Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19

Бизнесът вижда недостатъци в осигурителната система
Обновена: 29 окт 2018 11:09 | 29 окт 2018 10:45,
101

Приетите от правителството проекти на държавния бюджет влизат в Народното събрание за начало на бюджетната процедура.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В него е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските.

Минималната работна заплата също се повишава на 560 лева, а до 2021 година трябва да достигне 650 лева. Предвижда се покачване и на социалните разходи.

Още по темата

"Като цяло предложенията, които са в сферата на осигуряването, са доста спорни. Максималният осигурителен доход и по-скоро неговото увеличение е несправедливо. Осигурителната система и здравната система не могат да осигурят услугите за парите, което осигуреното лице внася. Лицето не може да ползва парите, които е внесъл. Всички средства отиват в общ фонд за други хора. Има едно субсидиране от богатите към бедните", обясни в "България сутрин" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него минималната работна заплата също е проблем в Бюджет 2019: "Размерът ѝ се определя административно, а не трябва да е така. Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече".

Не на същото мнение е икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов. Той смята, че минималният осигурителен доход бе замразен от много години и бе крайно време това да се промени.

"Това не е повишаване на данъка, а повишаване на правата на тези хора. 1/5 от тези пари ще отидат в личния им фонд. Икономическата логика налагаше една такава промяна. Може да се каже, че това е доста плахо. Ние настоявахме това да се случи доста отдавна", настоя Костов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът все пак коментира, че държавата не подпомага по никакъв начин чуждестранните инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мойте пари си ги кътаам и не ги давам.
78
6
 
18
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
Аз единствените ефекти, които виждам от тези маневри са, че в 2019 г., депутатите ще започнат с увеличени заплати, защото депутатската заплата е обвързана с МРЗ за страната и, че увеличеният таван на осигурителният доход е това, което ще плати масрафа им. За всички останали работещи ефекта ще е косвен. Ще го понесат работодателите.
77
2
 
13
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Факт 75. "плащат всички, ползва нуждаещият се, което е добре." И тук отново не сте прав. Знаете ли колко много заболявания не се покриват реално от касата и трябва да се доплащат ? Ако наистина, ама наистина направите едно проучване, ще разберете, че е много по-изгодно, човек да си направи застраховка редки болести и допълнително ЗО, отколкото да плаща на НЗОК !
76
3
 
15
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До Факт 73. Не сте прав. Здравната осигуровка няма нищо общо с обезщетението за временна неработоспособност или болничен. Има една осигуровка, която е част от ДОО и се казва ТЗПБ на базата на нея са изплащат болничните. Можете да прочетете на сайта на НОИ ! Вноската по ЗО е чист рекет за хората с по-висок доход, защото реално имат право да ползват точно толкова, колкото и този който плаща по 45 лева на месец !
75
1
 
10
 
! Отговори
До МОД преди 5 години
това е така ако се вдига пропорционално и тавана на пенсиите и т.н. А сега МОД се вдига от януари, тавана от юли. Защо? Бюджета е един предизборен буламач и това е истинатаИначе си прав (макар да съм ощетен от вдигането на МОД) не е редно с нарастване за заплатата реално да заплащаш по-малко (като %). Реално трябва да се върви към отпадане на изкуствените ограничения - МОД, таван на пенсии и т.н. Ако работиш и изкарваш - внасяш си, но и после получаваш (болнични, пенсия, безработица и т.н.)
74
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
За останалите важи добрият принцип - плащат всички, ползва нуждаещият се, което е добре. Човек не знае какво може да му се случи в един момент. Третото е обезщетението при безработица, при което пак няма преливане от богати към бедни - плаща се според личните осигуровки.
73
3
 
