Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19

Бизнесът вижда недостатъци в осигурителната система
Обновена: 29 окт 2018 11:09 | 29 окт 2018 10:45,
101

Приетите от правителството проекти на държавния бюджет влизат в Народното събрание за начало на бюджетната процедура.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В него е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските.

Минималната работна заплата също се повишава на 560 лева, а до 2021 година трябва да достигне 650 лева. Предвижда се покачване и на социалните разходи.

Още по темата

"Като цяло предложенията, които са в сферата на осигуряването, са доста спорни. Максималният осигурителен доход и по-скоро неговото увеличение е несправедливо. Осигурителната система и здравната система не могат да осигурят услугите за парите, което осигуреното лице внася. Лицето не може да ползва парите, които е внесъл. Всички средства отиват в общ фонд за други хора. Има едно субсидиране от богатите към бедните", обясни в "България сутрин" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него минималната работна заплата също е проблем в Бюджет 2019: "Размерът ѝ се определя административно, а не трябва да е така. Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече".

Не на същото мнение е икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов. Той смята, че минималният осигурителен доход бе замразен от много години и бе крайно време това да се промени.

"Това не е повишаване на данъка, а повишаване на правата на тези хора. 1/5 от тези пари ще отидат в личния им фонд. Икономическата логика налагаше една такава промяна. Може да се каже, че това е доста плахо. Ние настоявахме това да се случи доста отдавна", настоя Костов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът все пак коментира, че държавата не подпомага по никакъв начин чуждестранните инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ът 35На нас ни е омръзнало от вас- програмистите.Нямате реална представа за случващото се в страната, работите за чужди фирми, нямате ден работа в реалния сектор, от офиса навън не излизате и сте много "компетентни" по всичко.
38
5
 
10
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Докато не разберете, че от ниския максимален осигурителен доход полза имат само работодателите, а губят всички работещи, някак си е безмислено да се дискутира.Второ, защо сте се хванали само със здравната осигуровка и какво ползвате за болница? Здравната осигуровка е около 23% от осигуровките, при това не боледувате ли, болнични не ви ли се плащат според размера на осигуровките, а не по равно, както пишете? Нищо ли не получавате за болнични? Грип не ви ли хваща?
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Бг "бизнес" прекалено много се бърка в държавните дела. Намесата му е във вреда на всички работещи, пенсионери, инвалиди, учащи, безработни и пр. Бизнесът е воден само от личните си финансови интереси, в ущърб на народа.Народът няма представители в управлението на страната. Синдикатите са в сговор с бизнеса и против работещите.
36
2
 
17
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Чиновникв сърцето на северозапада има двама такива като тебе. единия иска сичко да е фифти-фифти и да има мазна баница от държавни поръчки, другия тапир гласува против колеж за преквалификация, щото му требвали шлосери. и двамата "поддържат икономиката" с 500 лева заплата, и реват като съдрани че кадрите им отиват да мият чинии за 2000 евро в германия. говори си, не пречиш.
35
5
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Явно сам осъзнаваш, че кeлeмeта като тебе там, на Запад вече са прекалено и доникъде няма да я докараш, ако и ти им се изтресеш.---ти си толкова мал*умен че и хапчета не помагат. Не ПУРКО аз съм програмист и с такива като мен никъде НЕ е пълно. Инжинери и техн. персонал навсякъде се търсят. Такива като тебе чиновници: счетоводители, икономисти, финансисти, анализатори, маркетолози, политолози, психолози - с вас е пълно навсякъде.
34
1
 
