Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!

Селото умира, самозаблуда е да се мисли, че младите се връщат
86
Земята ни – раздробена на 20 млн. парчета между 3 млн. собственици!
Снимка: Булфото, архив

Земеделската земя у нас е раздробена на над 20 милиона парчета с над 3 милиона собственици, показва статистиката. По този показател страната ни е лидер в Европа.

България оглавява и още една непрестижна класация - на първо място сме по брой на изчезващите села.

Още по темата

"Българското село умира и всеки опит да кажем, че има шанс младите хора да се върнат там, на този етап е самозаблуда", коментира пред БНР Галина Пейчева, заместник-председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Най-младият постоянен жител на селото, където е позиционирано лично моето стопанство, е роден през 1942 г. Селото има 78 постоянни жители. Няма кмет. Има един магазин, но няма нито аптека, нито бензиностанция, нито будка за вестници. Пощата идва два пъти в седмицата. За хляб хората се записват. Той идва под бройка. Единственото кафене е в смесения магазин. За да върнем хората  селата, трябва драматично да подобрим инфраструктурата и социалните условия в селските райони", обясни Пейчева.

"В стопанството си съм обучила десетки работници", каза тя, но добави: "В момента, в който се научат, заминават извън България, където печелят много повече, отколкото аз мога да им платя".

Галина Пейчева отглежда лозя, рози и лавандула. За тях е нужна много работна ръка.

"Как го правим и откъде намираме хора? Отговорът е, че ни е невероятно трудно. Тези работници, които намираме, са остатъците, защото най-добрите вече са в Гърция, Испания или в Англия", обясни Пейчева.

Тя каза още, че субсидиите, които българските фермери получават, са в пъти по-ниски от субсидиите, които фермерите в старите страни-членки получават.

"Трябва да работим в новата Обща селскостопанска политика, за да бъде намалена разликата в плащанията между различните държави-членки, иначе е невъзможно да има конкуренция. Държавите и Европейският съюз трябва да ни позволят честни пазарни условия".

Проблемът не се свежда само до европейските пари. Държавата пропуска да си подреди и вътрешния двор, категоричен е Анатолий Георгиев от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Пред България са нерешени повече от две десетилетия два основни структурни проблема в земеделието. Колкото и европейски средства да бъдат наливани в него, то няма как да бъде икономически ефективно. Първо, разпокъсаността на земеделската собственост със среден размер от 6 декара, и второ - това е разрушената и липсваща хидромелиоративна напоителна и отводнителна инфраструктура. Тези два проблема са взаимно свързани", каза той.

Преди 1989 г. в България със специално изградени системи са се напоявали 12 милиона декара, днес - по-малко от милион.

У нас, например, все по-често на пазара се срещат турски домати, защото за последните 10 години държавната турска служба за хидромелиорации е изпълнила проекти за напояване на 5 милиона декара, както и едновременно уедряване на земята и напояване върху 35 милиона декара. В същото време в България успешните проекти за комасация са само 6 и те са изцяло частни - на Асоциацията.

"Комасацията на собствеността е процес, който изисква един глобален подход. Неговото провеждане не може да се осъществи без сериозната намеса на държавата и на правителството", казва Георгиев.

Експертите на Асоциацията имат свой неполитически коректен отговор на въпроса защо държавата не участва в комасацията на земята. Защото един проект за комасация се прави за не по-малко от 2 години, а обикновено у нас министрите се сменят по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е проблемът в многото парчета, аз отивам на село и подписвам договор за 5 нивички по 3 до 10 дка , разпръснати из землището и арендаторът опъва трактора от единия край до другия и само фирма с GPS , може да ми локализира моите 5 дка в целия масив от 600 дка
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жода бъдем обективни - преселението започва, защото държавата има нужда от ра. ръка да развива промишленост, селското стопанство лека-полека се механизира. По времето на комунизма сме на челните места по производство на земеделска продукция. След 90-та хората са бедни и не могат да закупят техника и да си обработват земята. Да копаш с мотиката си неконкурентноспособен. Ако държавата бе инвестирала в малки стопанства картинката щеше да е друга, но както за всяко нещо - липсва политика
33
1
 
15
 
! Отговори
Много им пречи.... преди 6 години
....разпокъсаността на земята. Дайте да я продадем на Агрион за жълти стотинки та да ни "отърват"от нея. Нали и без туй я стопанисват арендатори,така че на практика е уедрена . Или 50 кила на декар рента им се виждат много? 50х0.20 ст=10 лв на декар. Голям разход за тез арендатори. Иначе от 10 год цената на пшеницата не е мръднала с изкл на 1 сезон около 2010 тогава платиха по 35 ст на кило. Оправдания бол-качеството било ниско и оп 20-23 ст на кило изкупна цена. А цената на хляба върви нагоре
32
3
 
11
 
! Отговори
Алооооу преди 6 години
от 90-та досега минаха 30 години! Какво направихме за 30 години? Какво? НИЩО
31
5
 