21
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Никой ли не разбра, че в момента се настройва една част от обществото "бедни" работещи срещу другата част на обществото "богати" работещи ? Не ви ли е ясно, че това е политика "разделяй и владей" ? Така се управляват масите, като им се правят внушения подкрепяни от медиите. Тази статия не е по-различна от другите такива, които се появиха с подобни лозунги напоследък !
72
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Много малка част от осигуровките отиват от едни към други и това в никакъв случай не са от богати към бедни. Огромната част от осигуровките са за пенсия, т.е. сега работещите изплащат пенсиите на пенсионерите, но и на базата на размера на осигуровките на работещите се определя размера на пенсиите им когато се пенсионират, т.е. няма от богати към бедни. Втората по размер осигуровка е здравната, при която пак се изплащат болнични според размера на осигуровките, а за останалите важи добрият принцип
71
6
 
10
 
! Отговори
МОД преди 5 години
Ако ГЕРБ не бяха изкуствено задържали максималният оисгурителен доход (МОД)толкова много години на ниско ниво, а го бяха повишавали всяка година, сега нямаше да има мрънкане от работодателите, че трябва да правят по-големи осигурителни вноски. През 2009 МОД беше втора година 2000 лева. ГЕРБ трябваше да го вдигат всяка година с поне 300 лева и сега МОД щеше да е над 4600 лева. Другият вариант беше да го вържат с минималната работна заплата - МОД = 10 пъти минималната.
70
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този бюджет си е ясен - дайте да вземем от Богаташчетата с големите заплатки, за да има пари за пенсии и повишение на МРЗ...все пак избори идват. А и макроикономиката ни трябва да изглежда ОК за пред чужденцитеТези изкуствени повишения на доходите никога не са работели, няма и да работят. Парите в държавата идват само и единствено от частния сектор, и когато вместо да го стимулираш, го мачкаш...утре няма да има от кой да се взема, за да плащаме фалшивите телкове.
69
0
 
15
 
! Отговори
Yakov преди 5 години
"Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19" Да ви имам чувството за хумор!
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз па и тоя... 5000 лева максимален осигурителен праг. И ко? Да платя 1200 лева сщданъци, за оня, де духа. Ай сиктир.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да е нормалната заплата в България?Ами взима се средната заплата по номинал от 1989 година, умножава се по 20 и получаваш колко трябва да е нормалната заплата сега.274,33 лева средна заплата през 1989, умножено по 20 е 5486,60 лева. Това трябваше да е нормалната заплата сега, а не сегашната масова заплата от около 548 лева.Защо точно по 20, всеки сам може да се досети.
66
0
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Има голяма разлика между пенсионната система в България и тези частни фондове в други държави, които били фалирали. НОИ не може да фалира, освен ако държавата съзнателно не го направи, което не е невъзможно защото в България всичко се прави в услуга на дебеловратите бизнесмени, а мутрите държат застрахователния бизнес и всички подобни фондове. засега важи правилото, че всяко по-малко плащане на осигуровки води до поне два пъти по-големи загуби за работника, в сравнение с "печалбата" му.
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, 56 ти каква заплата взимаш и къде живееш? А, ай кажи бе?
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60Да, ама ако таксите ни станат по 40%, като в някои други страни, означава, че един младеж, със 650 лева заплата, ще има 390 лева в края на месеца. И не, това с "ми учете и ще имате висока заплата" се отнася за 2-3 професии. За повечето е 5 години безпаричие, стрес и нищета, след което пак си дори на по-ниска заплата, за идните 5 години.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60По-висока осигуровка не значи по-висока пенсия, защото НОИ може да фалира ако и другите не внасят и тогава оставаш без пенсия. С частните фондове е същото и в САЩ фалираха доста и държавата вдигна данъците за да плаща пенсии.
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Максималният осигурителен доход отдавна трябваше да е над 4000 лева, а още през 2018-та трябваше да е над 5000 лева. От доста години в услуга на мутрите работодатели, максималния осигурителен доход се държи на много мизерно равнище. 3000 лева е малко и то много малко.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо, драги ми 56!Дори в съда, няма да намериш хора със заплати от по 5000 лева. А това, че 90% от населението е израснали в панел и блокове или малки населен и места, няма нищо общо с останалото.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не внасяйте, а богатите си правят отделна държава и си внасят там като са недоволни.