8
 
! Отговори
+++ преди 5 години
През 2004 година максимален осигурителен доход (МОД) беше 1200 лева при минимална работна заплата (МРЗ) 120 лева, съотношение 10:12005 - МОД 1300 лв., МРЗ 150 лв., съотношение 8,67:12006 - МОД 1400 лв., МРЗ 160 лв., 8,75:12007 - МОД 1400 лв., МРЗ 180 лв., 7,78:12008-2012 - МОД 2000 лв., МРЗ 220 лв. ... 270 лв, съотношението пада от 9,1:1 на 7,4:1През следващите години съотношението МОД:МРЗ продължава да пада и през 2017 е 5:1, което е безумно ниско. През 2018 ще е 5,36:1, пак безумно ниско
33
1
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Менна чък шълдинър застраховката (американската) не покриваше животоспасяваща операция, та тука ли? айде холан, по добре да ги изтрескам тия пари на сръбска скара вместо да ги дам на кнсб (доверие), например.
32
8
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
НАвсякъде по света професионалистите без значение професията са обгрижвани. Защото бачкери много, ама можеши и мислещи няма. Единствено у БГ се разчита на 135 000 да хранят всички останали. Що? Щото знаят че номера ще мине - ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА! Ей сега богатите ще ги ударят урааа... Да де, но после се чудите що се затварят фирми, заводи и прочие. Ми щото ей такава рая останхте в България. Затова.
31
10
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До аз-ът"ТИ имаш полза аз да не замина."-----------------------------------------------Напротив, цялото общество ще има много голяма полза, ако ти и всички лyмпeни-готованци като тебе се разкарате от тази държава. Като е толкова лошо тук и толкова хубаво на Запад, какво още правиш тук бе, мaлoyмникo? Явно сам осъзнаваш, че кeлeмeта като тебе там, на Запад вече са прекалено и доникъде няма да я докараш, ако и ти им се изтресеш.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5И как те ограбвам? Като работя 12 часа в 7 дневна седмица ли? И си плащам всички данъци и осигуровки? И всичко си е на моя гръб, рикове, нерви!
29
4
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До До 12Затова си правиш застраховка. Иначе отиваш в мизерна болница
28
3
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Всъщност аз храня такива като тебе. От хора като мен зависи дали ТИ ще имаш работа, а оттам и доходи. Така че по- полека с опорните точки--------Нищо не храниш ПУРКО. Или си на държавна службица където ВСИЧКЮИ ти плащаме осигуровки, или си административен персонал и некое офисче. По принцип администрация означава обслужване и се използва като синоним. Ти си персонал обслужващ тези които наистина работят. Кое храниш освен майка и жена си и децата си. Кой храниш Пурко?
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" бизнесът " крал, крал с години..........с милиони...........сега не иска да връща със стотинки.
26
0
 
24
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
И аз така виках до преди две години само. Получавах голяма заплата и казвах, че съм здрав и за пенсия не мисля. Та не се заричай. Преди две години точно само за година ми се наложиха две операции, като едната беше животоспасяваща. Е тогава видях смисъла от солидарността при здравното осигуряване.
25
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
кво ли мислат лукойл по тоя повод?
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видига ми се вноската, а на практика нямам право да ползвам! Колкото пари съм внесъл от началото на годината, още толкова сега ще извадя джоба си за мост. Защото имам право само на кариеси и вадене на зъб. А, аз нямам нужда от това. Не съм ходил и на лекар от средата на миналата година! На това му викали социална справедливост и солидарност. На всико отгоре трябва да храня и кресливото майче без предни зъби, ишиас, косопад, лумбаго и не знам още какво заедно с изтърсъка й. Защо?
23
17
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До аз-ътВсъщност аз храня такива като тебе. От хора като мен зависи дали ТИ ще имаш работа, а оттам и доходи. Така че по- полека с опорните точки.
22
2
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В България ползваш едни и същи здравни услуги, независимо от размера на осигуровката. От друга страна - как се купува пристанище със соцзаплата?
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи го на пенсионерите.Казвал съм им го. Бодро гласуват за всеки, който ще им увеличи пенсиите. Волен им обещаваше 1000 лева май бяха. Обяснявал съм им, че така не става. Те отиват и пускат бИлетинката. После псуват телевизора. Еми, какво да ги направя.
20
5
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
ЧиновникАз не мога да разбера защо продължаваш да хленчиш тук, вместо да отидеш в Германия, където са приритали за теб и те чакат, за да ти плащат огромна заплата. Там ще имаш само приходи и никакви разходи. Хайде, ставай и заминава---Това че, ТИ НЕ МОЖЕШ да разбереш нищо не означава. Ти и затова си и чивновник. Защо все още съм тук няма да обяснявам на всеки шуляк -деца малки, родители и т.н. но ТИ имаш полза аз да не замина. Щото ти ще останеш на улицата, чиновници много, не се търсят