Страдаме от свръх тегло: 60% от възрастните и 30% от децата

Крачката от наднормено тегло до болестно - малка, предупреждава специалист
26 окт 2019 11:45, Петя Славова
44
Страдаме от свръх тегло: 60% от възрастните и 30% от децата
Снимка: pexels.com

60% от възрастните и 30% от децата в България са с наднормено тегло. А крачката от наднормено до болестно е малка, предупреждават специалистите. Когато хранителния режим, движението и стандартното лечение не помагат, идва ред на хирургическата намеса. Директорът на най-големия център за лечение на затлъстяване в Германия - проф. Пламен Стайков е в страната ни, за да демонстрира нов метод за борба с излишните килограми.

Йонка е една от пациентките, които ще се оставят в ръцете на проф. Пламен Стайков по време на демонстративните операции, които професорът ще извърши в София. Цялата си кариера проф. Стайков посвещава на оперативното лечение на болестното затлъстяване.

"Този вид хирургия в последните 20 години много се разрастна във всички страни, в целия свят. В България, за съжаление, все още не е много познат", каза проф. Пламен Стайков пред Нова тв.

Потенциален риск от болестно затълстяване обаче, се крие за всеки един от нас, предупреждава проф. Стайков.

"С хирургията ние не лекуваме само теглото, лекуваме и страничните болести, които се развиват въз основа на излишните килограми. Високо кръвно, диабет, заболяване на ставите", заяви проф. Пламен Стайков.

В навечерието на 30-ия си рожден ден, на Полина Георгиева й омръзнало да се тормози дали столът, на който седи ще я издържи и дали номерът на обувки ще ѝ стане.

"Ти се затваряш вътре в себе си, не искаш да излизаш, не искаш да правиш нищо. Един дебел човек има не само физически проблеми, той има психологически. Като са ме гледали, са ми казвали: "Спри да ядеш!", "Много лесно, да спреш да ядеш!". Казвали са ми също: "Отиди да поспортуваш малко и всичко ще ти се оправи!". Ходила съм на всякакви неща - на дебелариуми, на еднокринолози, на диетолози, пила съм хапчета, спазвала съм диети", заяви Георгиева.

Тогава Полина решила да се оперира - година и половина по-късно, тежи 88 килограма, с 46 по-малко. Предстои ѝ обаче да отслабва и още.

"Можеш да си видиш скулите, което е най-невероятното нещо и както се смеем вкъщи, открих, че имам кости. Обикалам навсякъде - изкачвам езера, планини, реки. Физически си много по-добре, външно си много по-красив, много по-уверен и си щастлив", каза Полина

Проф. Стайков напомня, че всичко е въпрос на здравословен начин на живот и воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
19
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Големите вериги продават такива феноменални *** с оцветители стабилизатори антибиотици и хормони че ви е бедна фантазията.Никой не го ***за вас всеки гледа печалбата.Като се разболеете ви предават на другите шмекери фармацевтите да ви доубият за пари.
20
0
 
5
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Така е като прибраха всички дилъри........Само органите си останаха слабички....
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казано е че : Магазинът е бойно поле , на което се сражават всеки ден клиентите срещу мошениците -търговци Ако не внимавате , всеки път ще ви измамят , или с качеството , или с грамажа или с неправилно съхранявана храна
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените на 60 у нас са станали квадратни
17
1
 
14
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 4 години
Без правилно хранене няма шанс за нищо, дори и да спортуваш. Както казват големите спортисти - " Никой не може да надтренира лошата диета!"
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕеееТо е ясно, ама:1. Спорт то това са усилия, ние за това и се скъсваме да бачкаме, да се мОрим после още. Я по-добре да отидем на кръчма2. Здравословно ядене то аз си обичам мазничко, пък и сладки работи, и да си пия така на езерото Ариана и едвам да се прибера петък и събота най-обичам3. Секс, ама аз чакам още да срещна принца на мечтите ми а дотогава ще го карам на ръчнаилиама аз искам всичко да е перфекто, пък сега съм уморена, или той не ме разбира, или не ми е купил подарък
15
3
 
12
 
! Отговори
Ееее преди 4 години
Спорт,здравословно ядене и секс за добра фигура.Кое още не ви е ясно?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До д-р ЕмиловаНаскоро една колежка буквално му каза, че си е "прояла" депресията през уикенда.
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за големите вериги не е вярно. Те имат големи изисквания към производителите и упражняват голям контрол, какъвто обикновения гражданин не може да упражни. Но изборът на храна зависи от самия човек. Ако минаваш щандовете за полезна храна и се насочваш към сладкиши, алкохол, цигари нищо добро не те чака.
12
1
 
25
 
! Отговори
д-р Емилова преди 4 години
Дебелее се от стрес, компенсиран с некачествена храна. Ако сте спокоен човек и се храните със скъпи продукти и пиете квалитетни питиета никога няма да напълнеете !При еднакви калории:Масло, хамон, пълнозърнест хляб, прясна риба, зеленчуци, хубаво вино - перфектно тегло!Маргарин, кремвирши, хляб с подобрители, консерви, бира от ПВЦ - шишко !
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросният професор е с поне 15кг. наднормено тегло.
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като ядете само Бо клуци от Лидл, Кауфланд и Билла.Нормалните европейци ги изхвърлят, с вие ги нагъвате на промоциите и си мислите, че сте хванали Тлъстия за шлифера.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя д-р Стайков май е повече търгаш отколкото доктор! Много добре му е ясно, че може да изреже сланините, но не може да промени просто така обмяната на веществата съпровождаща такова надебеляване, нито може да промени омазняването на вътрешните органи, за да не се задъхват при функционирането си.А тая, която разправя как се е оперирала, забележете, че като са я съветвали да спортува, изброява всичко дето е пробвала, само не и спорт.
8
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 4 години
Страдат тези които не знаят какво да ядат и не се движат достатъчно.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ида сме тежки, ама за сметка на това сме тъnи
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ИванМа друго си е руския начин на живот, с 10-15 години по-ниска продължителност.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята баба ядеше като коте. Живя до деветдесет години във време, когато преломната възраст беше седемдесет години. Яжте по- малко, за да сте млади и красиви.
4
4
 
24
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хората набиват яко хляб, за това са с наднормено. Хляба е евтин ...
3
7
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Професоре", откога наднорменото тегло води до диабет?Вие може и да страдате от наднормено тегло, но аз - не! При 180 см. ръст, аз тежа 60 кг /и от 20-тата си година тежа толкова/, а нормалното тегло е минимум 70. И въпреки това развих диабет.
2
5
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Американският начин на живот се отразява на народа перфектно, 2/3 от хората до 40 с рак, диабет и инфаркт ;) !!!