Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
7
 
3
 
! Отговори
ИНЖ. преди 4 години
АЙ ПОЛЕКА, ПОВДИГНАЛ СИ ЛЕКО НЕЩАТА...
147
0
 
36
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Да им фалират мутренските хотели!
146
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИНЖ.Абе какво машиностроене , каква електроника ? Да не съм луд ,да уча като теб 5 годиниЗарършвам с 3.00 "автото" , полсе шофьор в "Градски транспорт- 2 500 лв.Жената и тя с 3.00 завърши, каиерка в Лирл- 1 500 лв. Общо 4 000. Закакив машини, за какви глупсти ми говориш
145
1
 
57
 
! Отговори
нашите мн алчни преди 4 години
При нас е скъпо и некачествено - 200 лв на ден начовек ! плюс 40лв чадър и столове.по-евтиния уж вариант къщи пак излиза солен - няма паркинг,няма бокс кухня, няма място на безплатната зона и тн тн .Е,затова ходят в Гърция
144
0
 
36
 
! Отговори
Хотелите преди 4 години
на БГ черноморието са перачници и печатници за пари и цехове за производство и разфасоване на дрога. Така че туриститите само пречат. Затова политиката в туризма си е съвсем адекватна - изгонване на туристите и забрана на достъпа до зоната.
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само туризмът ли ?
142
1
 
44
 
! Отговори
ИНЖ. преди 4 години
АБЕ НЯМА ЛИ НАЙ - ПОСЛЕ 1 СТАТИЯ ЗА МАШИНОСТРОЕНЕТО, КОЕТО ДАВА 2 ПЪТИ ПО- ГОЛЯМ БВП ИЛИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА, КОЯТО РАСТЕ, ПИСНАХТЕ НИ С ТИЯ БАНАНОВИ ТМИ! ДА НЕ СМЕ БАНАНОВА ДЪРЖАВА! САМО ЗА ТУРИЗЪМ ЗНАЕТЕ!
141
0
 
32
 
! Отговори
Висок клас преди 4 години
Като видим собствениците на хотелите по черноморието, не е нужно да гадаем каква ще е крайната услуга. "ВИП" услугата де.
140
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че Израел спря всякакви полети наd Сирия с невидимите F-35 след като Русия достави на Сирия ПВО комплексита С-300. А какво да говорим за C-400.
139
0
 
30
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
До За преспективатаИстинският българин никога не пита къде е тоалетната. Решава сам :)))
138
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа,има пилот.Другарката Ангелакова пилотира само че е без парашут.
137
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е всичко си има край. Лакомията на изкуствено родения бизнес у нас доведе до това. Няма хора за работа от най -неквалифицираните до управленските нива, българите отказват да работят без пари, отказват да ходят на бившето хубаво Черно море за да ги одрусат здраво за чадър, легло и да ги хранят с помии по хотелските комплекси тип "Люлин"... Не може бизнеса да е създаден с "куфарчета" дадени на пълни случайници и после да чакаш да построят нещо с бъдеще.
136
0
 
26
 
! Отговори
За преспективата преди 4 години
пред градския туризъм да споменем, че нито един град в БГ не счита за необходимо да изгради обществени тоалетни. Така ще привлечем само туристи които нямат проблем с пикаенетео в градинките и по ъглите.
135
0
 
31
 
! Отговори
хах... преди 4 години
Туризма бил на автопилот. То кое не е ?... Проблема е, че промяната предназначението на земеделските парцели около морето и раздаването на разрешения за строеж срещу пачки са на автопилот. Наляха бетона, отчетоха брутния продукт от строителния бранш и ето го сега автопилота в туризма. И не се казва автопилот, а трафик на границата с Гърция. Носят парите навън !Някой ако си мисли, че като не му върви бизнеса някой ще му урежда клиенти- много се заблуждава.
134
1
 
16
 
! Отговори
интерсно защо преди 4 години
американците не се възползват от безвизовия режим с България и от Калифорния и Флорида не идват богати американски туристи да почиват на черноморието?
133
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме ги вчера ц300 и ц400 нито еди свален Израелски самолет :) Да им доставят даже повече.. Ще сме по спокойни с новите ф16 70
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да произвеждаме чрез собствено производство плодове, зеленчуци, месо, разни артикули и развиваме леката си промишленостНие произвеждаме. Просто родният хотелиер по морето му идва скъпо и не ги предлага на гостите си. *** в някой планински хотел и ще видиш разликата.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще достави до няколко седмици ПВО комплексите C-400 на Турция.Точно по темата, браво.
130
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотално сбъркана политика по отношение на управление на туризма в България! Да беше само застрояването. Хайде да поразсъждаваме за следното: развиваме туризъм - ОК, приходи в хазната - ОК, обаче какво правим за изхранването на туризма - внасяме плодове, зеленчуци, месо, разни артикули и т.н. Вместо да произвеждаме чрез собствено производство плодове, зеленчуци, месо, разни артикули и развиваме леката си промишленост, българинът ги внася и изнася приходите от туризма! Не е ли така, как мислите? Тъпо нали, като всичко в държавата ни!
129
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия ще достави до няколко седмици ПВО комплексите C-400 на Турция.