10
 
! Отговори
До 28-Анонимен преди 6 години
ЕЙ пак или Жельо или Костов са виновни.Дане би 89-90 година и,,ножа и хляба " не бяха във силните на деня А в началото на 80те селското стопанство преминава ИЗЦЯЛО НА ДОТАЦИИ .Когато 89та П.Младенов нарежда да се спре износа на селско стопанска продукция за ,,братските" страни-Луканов и Дойнов казват ,,Какъв износ ние нямаме натури" и следва констатацията му,,Положението е катастрофално,ние сме една обрулена държава,един обран бостан"-реч пред Политбюро.-документирано!
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и сега кооперациите обработват големи парцели земя на много собственици, държавата никъде не трябва да се меси освен за това - да осигури на българският земеделец същите субсидии, каквито се полагат на европейският. Субсидията за 1л. краве мляко е 1 евро .. Така земеделеца ще конкурентноспособен и ще може да посреща разходи, да застрахова, да наема и обучава работници.
29
6
 
31
 
! Отговори
Стига вече преди 6 години
с тези оправдания с комунистите. Минаха 30 години. За толкова време се възстановява държава след война. Ние сме по-зле от фалита на края на комунизма. Стига с жалките оправдания.
28
24
 
16
 
! Отговори
ДО дядо Радой-24 преди 6 години
Я кажи ти дядо Радой ,кого и какво наследи ,,драгалевският ***?И какво беше оставено за крадене след Луканов,Беров,Попов и Виденов? Цъфтяща България или държава с изпразнена хазна,жестока инфлация 250 лв един хляб ,километрични опашки за най нужното и липса на валутен заем за зърно.Ти къде си живял,на луната ли другарю? На вас които съсипахте тази страна с ,,недоносчето социализъм" мсе друг ви е виновен.И капчица срам нямате бе езуити!!!
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галина Пейчева, заместник-председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.Тази Жена се разследва от ОЛАФ за Източване на Еврофондове , така че не се *впечатлявайте* от нея - всеки има Наследство .
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26, не АПК са виновни, напротив. Сега само трябваше да се подобри техниката и постепенно, част от младите щяха да се върнат. Но желю така реши, да убие селото и успя.
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е на толкова парчета,колкото са си и били преди 09.09.1944г.Недейте да шашкате хората с цифри. Защото ако 20 000 000 парчета земя,не могат да изхранят 5 000 000 милиона парчета глави,този свят да се е свършил отдавна.Проблемът е че някой иска да е лапне зялата земя,и да я приватизира законно.Но това не може да стане доброволно,а чрез някакъв тоталитарен режим.Бедните хорица си имат по една нивичка,и нея вземете вашта мама ненаситна.Да ***/от глад/ дано.
24
3
 
22
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Кои ще се върнат бе? Селата ни почнаха да загиват със създаването на АПК та.Нали всички по-стари помните бригадира с каскета и звеното от забрадени бабички с мотики на рамо.А младите в окръжният или най близкият град.Това беше картината,проблема не е от 5-10 години а много,много отдавна.Младите изчезнаха от селата преди повече от 30 години.Ние старите помним и знаемПомните ли почина Странджа-Сакар.Помните ли ,,промоциите" ако се заселиш на село?
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори това не е най-лошото.Най-лошото е,че се продава на чужденци.Когато чужденците ви изкупят земята,значи са ви купили държавата.Продажните политици дотам я докараха.
22
4
 
16
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Дано Господ скоро да "поживи"ДрагалЪвския крадлив ***,за туй що държавата изкормии народа *** окрал.А сега едно -анатема,Шом за теб Закон нема!
21
2
 
10
 
! Отговори
ТКЗС-то преди 6 години
е камунизъм. Ние сме модерни хора и ядем вносни зеленчуци. После се чудим, защо сме бедни. Явно модерни не е еквивалентно на умни.
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оххх още антибългарска пропаганда.... Кое НПО ви спонсорира?? Не журналисти а платени писачи сте!! Бедни пионки! Антибългарски! Разединители на общество!
19
3
 
20
 
! Отговори
некой преди 6 години
ми питайте "Харизанката' - шефа на 'института по дясна политика' - нали той преди бе шеф на напояването и успешно го унищожи? Веднага ще ви обясни че това е комунистическа отживелица и по добре тръбите да отидат на вторични суровини - иначе вместо да е 'директор на "институт" щесе да е обикновен каналджия...
18
0
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Тая алчност няма да спре докато не пукне и последния от нашата раса,а дано е скоро ....
17
5
 
21
 
! Отговори
? преди 6 години
Да не подготвяте пак кражба на земята на хората бре, июроди болшевишки?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Латифундии и роби! Лошото е ,че робите бягат в чужбина. А зърнарите станаха милиардели. Така ,че домати няма да ядем български....