Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

На първите места попадат още Румъния, Гърция и Унгария
10 ное 2018 07:30, Анисия Иванова
196
Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
Снимка:

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз (ЕС), показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Само в Германия за 2015 г. смъртните случаи от замърсяването на въздуха са били 62 хил. като по този показател страната е на първо сред останалите европейски държави.

При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 млн. души в резултат на това.

Институтът по здравно ефекти подготви доклад, от който се вижда, че Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух.

Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз не видях тук статия за сондажа на Галъп, явно се крие, иначе го казаха по новините
93
5
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Истината е само една че България е феноменален кло.ет!
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме независимо проучване от 5 международни комисии или ще считаме, че това е фалшива новина от централата на ГРОБ със цел кражба от джоба на българина.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало днес бг, къде ви е проучването на Галъп от вчера където Герб губи от Бсп с няколко процента? Боко не дава ли?:))))
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е пропагандна кампания. Няма град с население над 1 000 000 души, където въздухът да е чист. Другото са особености на релефа, на промишлените производства/доколкото са останали тук в сравнение със Западна Европа/, а колкото до замърсяванията, които някои квартали практикуват за отопление с дрехи и пластмаса, това не е навсякъде в България, а по-скоро локални точки.
89
1
 
13
 
! Отговори
Справка преди 5 години
Населението на страната ни е 7 млн души. Автомобилите в България са около 3 млн.Как държава в, която и населението и автомобилите са по-малко ще замърсява повече.? Поредната лъжа.П.с междодругото и в Македония и Сърбия разправят същите глупости и, че и там е "най-мръсен".Истината е, че въздуха е най-мръсен в Индия, Китай, Пакистан и т.н.
88
0
 
0
 
! Отговори
Под налягане? преди 5 години
Кратун, и аз съм БаирМъгла, досега си мислех, че "дебата" е само за БГ, баламосах се;(:) Мерси,че ми открехна заглавиетоАко влючим и ЕС работата ставапо-***.,друга?
87
1
 
7
 
! Отговори
дойче селянин преди 5 години
Само за сведение на всичи евротилерасти, в Герания всичко, което е нацсело и извън града се утоплява с въглища и дърва. И те са на кюмбета. Изненадаа! И швабите ли са прости като българчето м?
86
0
 
6
 
! Отговори
Измерили преди 5 години
в трите най-големи града........*** шитнята. Ние в нашия град-село имаме един завод дето бълва толкова дим,че над него се насабира пушек като гигандски облак....те ще ми пляват за колите .......ай сиктир....само гледат как да дерат.
85
0
 
10
 
! Отговори
професионалист преди 5 години
Никой в България не измерва професионално количеството, елементния и химически състав на праховите частици, а също така и на аерозолите. Ето защо няма откъде да се вземат данни, още повече за смъртоносния им характер.Няма в България лекар, който да е диагностицирал смърт поради прахови частици,освен ако не е работник в рудник или тухларна.Върви интензивна промивка на мозъци.
84
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЦЕЛТА НА ТАЗИ НОВИНА Е ДА СЕ СЛОЖАТ 3-НИ ДАНЪЦИ ВЪРХУ КОЛИТЕ КОГАТО ВИ СЕ ПУСКА ФАЛШИВА НОВИНА КАТО ТАЗИ ТЯ ВИНАГИ Е С ИКОНОМИЧЕСКА ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ!
83
1
 
6
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Естествено. Западнярите, както винаги си продадоха таралясниците на печалба и се отърваха от преработката им, а българчето като беден роднина се радва на *** който кара. Сега плащаме да дишаме европейският ***. После що Европа е на три скорости.
82
1
 
8
 
! Отговори
Бони преди 5 години
Мръсния въздух не е от старите коли.от безпаримието е.палят се кюмбета зимата,авто гуми и т.н ако имаха пари хората са чували за климатици,термо помпи и т.н.а що дане и за нови коли.няма заможен със стара кола и да се геее на въглища.вдигнете заплатите и пенсиите
81
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЦЯЛОТО ПРОУЧВАНЕ Е ПЪЛНА ИЗМИШЛЬОТИНА!!!!МОЖЕ ДА НАПРАВИШ ГРАФИКА НА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА ЗА ГРАДОВЕ И ДЪРЖАВИ НО НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИШ КОЛКО ХОРА БИХА УМРЕЛИ ОТ ТОВА :D14 ХИЛЯДИ ДУШИ БИЛИ УМРЕЛИ ОТ ЛОШИЯ ВЪЗДУХ И КАК ГО ИЗЧИСЛИХТЕ ТОВА :D НАЗНАЧИЛИ СА ГИ НА РАБОТА А ТЕ СИ СЪЧИНЯВАТ ЗА ДА НЕ ГИ УВОЛНЯТ!
80
0
 
9
 
! Отговори
а самолетите преди 5 години
фандъкова да спре приземяването на самолети над софия
79
1
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
От 9 баира вода ще ви донесат, за да ви убедят, че трябва да плащате двойно за правото да имате кола. Какъв дял от общото замърсяване се дължи на колите? По европейска статистика, колите в България, на глава от населението са по-малко от средното за Европа. Малко над 400 срещу 550 за Европа. Баламосват ви!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A как е в Япония, как е в Япония?
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро племе българско, във всеки един пункт за технически преглед даваш 100лв и минаваш нищо че колата пуши като кумина на теца, и друго правят слагат буркан с вода и бързо вар и вместо на ауспуха го закачат на Буркана с чистата пара герберска работа.
76
0
 
5
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 5 години
Преди - В края на соца в Русе протестират за чист въздух.Сега - Днес в Русе ще протестират за чист въздух.
75
5
 
1
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
Вебер е голям приятел на България и ще ни продаде още стари коли със които да си джиткаме по европейските магистрали аз както винаги ще гласувам за Цветано,в ГЕРБ и ЕНП. Русия и Китай са заплаха, които искат да ни убит по-дoбре мръсен въздух отколкото популиста Путин с неговите остарели разбирания за света. ори трябва да затворим руския АЕЦ.