезнаха в куфарчета за ,,наши хора/