На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.

Високите цени стигнаха и до прокуратурата
181
На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.
Снимка: Булфото, архив

Младеж от ЮАР и семейството му платиха 530 лв. за лечение и промивка на ухо в Златни пясъци. Бе приложена и фактура за сметката, в която са описани процедурите - "преглед на лекар нощен" – 170 лева, "изписване на рецепта" – 40 лева, "промивка на ухо" 2 по 75 лева – 150 лева, "отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана" – 100 лева, "апликация на лекарствено средство в ушния канал" – 20 лева и "консумативи" на стойност 50 лева.

Фамилията нямала европейска медицинска застраховка, а посещението било в частен здравен център, който не работи със Здравна каса, заяви пред "Труд" управителя на центъра. Той обясни, че семейството е било подробно запознато с условията и ценоразписа на здравното заведение, поставен с големи букви и на видно място. Освен това на пациентите се предлагат бланки на три езика, за да подпишат, че са запознати и съгласни с предложеното лечение и цените, каза още управителят.

"От 11 години цените са такива при нас. Издали сме фактура и касов бон, не виждам проблем, щом семейството се е съгласило, изборът на доктор и медицински център е доброволен", каза управителят.

Има сигнали до институциите за високи цени на медицинските услуги. Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници, пише "Монитор".

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

В част от затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща, най-вероятно в цената е включена тази услуга.

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието на база публикация на "Монитор" за прекалено високи цени, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

Проверка в начало на летния сезон показа, че чужденците са плащали по 50 евро за рецепта на морето. Прегледът за българи е бил 40 лв., а меренето на кръвно - десетачка. В частните клиники пък не навсякъде имало на видно място ценоразпис.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато в държавата нещо се забатачи и изкарват на показ лекарите за отвличане на вниманието .Сега цялото правителство е в ***** на африканската чума и унищожението на цялото ни свиневъдство и ни се лигавят тука с некакви пари на некакъв чужденец и т.н дето на европата и е се тая щото и българите си плащат яко ако нямат застраховка при екскурзии .Осъзнайте се всички това не е темата -това е прахът в очите ни -досега зем.министър и др.там трябваше да са си подали оставката обаче *** за нас
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че то по морето никое здравно заведение няма договор със здравна каса
115
4
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Що ,ако вие сте без здравна застраховка в ЮАР ,по-малко ли ще ви вземат ?!
114
2
 
4
 
! Отговори
До 123 Анонимен преди 4 години
Значи, отиваш до железарията , купуваш си едно плетено въженце, отиваш в гората и намираш по-дебел клон, ама гледай да е по-надалеч да не осмърдиш селото!
113
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Когато пътувам в чужбина задължитело с правим застраховка на семейството струващ около 20 -на лева общо за всички, така получаваме средно медицинска застраховка включваща лечение до 15 000 евро за всеки член от семеството. И в чужбина ако стане нещо си плащаш като поп. В Бг не правя защото всички сме допълнително здравно усигурени и може да идем където си поискаме, да не дава господ де, но после застрахователя плаща. Трябва всеки да разбере, че здравето е важно и да се подигурява допълнително.
112
4
 
6
 
! Отговори
Дрънден преди 4 години
Ден година храни ама скоро и в затвора!
111
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е обявено, няма нищо не законно. Който ходи в гърция е предател. Туризма се развива, плащаш получаваш. С ГЕРБ напред! Мачкай генерале!
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се бори липсата на туристи.Ха,ха,ха!Догодина и тия ще избягат от чумавите алчници.
109
7
 
8
 
! Отговори
? преди 4 години
До СобственикАми да - и на лекар никой не ви кара насила да ходите! Ходете да пасете трева в парка и да се лекувате за без пари!
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно е да се каже,когато си добър специалист и си търсен за прегледи.В работно време в държавна болница няма да плаща наем,но няма и да е полезен н работното си място.123
107
3
 
4
 
! Отговори
Собственик преди 4 години
До ?A без пари ли да се дават помещения за кабинети под наем. Ако са им високи наемите да не наемат помещения за кабинети, да преглеждат в парка. Никой не ги кара насила да наемат помещения.
106
3
 
12
 
! Отговори
? преди 4 години
До До:108,109А наемодателите, които ти искат по 5-8000лв. наем на месец за 20кв. кабинет, не са ли печалбари?
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото посадиш, такова ще пожънеш.
104
0
 
23
 
! Отговори
в един друг свят преди 4 години
На мой познат му се наложи да ползва лекарска услуга в САЩ като турист. В разбивката от сметката - 150 $ за едно мерене на температура. Сумата беше няколко хиляди долара.... Застраховка имаше, ама не му платиха цялата сума от компанията.
103
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държава която не се грижи за стравето на гражданите си е обречена на изчезване."Георг Фридрих Хендел
102
4
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
В цивилизованите демократични страни това можеше да му излезе няколко хиляди евро.
101
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е проблемът? Лекарите се стремят към печалба, защо да не печелят, пазара регулира цените, ако са високи те сами ще ги намалят. Навсякъде по света една таблетка "гливек" струва 200-300 евро, и никой не се оплаква, че е скъпо. На който са му високи цените да не се лекува, никой не го принуждават насила да ходи на лекар.
100
3
 
16
 
! Отговори
кака Пенка преди 4 години
До ПичАко си спешен - звъниш на спешните 112. Но случаят не е спешен, а ако не си спешен в Европа или САЩ и ги извикаш - после плащаш четирицифрени суми, че си ги разкарал. В ЮАР е същото и тези да не се правят на ущипани и да реват за безплатна медицина.
99
5
 
17
 
! Отговори
До:108,109 преди 4 години
Никой не говори за безплатно лечение, а за печалбарство, което е равно на алчност!!!
98
1
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава...