Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!

Един от основните проблеми е, че собсвениците не плащат за поддръжка
21 авг 2018 19:30, Петя Славова
164
Живеем в пренаселени домове, а 1,2 млн. жилища – пустеят!
Снимка: архив, Булфото

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Още по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е лесно решим.1. Във всяко завряно село завод с човешки заплати.2. Гражданство на цялата българска диаспора, с опростен режим и за 2-3 седмици. А не да се чака с години.
121
1
 
15
 
! Отговори
Припомням преди 5 години
В плана Ран-Ът се предвижда да се намали процентът на жилищата, които са частна собственост.Въпросът е, защо новите ни задгранични "Големи братя" са формулирали такава задача? Защо искат частните жилища в България да са по-малко на брой? Щом е заложено в този план, значи някой е намислил нещо.Ако частните жилища у нас станат по-малко, значи се планира в бъдеще повече хора да са наематели. Но на кого? Едва ли целта е да се осигурят повече наематели за по една стая от панелките на градските баби
120
6
 
9
 
! Отговори
Така ще е преди 5 години
От няколко месеца си търся апартамент под наем и гледам един и същи обяви всеки ден. Ами как няма да са празни като за някакви панелки на 500 хиляди години искат 750 лв наем.
119
1
 
15
 
! Отговори
Ако не ви е ясно... преди 5 години
все още... България се намира на кръстопът. Единствения начин да ни насадят емигранти е, ако има къде да ги настанят. Докато "пустеещите" имоти са частни, това няма как да стане. Ако се одържавят, няма проблеми - настаняват се *** и араби. Демографския проблем е решен, Ес плаща за всяка бройка бежанец и ДСмутромилиционерите касират печалба за себе си и децата си. И така към една чиста и свята република с 20 % българи в нея до 2050 г.
118
10
 
4
 
! Отговори
Имам идея преди 5 години
Аз мисля че щом никой няма да живее в тези жилища , еми ето колко много бежанци можем да настаним в тези жилища. 1.2 милиона бежанци от Сирия. Бежанците ще са доволни и ще живеят там безплатно. Частникът ще им плаща наема , данъка , парното , тока , водата а бежанците ще си живеят а собственикът на тези имоти този крадец смукач ще губи много кинти което ме устройва.
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хей ! Сещам се - нека стане минималната 1800 лева, а средната да е 3000 лева.Така няма да е проблем, че един апартамент в София е 800+ :)
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глеам апартаменти, който струват по 250 000 лева, а преди 10 години, бяха по 60 000 лева. Инфлацията, за този период е 37% ... НЕ 300 ПЛЮС!Много ясно, че никой не иска да продава. Ще ги стискат до последно.
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга 40% от населението живее в пренаселени жилища. Защо даржавата се меси кадето не и е работата. Това е частна собственост и всеки да си живее, както си иска. Пренаселени жилища, Така са решили така си живеят, не се търсят решения от самите тях, държавата се държи като добрата свекърва/така.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120После ще ходиш и ти, да ревеш, че трябва да спиш в чуждо жилище. Затова планувам да вградя взривни устройства в моето ... Като го вземат социалисти, ще го оставя на часовник, след 6 месеца да каже "бум".
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова и не трябва да се пести - яко купон и кръчми пак каквото ще да става
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако погледнем мащабно пренаселени са 4-5 града в страната, а останалата територия се обезлюдява и пестее. По тая логика дайте да отдадем под наем страна на нуждаещисе са. Истнитат е грозна и ние я проспаха,ме.
111
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ми се струва, че са хвърлили око на т.нар. необитаеми 1,2 милиона жилища... Отваряйте си очите на 4, че пак ще ни спретнат някой грандиозен грабеж.
110
6
 
5
 
! Отговори
Антикомунян преди 5 години
До 114:На вас, кoмyняrитe, жилишето може и да ви е било безплатно, па и не само то, но за народа беше недостижимо даже и с пари.
109
3
 
11
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Чиновниците в държавна администрация да си регистрират сдружение, после де изтеглят кредити, да закупят места, да уредят проектната документация, да намерят строител, който няма да ги излъже, да построят блокове, да ги обзаведат и да ги отдават накрая под наем и да печелят. Тогава да приемат закони и да променят имотни данъци и стимули без да знаят реално през какво преминава човек, за да си построи имот.
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май са мо чиновници ще останат тук.Като гледам.
107
2
 
14
 
! Отговори
Трудна работа преди 5 години
Защо да живеят там? И то прецакани да живеят с парно от топлофикация. Махайте ги тези дупки. Всички трябва да минат да живеят на къщи. Ти решаваш какво да правиш. Няма топлофикация няма нищо. И хората от къде да съберат 200 000лв за собствено жилище? Ти работиш цял живот и не можеш дори едни 1000лв да събереш като си затрупан постоянно с сметки данъци и заеми. В миналото ти даваха безплатно жилище а сега гледат да те смучат за друг да печели. То по добре да живеем на улицата по добре ще сме.
106
1
 
18
 
! Отговори
115 преди 5 години
И сега какво - инвестирал съм хиляди левове в покупки на имоти, тяхното луксозно обзавеждане и сега искат да ме принудят да го отдавам под наем за ниска цена на някой мързеливец, който не му се работи.Държавата като иска да си построи ведомствени жилища, но не с моите пари. Чиновниците да изкарат малко пари и те, а не да бъркат само в нашите джобове и да творят тъпотии.
105
2
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Комунистите пак ще посегнат на имотите на хората!Мдааа старите навици не се забравят!Не пипайте имотите, защото ще прогоните и другите в чужбина и тогава съвсем ще ядете хурката, като няма да има кой една керемида да смени в държавата.
104
0
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
при положение, че над 2000 000 души работят в чужбина, е нормално да има 1200 000 необитаеми жилища. Не пипайте имотите на хората. Или идеята е да изтупате още хората издържащи икономиката на страната? И на кой да ги дават под наем? На разни индивиди, които само ще трупат сметки и няма да плащат нищо - ни ток нито вода, нито наем. Ще порутят домовете на хората и накрая не можеш да ги изгониш!Освен това не сте ли се замисляли, че тези хора може би искат лятото като си идват да имат къде даотидат
103
2
 
12
 
! Отговори
Да преди 5 години
Стига сте гледали в паничката на другия .Който работи ще има щом може да си го позволи .Българино българино.Завистлив народ.