7 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

Тя е най-голяма сред страните в Европа
Обновена: 22 юли 2019 10:36 | 22 юли 2019 10:12,
102

Доходите на най-богатите у нас са били 7 пъти по-високи от тези на най-бедните, сочат данни на Европейската статистика за миналата година. Разликата ни отвежда на първо място сред страните в Европа.

Още по темата
Най-малка в Европа е разликата в Чехия и Словения, където тя е 3,5. Следват ги Финландия, Словакия и Белгия.

"Проблемът на България е, че нито една реформа не е направена като хората. Проблем е това, че имаме ръст на БВП, защото той е основа за създаването на богатството, който не е достатъчен за кохезия, т. е. да се приближаваме. Проблемът е това, че нямаме инвестиции и по иновации сме на последно място, което не предполага създаване на стоки с висока добавена стойност", коментира финансовият експерт Мика Зайкова.

Проблем има обаче и в организацията на цялата икономика на страната, коментира от своя страна Емил Хърсев.

"Според мен все още има какво да мислим за условията, които се предлагат за българската икономика. Дори да речем при набирането на работна сила", смята той.

Финансистът посочи, че у нас съществуват два основни проблема. Единият е все още високото ниво на сивата икономика, а вторият е трансграничният внос на доход.

От думите на Зайкова стана ясно, че от години образованието у нас не предлага това, което се търси на пазара на труда.

Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

"Основният проблем е образованието на човек да върви напред и да увеличава доходите си, защото в България безработицата е ниска, няма какво да се заблуждаваме. Не става въпрос за малцинствени групи, а за 30-годишно съзнателно държане на едни хора в гета, които служат за електорат и не е необходимо да мислят. А тези деца можеха да бъдат изведени оттам, да бъдат обучени. Има хора от същия етнос извън гетото, които са професори", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Пак до 97 преди 4 години
Нали видя репортажа от Франция в неделя вечерта, след новините?Напуснал България преди 20 г., за да учи във Франция и вече е ръководител на научно звено. Ако беше следвал в България и после отишъл в БАН без да има протекция, днес на какво дередже щеше да е?
87
0
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Нали точно това ти казвам. Отличник, с когото се подиграват в БАН и се опитват да го използват като технически помощник на лентяи и некадърници, просто се маха оттам.Жалкото е, че инвестира известен брой години от най-хубавата си, най-продуктивна възраст, с наивната надежда за докторантура. После се убеждава, че ще може да я направи само на самостоятелна подготовка, но и след като защити, пак не му дават път и го експлоатират, като дори името му не слагат сред съавторите.И напуска.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде и тук се намери някой от БАН да реве. Ама в БАН такива които да измислят нещо от което да стане бизнес, няма да се намерят. Само реват колко са онеправдани, ама никой не е като Елън Мъск. Ако някой е толкова умен, прави бизнес, а не циври. За гениални продукти и патенти винаги ще се намерят инвеститори на свободния пазар (подчертавам инвеститори, а не безвъзмездни европейски програми които се разпределят по роднинска линия)
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората със свръх високи ЗАПЛАТИ (не дивиденти) са доста под 1% от населението. Реално човек дори няма смисъл да ги взима под внимание в статистиката. Ако вземеш процент 1 до 20 и процент 80 до 99 ще си излезе максимум тази 7 пъти разлика.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОГА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО РЕАЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ- МОЖЕ ДА ЗАБРАВИМ ЧЕРВЕНОТО РАЗКОСТВАНЕ- КОГА ЩЕ ПОСТРОЯТ УЧИЛИЩЕ, УНИВЕРСИТЕТ, БОЛНИЦА В НЯКОЕ МАЛКО ГРАДЧЕ ИЛИ СЕЛО- ТАКА СА ПРАВЕЛИ МИЛИОНЕРИТЕ ПРЕДИ КОМУНИСТИ МИЛИОНЕРИ- КОГА ГОСПОДА ЩЕ ПОМОГНЕТЕ НА СИРАЧЕТА ИЛИ НА НЯКОЯ БЕДНА БАБА- ВИЕ НЯМАТЕ СЪРЦА, А АЛЧНОСТ.
83
0
 
7
 
! Отговори
220 лева преди 4 години
Домакинство от един пенсионер с 220 лева пенсия - доход 220 лева за 1 човек.Домакинство с двама пенсионери с по 210 и 230 лева пенсия - доход на двама човека по 220 лева.Домакинство от семейство без деца, единяи само работи с 567 лева заплата, след удръжките са 440 лева. Доход за двама човека по 220 лева.Домакинство от семейство с 3 деца, само единия родител работи със заплата 1418 лева - доход за 5 човека по 220 лева.Домакинство от сама жена с 9 деца, живее на помощи на обща сума 4400 лева
82
0
 
