Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
9
 
! Отговори
на всеки километър преди 4 години
До 1956гСлед това морето се превърна в гнездо на ченгета против западното влияние!Най-сладките и доходни работни места се заемаха от доносчици и контраразузнавачи!
127
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото мутроморие няма да фалира, разбира се. Тези, които са адекватни, ще останат на пазара. Другото...ще изпадне от влакчето, като му е толкова акъла.
126
2
 
5
 
! Отговори
пак ше ви кажа преди 4 години
: спокойно, бсп_то ше оправи нещата. вместо на бузлуджа, събора ше го проведат по плажовете, всички членове и симпатизанти ше бъдат превозени до плажове и хотели, даже свободно място няма да има! бсп пари има, а не както се говори че били фалирали.
125
0
 
17
 
! Отговори
новото време преди 4 години
До 1956гкойто през лятото не краде - зимаска няма да яде! - келнер
124
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да фалира мутромориее. Това само идиотт може да го напише. Може да фалира държава , туризъм няма как да фалира. То е глобално . Вие нормалните не знам кои сте, ама едвали генерирате такива приходи , които основно отиват в София . А тезик пари се вливат и в икономиката и стигат до всеки. Аман от тикви от селоо.
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направи си хотел и приемай само руски турсити бе, като са ти толкова на сърце. Ще се замогнеш.
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колелото просто се върти.Ще дойде време (и то ще е скоро) и тези хотели ще ги сриват, за да освободят място за природа.Българинът-морски хотелиер излезе доста глупав и сега това му се връща.Няма да е зле да се поучи от хотелите по планините, как се правят нещата.
121
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво очаквате, когато туризмът е в ръцете на мутри, които не само, че са алчни до невъзможност, ами разбират и от добро обслужване колкото "прасе от духова музика"? Няма как да лъже всички и гостите и собствения си персонал и да очакваш, че това ще продължи вечно и никога няма да дойде ден в който да си платиш. Надути цени, лошо обложване, ужасна храна, терор над персонала, работа без договори и без почивки за смешни пари и... е, това е резултатът! На печелившите честито!
120
3
 
16
 
! Отговори
1956г преди 4 години
Първите години на Балкантурист - Тогава Гаспод ходеше по земята!!!Всичко ни беше дадено даром от природата без бетонни плажове...Западните туристи идваха от любопитство към девствената ни природа.Местните жители-рибари превърнаха квартирното дело в поминък! Строяха се къщи.Чужденците пестяха пари от евтинията и не можеха да си похарчат заплатите.........
119
1
 
12
 
! Отговори
F-16 преди 4 години
Като дойдат новите ефшеснайски блок 70 ве нашите пилоти може д тях да карат американски туристи на черноморието да правят трилипони обороти.
118
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябват руски туристи, нека руснаците почиват в Турция и правят там милиарди евро обороти и Труция да катастрофира. При нас ще идват богати туристи от Калифорния и Флорида и ще правят трилиони обороти и ние да просперираме.
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 милиарда за държава, като Турция е равно на катастрофа. Отделно това че там ходят пияниците, неозначава че е добре. Западните туристи ходят основно до Гърция. *** ги избягват яко. Така че нищо, не каза в тоя пост.
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2018 рускит турист в Турция са се увеличили с 30% спрямо 2017. За 2019 Турция очаква 9 милиарда евро оборот от руски туристи.
115
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Варна за нощувка в квартира цените са обявени между 30- 50 лв. на човек. Има и по- скъпи. Климатикът се заплаща отделно. За двама души стаята излиза около 60-100 лв. на нощувка. Няма гледки на море, няма романтика, шум, народ, движение. Почиващият се прибира в квартирата само да спи и да се изкъпе. Кое му струва 60- 100лв на вечер? Спа ли има, басейн ли, джакузи ли, бар ли, ол-инклусив ли, разходка с лодка ли?!Принципът е- един да ми дойде, да го одера, догодина и да не идва, все ми е тая.
114
0
 
37
 
! Отговори
нервни тикове преди 4 години
Нормалният човек, независимо от коя нация е, иска по време на ваканцията поне мааалко да промени начина си на живот и обстановката.А какво предлагат нашите т.нар. курорти: презастрояване, лудница, сергии с парцали, шум-денонощно, неподходяща инфрастуктура, бесни мутрашки коли, и п = ърдящи автобуси в невъзможност да завият по тесните улички/алеи.Калпава манджа, питиета-ментета, л = айняна вода в морето, скъпи шезлонги и чадъри и никакво място за разходка и уединение на плажаНе! Мерси!
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ги ще тея пияни навлеци.
112
22
 
6
 
! Отговори
странджата преди 4 години
У нас има спад на туризма по черноморието заради руснаците в Гърция и Турция не пускат руснаци и за това хората искат и ходят там на почивка.На нашето море руснаците са пияни бият се с другите летуващи,западно европеец ще ти покани и щети отстъпи щезлонга си безплатно,затова в гърция е по добре.
111
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ходя от години на бг. море,миналата година имах съмнителното удоволствие да отида .Определено казвам,че е по-зле отколкото го помня. Първо впечатление прави ориенталската мръсотия и преливащи контейнери и кошове,които ръсят смрад.В хотел на цени от 78лв. на нощувка не ни смениха нито веднъж кърпите и спалното бельо,нещо повече,игнорираха молбите ни.Храната скандално бедна и от продукти със съмнително качество. Виновни са всички по веригата,защото се мислят за тарикати,но баламите свършват
110
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложи ми се да си купя помпичка за надувен дюшек в Слънчев бряг. Платих 12 лева за нея. Вчера обсолютно същата я видях в Джъмбо на цена 2,99. В сайт видях сниман фискален бон от черноморски ресторант с цена 11 лева за 1,5 литра минерална вода. Такава бутилка в магазините е 0,60 лева. Е точно алчността на "търговците" и абсолютното безхаберие на министърката доведоха до този срив.
109
2
 
35
 
! Отговори
кака Кармен преди 4 години
Лоша и некачествена храна,неудобни кревати,лошо обслужване,скъпотия,хигиена - трагедия,шум и след полунощ,пиянски ревове и крясъци,алчни и некултурни"бакшиши"грозен кич навсякъде,неприятни хора и мутри....Довижданееее,Гуд баааййй,Ауфидерсееен Кало таксидии,Бун друм,Досвиданиеее,Довидженяяя, и т.н.