Време е за саниране и на къщи. С еврофондове, но и самоучастие!

Иска се поне 15% самоучастие, къщите да са проектирани преди 1999 г.
18 яну 2019 18:50,
38
Време е за саниране и на къщи. С еврофондове, но и самоучастие!
Снимка: архив Reuters

Стартира чаканото от мнозина нисколихвено кредитиране за енергийна ефективност на еднофамилните къщи. Фондовете за градско развитие обявиха, че набират проекти предложения в страната.

За първи път след панелките и обществени сгради финансиране ще има и за къщи. Разликата е, че безвъзмездно получаване на пари няма да има. Без да обявяват конкретни лихвени проценти, и от двата фонда твърдят, че условията ще бъдат по-добри от стандартните потребителски кредити на банковите институции, пише "Монитор".

Европейските пари идват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), а се предоставят от "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР) и две банки.

Още по темата

В Южна България ще се финансират собственици на жилища в сгради до 6 апартамента. Ще отпускат средства за изолация, смяна на дограми, климатични и технически инсталации, локално отопление, газоснабдяване, както и конструктивно укрепване. Включени ще бъдат и ремонт на покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др., но в случай че се постигат енергийни спестявания за сградата от повече от 60%.

В кредита може да бъдат включени и обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на сградите, инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно, според критериите на "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) за регионите София и Южна България.

Жилищните сгради трябва да са проектирани преди 1999 г.

Инвестицията следва да постигне клас "С" за енергийно потребление. Проекти с основно обновяване могат да се финансират, когато се предвижда намаление на енергийното потребление с над 60%.

Собственият принос на кандидата в проект за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради е минимум 15% от стойността на проекта. Допустимо е самоучастието да бъде намалено по преценка на ФУГ. Минималният срок за погасяване е една година, а максимумът е 15 години. Гратисният период за главницата по финансирането е 3 години.

Общата сума евросубсидия, която се очаква ще бъде отпусната, е 21 млн. лева. Около 2100 собственици на еднофамилни къщи в региона ще могат да станат по-ефективни в пестенето на енергия. Средствата ще се отпускат в офисите на "Сосиете Женерал".

Проектните предложения ще бъдат разглеждани по реда на постъпването им до изчерпване на разполагаемия финансов ресурс, обявиха и от двата фонда. Крайният срок за инвестиране на средствата в одобрени за финансиране проекти е до края на 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Старите къщи в градчето, кога ?!Щото другарката Бокова, за два мандата в Юнеско не успя да санира нищо !
13
0
 
24
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Е какво крадене ще падне сега не е истина. Бог да ни е на помощ.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиците се опитва да създадът напрежение, между Северна и Южна България.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минималният срок за погасяване е една година, а максимумът е 15 години. Гратисният период за главницата по финансирането е 3 години.---Ох, усещам как .... ше влезе мъШката, на т'слата дръжката , на много народ... и виждам как текал ли гите на "арменският поп и сие" оод!
10
2
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Кои райони не разбрах?Нещо пак все в Южна Ромелия ,а кога в Княжество България .Май трябва да се освобождаваме отново!
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отраднахте парите за саниране на блоклвете сега за къщите не немога голям смях
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ролетката започва да се върти да видим накакво ще спре синьо или червено
7
3
 
34
 
! Отговори
Шукри преди 5 години
За ромовете безплатно санирване плюс климатик
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирише на избори.Не че гласувам де...
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се печели електорат! Тарикати.
4
1
 
41
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па че се краде .
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нисколихвено кредитиране?Да набутате хората в тая глупост да плащат?
2
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой луд ще иска къщата му да мине през тиквеното саниране и след половин година да му опада изолацията и да му протече покрива?