Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

На първите места попадат още Румъния, Гърция и Унгария
10 ное 2018 07:30, Анисия Иванова
196
Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
Снимка:

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз (ЕС), показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Само в Германия за 2015 г. смъртните случаи от замърсяването на въздуха са били 62 хил. като по този показател страната е на първо сред останалите европейски държави.

При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 млн. души в резултат на това.

Институтът по здравно ефекти подготви доклад, от който се вижда, че Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух.

Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Под налягане? преди 5 години
Да няма обидени.....от Истината, палци долу!:)'кой не му изнася -"на палатка"! Въздухът в столицата бил замърсен, ама като прииждаха на тълпи беше хубаво?Кореняк Софиянци в момента живеят по селата, а от "селата" се преселиха 1/2 трайно в София и още 1/3 пътуващи, за да работят, но данък смеХ си плащат по местоживеене, защото е по-изгодно.Който иска ще "живее срещу коминие, в кутия от бетон"..82) Офреник включва и двете, нз дали си едно от тях, изв.?
73
0
 
6
 
! Отговори
Емол преди 5 години
Стига глупости! Подготвят ни масова за нещо друго! !!
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Норвегия, как е в Норвегия?
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз карам Кайен на 2 години, всички мои познати карат нови автомобили.
70
3
 
3
 
! Отговори
София мизерууу преди 5 години
То София е цяла България. А другите градове ги нямате за нищо а само за ресурс за софиянци да си пътуват и живеят. Нали ги гледам номерата на колите колко СА има. И грешка елате в моя град там чист въздуха. Това доказва че софиянците са най мизерни в цял свят. Ако жена се ожени за софиянец дупе да и е яко ще му чисти и слугува мизерия му заднк за цял живот.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИстанбул и близките градове около него сигурно са някъде към 20 млн. души, т. е. 1/4 от населението, но дават 40 % от икономиката на Турция, да не говорим там за култура и изкуство, че всичко е съсредоточено в Истанбул.А как е в Женева?
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко от познатите ви карат нов автомобил?Защото това е причината.
67
3
 
4
 
! Отговори
Млад социалист преди 5 години
Гласувайте за БСП! Гласувайте за чист въздух. ГЕРБ се провалиха!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електората не се пипа....
65
0
 
11
 
! Отговори
91608 преди 5 години
Защо застроиха зоната между малинова долинаа и Манастирски ливади? Оттам идваше чист хладен витошки въздух, който отиваше до дъното на котела и изтласкваше замърсяванията. Да спрат застрояването и на самата Витоша откъм Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица. С нормален грфик на градския пътнически превоз ще се намалят личните автомобили. Твърдо гориво се ползва само през зимата, а мръсният въздух в София е целогодешно.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами намалете колите наполовина и ще видите. Ясно е, че и онези дето горят гуми са виновни, но и колите са виновни. Защото и лятно време понякога не може да се диша.Те в Атина пробваха да решат проблема като въведоха закон за движението на коли всеки ден за различни номера (един ден за започващи с четна цифра и на другият се редува започващ с нечетна цифра), но атиняни просто си купиха още един автомобил с нужната им цифра и проблемът не беше решен, а се задълбочи.И тук мнозина имат по две коли
63
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Бойко си отива.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци да престанат да ядат боб и зеле,и няма да е мръсен въздуха,опърдяха цяла България.
61
6
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
В цялата страна е ужас....аз сутрин вече не проветрявам предпочитам да си дишам собствените газове а не на таралясниците под джама....трябва да се вдигнат цените на новия внос не може да продължава тая работа така...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да има глоби за катуните. Но няма как да стане, защото то в държавата на БКП всеобщата ненаказаност на престъпленията си стои.
59
0
 
4
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
идва зима пак се почва с ФПЧ и пак ще обвиним колите сякаш коли се карат само зимата...
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истанбул и близките градове около него сигурно са някъде към 20 млн. души, т. е. 1/4 от населението, но дават 40 % от икономиката на Турция, да не говорим там за култура и изкуство, че всичко е съсредоточено в Истанбул.Атина е 5 млн. и е почти 50 % от населението на цяла Гърция.Така че няма страшно, че София расте, проблемът е, че не се взимат мерки относно замърсяването.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това не е в някое китно село, а е в София. Понякога не може да се диша. Това е заради автомобилите (според мен). 80 % от колите са брички дето не си знаят годините и замърсяват. След 2007 г. (след като ни приеха в ЕС) отпаднаха митата и започна евтин внос на втора ръка коли, и всеки започна да купува. Колите в София се увеличиха неимоверно много.
56
2
 
3
 
! Отговори
64 преди 5 години
Да, София е България. До 10ина година 80% от населението ще живее в и около София
55
3
 
4
 
! Отговори
Антон преди 5 години
София не е България