5
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Малко е неясно какво се разбира под доходи. Децата включват ли се? В едно семейство сумира ли се дохода и после да се дели на броя на членовете на семейството? Така, както са го написали е много общо казано.Доколкото разбрах, това е чистия доход след задължителните удръжки, доход за домакинство и според броя на членовете на домакинството се получава доход средно на 1 лице от това домакинство. Едно 4-членно семейство с един работещ с 580 лева брутна заплата е с по 112,50 доход на човек.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аааМного ще ааакаш докато се наакаш съвсем. Мика Зайкова със сигорност макар и на тази възраст те слага в джоба си поне като ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ,какъвто ти не си ,и тези хуморески ги разказвай в гетата. Такива *** се изреждат по поръчение на властта през час да ни ни уверяват колко България е стабилна ,колко Герб са направили само дето 80 % от народа не ви вярва и с паво ,защото сте рекордъори по лъжи !
80
2
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Тук става дума за най-бедните 20% от населението и най-богатите 20% от населението.Ако се приложи децилен коефициент, разликата ще е повече от 1000 пъти в България.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От заплата са половината от доходите, а другата половина не е от заплати. Доходите на Пеевски, колко пъти са по-високи от доходите на 2,4 милиона пенсионери и от 2 милиона работещи на ниски заплати?
78
1
 
8
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
"Червените баби пак тръгнаха да правят революции"""Чети внимателно, бе! Говори се за Децилен коефициент, въз основа на който институции като Световната банка правят изводи относно връзката между разликата в доходите и политическата ситуация в отделните страни.Ти може да се чудиш дали да плачеш или да се смееш, но Ротшилдовци хич не се чудят и отдавна са ни скроили шапката. А ние се кокорим като шушумиги и чакаме някой друг да дойде да ни оправи, или в най-добрия случай всеки се оправя сам.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 пъти ли? Пробвайте със 70 и ще сте по-близо до истината. Ако се запази сегашната тенденция на ниска раждаемост и бепрецедентни нива на емиграция, интересно ми е какво ще стане. Образованите бягат. Скоро няма да има лекари, учители и изобщо интелигенция в България. И когато в тая държава остане само клептоманския колектив, кой ще им работи на мутрите и от кого ще крадат?Обичам си родината (но не и държавата), но все по-често си мисля, че ще сме по-добре ако някой ни анексира.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 34Цялата държава днес се ръководи от тройкаджиите ,затова сме на този хал. Нали чухте в Гърция избраният министър-председате е учил в Станфорд ,завършил Харвард там гърците мислят като гласуват избират си умни хора ,които си седят на бюрата смятат, умуват и докарват българите да забърсват насраните *** на майките им а наш бат Бойко качва на джипа слугинажа си и тръгва след багерите,тракторите,прегръща бабите и ромите защото това може човека ,какво да прави на бюрото той не
75
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 4 години
Ела в БАН, за да видиш, че може. Може и още как! Дори нещо повече - мързеливци взимат не толкова, колкото получава бившият им състудент, който "си е скъсал з.дника от учене, а после от работа. Напротив, мързеливците взимат почти два пъти повече, защото от самото постъпване в БАН им е даден силен старт от вуйчо владика, пардон, от вуйчо професор. Отличникът без връзки гледа жално-милно и има само два изхода - да напусне и да почне някъде от нулата или да продължи да бъде слуга на тройкаджията.
74
0
 
5
 
! Отговори
Публична тайна преди 4 години
е че в БГ работещите бедни работят за ПО-НИСКА заплата от минималната, но понеже ДАНЪЧНИТЕ НИКОГА НЕ ГУБЯТ Работодателя е длъжен да ги осигурява на минимална заплата - така статистиката значително се изкривява. Но данъчните не ги интересува от къде се взимат тези пари и дали се изплащат на работниците - важното е държавата да отчита нарастване на приходите и борба със сивата икономика.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ България е така ако си син на Ананиев вземаш 25 бона ако си син на бай Иван от Разград със същото образование и същите възможност ще вземеш не по-вече от 1000 лв. Това ли е 7 пъти ?
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79Не става ясно към кого се обръщаш и какъв ти е призивът.По-долу някой твърди, че като е учил повече, ще получава много.Друг му отговаря с цитирания от теб текст, който внушава нещо, което и децата знаят - момиче, което е учило много, трудно намира добре платена работа докато е все още във възраст, подходяща за раждане на деца. Същевременно, държавата осигурява почти същия доход на неуки жени, родили по няколко деца. Така че, "ножицата" не се разтваря така, както би трябвало.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм средно статистически българин с висше образование смятам ,че не съм от най-бедните и работя като счетоводител в частна фирма и заплатата ми е 1000 лв бруто в София /защото чистото възнаграждение е много по-ниско / и бас ловя че този Д Е Б И Л взема поне 20 бона, може и 25 ,ха сега кажете колко е разликата дали е 7 пъти ? Толкова елементарно и за най-големите неграмотници ,нямаме нужда да ни се обяснява като на бавно развиващи.....
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и тук почнали едни митове и завист на дребно. Хората на заплати от по над 20 000 лева на месец са едва ли повече от 1000. Оттам нататък човек от дивиденти и от собствен бизнес разбира се може да прави милиони, но това няма нищо общо със заплатата. Все едно някой да тръгне да сравнява доходите на някой черен от някое детройтско гето и доходите на Бил Гейтс.
69
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
България е 7 милиона. 20% от населението ознавачава 1,4 милиона.Само пенсионерите с най-ниски пенсии са горе-долу толкова, а има и безработни и едни, които не работят. Горната граница на техните доходи трябва да е някъде около 300 лева месечно, а средния доход вероятно е около 200 лева. Това означава, че средния доход на най-богатите 20% от населението трябва да е 1532 лева, което е абсурдно.