100 родители отнесоха актове: Децата им не са на детска!

На 13 от тях вече са наложени глоби
9 апр 2019 07:30,
40
100 родители отнесоха актове: Децата им не са на детска!
Снимка: Pixabay

100 акта са издадени на родители от Пловдив, защото децата им не посещават задължителните предучилищни групи. 13 от тях вече са с наложени глоби между 50 и 250 лева.

Специален софтуер на Министерството на образованието обхваща всички деца между 5 и 16 години, които подлежат на задължително предучилищно и училищно образование.

"До миналата година работата беше, без да се използва такъв специализиран софтуер, много по-трудно е на хартия, с много документи, с обхождания в детски градини и в училищата", коментира пред БНТ кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

Заради големия брой отпадащи деца в Пловдивския район, където е концентрирана най-голямата ромска група у нас, и детските градини ще имат свои профили в системата. Една от осемте градини, която вече разполага със специален профил в системата за мониторинг на отпадащите от предучилищните групи деца, е ДГ "Чайка".

За да се гарантира сигурността на личните данни на малчуганите и техните родители, за обработването на данните ще се грижи специално назначен служител.
"Този човек подписва специална декларация, тъй като обработва чувствителни лични данни и компютърът е изцяло на негово разположение, този компютър не се ползва за нищо друго", обясни директорката на градината Мария Петрова.

От септември на задължително предучилищно обучение подлежат 803 деца от района, които до момента не са посещавали детска градина. Още от сега екипите започват да правят обходи по адресите на семействата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 23Добре де! И пак няма да си пратя децата. Имам достатъчно пари и България е достатъчно корумпирана, за да се справя с този проблем, но това ли трябва, да е начинът!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си ги съберете от племето елате ми се обадете... държавата смях. Аз от 1.2019 реших като ми дадат фиш и казвам че съм от племето, като дойде сметката са тока и казвам че съм от племето ... нищо не могат да ми направят аз съм от племето.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв ще бъде ефектът от тези актове?Ще плащат българите, които са преценили, че у дома по-добре отглеждат и възпитават детето си и могат да си позволят това.Ромите минават за социално слаби и няма да си плащат глобите, макар че именно техните деца наистина имат нужда да посещават детска градина, за да научат неща, които няма как да усвоят в средата, в която живеят. Но ако ромът и жена му ги мързи да станат навреме, те просто няма да заведат детето на градина и не им пука за актовете.
23
0
 
3
 
! Отговори
Пак до 23 преди 5 години
На детска градина ходих само 1 година, преди да започна училище, но там нищо не научих. И песничките, и приказките, които ни четяха, аз вече ги знаех.Единственият бонус беше това, че се научих да контактувам с повече деца, а не само с 2-3 съседски, които дотогава познавах. Но заедно с това попих и лоши обноски, непозволени думи, инатене - мислех, че това е нещо нормално, след като други деца правят така. През същата тази година се разболях поне 5-6 пъти, нещо необичайно за мен дотогава.
22
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 5 години
Г-не(г-жо), точно така е.От личния ми опит - научих се да чета още на 4 г. и то не защото някой е настоявал, а поради това, че вкъщи всички четяха и аз им досаждах, като питах ту за една буква, ту за друга.Паралелно с това се научих да пиша с печатни букви, които "прерисувах" от заглавията с едър шрифт във вестниците.Възприемах това като игра.На 5 г. вече броях, събирах и изваждах до 100, благодарение на все още неомъжената ми леля.За нея пък това беше игра - да ме учи на елементарна математика.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля? Защо щ, да са на детска? Та там е макафония и се разнасят въшки и морбили...Детето ми изисква спокойно и сигурна среда, където още от сега се учи на четмо и писмо, а не да му пускат *** клипове в YouTubе!
20
0
 
3
 
! Отговори
Медиите преди 5 години
да ни информират, когато реално има НОВИНА, когато има реално видими резултати! Когато има СЪБРАНИ глоби за хиляди, стотици хиляди левове! Наложена глоба вече е една фалшива новина, защото е равносилна на НЕналожена!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи с мустачките знаеше как да научи някои да спазват ред и дисциплина.Ние решихме да бъдем демократи и хуманисти и ето го резултатът. Демокрацията не е за всяка уста лъжица, трябва да си дорасъл за нея, за да можеш да я оцениш и да я практикуваш.Дадеш ли на пр..и..ми..тива блага наготово и направиш ли го равен на себе си, той ще ти се качи на главата, ще реши, че си будала и че той е в правото си да те експлоатира по всякакъв начин, а за забавление да те тормози и да издевателства над теб!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме парламент като хората, щеше да прецени какви са специфичните проблеми на България днес и да гласува закон - детски надбавки и допълнително социално подпомагане само за деца, чиито родители са със завършено средно и висше образование. Защото тези деца утре ще носят на гърба си и онези свои връстници, които навършват 18 г. неграмотни или полуграмотни, но вече създали по няколко деца!
17
1
 
10
 
! Отговори
До Бай Иван преди 5 години
Ето това е най-голямата несправедливост! Ние работим и пълним хазната, за да храни тя чуждите деца. Родителите на тези деца не щат да работят или в най-добрия случай се насочват към сивия сектор - каквото изкара, ще си го изяде и изпие, а след време ще висне на врата ни за социална пенсия. Ние пък засега изхранваме децата му, които са по 4-5 и пречат на нашите да усвояват материала в училище. Затова ги записваме в частно такова и плащаме от джоба си.А онези вечно искат още и още - наготово!
16
3
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Вие сте прав, има семейства, които много по-добре отглеждат и възпитават децата си у дома. В детската градина такива деца не само ще боледуват повече, но ще бъдат и по-зле хранени, и по-лошо възпитавани, и по-малко подготвени за училище.Ранното "одържавяване" на децата е пак заради ромчетата. Много от тях български език не знаят, когато тръгват на училище, а това затормозява учебния процес и пречи на останалите деца.С други думи, на всяка крачка се сблъскваме с проблеми, създадени от ромите!
15
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Илитератите в сайта - не са малко....Привилегия - Привилегии..А иначе - наложените глобиРомите ще платят - когато министерството - получи от умрел - писмо!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надбавки трябва да има за всяко дете, родено от български граждани и те да са поне пет пъти по-високи от сегашните. Но да се приспадат от данъците. Не плащаш данъци - няма надбавки.Ако някой е без доходи, но създава деца, тогава тези деца да се взимат в социален дом, а родителите им принудително да бъдат заставяни да работят, за да плащат издръжката на децата в дома. Няма друг начин за справяне с проблема. Ако караме както досега, никога няма да ги отучим от паразитирането.
13
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 5 години
Тук един периодично предлага нещо много разумно - никакви надбавки под формата на пари, давани на ръка. Полагаемите се надбавки да бъдат приспадани от данъците. Това е справедливо - ако някой не внася нищо в хазната, да си прави сметка дали да има деца и как ще ги храни. Не може да качват на гърба ни чужди деца и заради това ние да оставаме с по едно дете!Аз ще добавя, че не бива да се дават и други помощи на хора, които нямат доходи, не работят, но "произвеждат" деца като на конвейр.
12
0
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Ей,неграмотен ромей.Как изговаряш " привилигия" или привилегия.Хайде марш в училище да си оправиш правописа.Африканци като дойдат в Европа по бързо научават езика и културата .
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14 Бай Иван ...Неграмотниците си въобразяват,че са привелигировани ...Стой на село *** - пише се "привилигирани". Какво те квалифицира да критикуваш други неграмотни?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разведен родител,който не плаща издръжки на децата си следва наказателно дело .При възпрепятстване детето да не ходи на училище,би следвало прокуратурата и полицията да се намесят и чрез "члена" от закона да принудят ромея да си изпълни родителските задължения.
9
0
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
В едно селско училище,преобладават ромски деца.Сутрин безплатна закуска,както и обяд.След обяд занималня и у дома.Една ромка-родител се скара на директора защо няма и вечеря.Той и каза,не иска ли и да и изкъпят детето и с транспорт да и го заведат? Наглостта им няма граници.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тия сега ще се засилят да плащат глобите...Невъзможно е да убеждаваш хора на ниско еволюционно стъпало.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се спират помощи от всякакъв вид на тия родители. За всяко нарушение - за все повече време.