Защо живеем най-малко сред европейците? Стрес, нисък стандарт...

Проблемът е живеем ли смислено, обяснява антрополог
Обновена: 20 ное 2019 09:36 | 20 ное 2019 09:19, Петя Славова
119

Ниският стандарт, качеството на храната и стреса са сред факторите, които нареждат българите на едно от последните места по продължителност на живот сред европейците. По-кратко от българите живеят само латвийците. Рекордьори са в Испания, където средната продължителност на живота и на двата пола е 83 години.

"Не знам дали е проблема да си мерим дължината на живота с другите. И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, след като навършим определена възраст, а не до колко години ще живеем", коментира антропологът Валери Личев в "България сутрин".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му.

Средната продължителност на живот на мъжете у нас е 71 години, а на жените - 78 г.

"Дължината на живота е добре да се увеличава, но качеството на живота е по-важно.", допълни Гълъбова.

"Като се погледнат доходите в Испания и Португалия, не са високи, но фиестата, празниците, качеството на живота там е по-различно. Повече възможности да живееш пълноценно, да се срещаш с хора", обясни Личев и допълни, че жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот. Гълъбова допълни, че и здравеопазването в Испания е на водещо място, за разлика от нас.

"Здравеопазването у нас е достъпно, но качеството е друго", уточни тя. "Профилактиката у нас е слабо застъпена. Около 1% от парите за здраве се дават за профилактика. Нашата система в здравеопазването е грешно построена. При нас се печели от болест, не от здраве".

"Когато виждаш, че институциите не функционират правилно, се рушат отношенията и в обществото", обясни антропологът.

Гълъбова посочи, че според хипотези една от причините е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си. Тя обясни, че например на бабите им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете.

"Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални", коментира психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гълъбова доколкото здравословното състояние стои в основата на продължителността на живота, е явно, че ние имаме проблем.

"Не знам дали политически е коректно и удачно да мислим за продължителността на живота, тъй като ще блокираме пенсионната система, заяви още Личев.

Според Гълъбова в момента има бум на потребност на булевардната литература със съвети как да живеят хората, вместо да изберат своето щастие стъпка по стъпка. "Много хора живеят с чувство за апокалиптичност и затова се разпадат бързо връзките. Затова и хората не са щастливи в приятелския си кръг, защото искат някой да им реши проблема тук и сега".

Гостите в студиото се обединиха около една японска поговорка, която гласи, че е важно човек да живее с причина, защото винаги може да се намери такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
7
 
! Отговори
Нищо ви нема, бе.. преди 4 години
ЖИВЕЙТЕ БЪРЗО С РАКИЙКА И УРУСПИЙКА И СЕ РАДВАЙТЕ НА ЖИВОТА.ПРИ СОЦА , И ПОСТ- СОЦА, КИЛКОТО ПО-БЪРЗО СЕ МРЕ.... Е ПО-ДОБРЕ!!!!НЕМА ДА СЕ МЪЧИТЕ КАТО ЗАПАДНЯЦИТЕ!
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесменът в Германия и Франция не крие данъци от бирника и плаща 50 процента данък или влиза в затвора за данъчни измами доживот.А българският бизнесмен "Андрешко" крие данъци, всеки ден плаче на рамото на Негово Величество Премиера на България. Всеки ден хитрува и работи против работниците и гледа да им вземе нещо. Българският бизнесмен "Андрешко" не прави бизнес, а създава проблеми, далавери и ограбва работниците и държавата.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба е на първо място.
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре е Андрешко да си отговори на въпроса, защо европейците живеят по-дълго и защо руснаците живеят по-малко и от българите.Какъв стрес има руския мужик в тайгата ?...водката !
83
10
 
4
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
Въпрос с повишена трудност:Защо живеем повече от колкото по соц време ?
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама не е така. Боко казва, че живеем свръх добре и България се развива. Аз му вярвам безусловно. И съм амеба.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или 13500...
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 8000 се живее още по-добре.
79
1
 
1
 
! Отговори
48 преди 4 години
До 73И на въпроса: 25 години разлика си е уруспийство, отвсякъде погледнато. Ако ми кажеш, че до 35 тази няма бляскаво минало по стаи за почивка, силно ще се усъмня.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в българия живеят добре само програмистите. със заплатки 5-6 хил лева е много лесно нали?
77
3
 
0
 
! Отговори
48 преди 4 години
До 73Значи като не се е оженила за мрънкало, е уроспия?--------Баце, се изясним: Никого не псувам, защото съм от онези под 1% с петцифрените заплати. Жена ми не ходи по стаи за почивка, аз ходех с чужди жени до едно време - как да им откажеш! Цигари не пуша от 15 години, нито вайпвам, нито икосвам. Пия по 3-4 кафета на ден , в месеца 100-150 гр сливовица и това е. Швейцареца тича сега на 60 г, нека стане на 75, за която възраст става дума, и тогава да си говорим.
76
0
 
0
 
! Отговори
Татко преди 4 години
То и нашата фиеста не е за подценяване ....
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрал недоразбрал, незнае разлика между сиеста и фиеста, но знае че фиестата е фактор за качеството на живот.
74
3
 
3
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Ракията, мезането, мазното, пърженото :)
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли за да живеем здравословно да се качим горе в планината и да живеем в пещера?
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е чистата природа? В планината над 2000 метра.
71
3
 
7
 
! Отговори
Психолог преди 4 години
Защото гледаме в паничката на другия, изживяваме се като вечните жертви и сме неблагодарни. А колко му трябва на човек. Чиста природа, усмихнати хора пълни с живот и едно кафенце.
70
0
 
2
 
! Отговори
Мангусто Чакъров преди 4 години
Айде айде вие пак много живеете,ние с мойте братя от кога чакаме!
69
0
 
3
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ЖИВЕЕТЕ ОЩЕ ПРИ СОЦА И ПОСТ- СОЦА!!!ТОВА. СИ Е ЧИСТА МЪКА И ГЕНОЦИД!КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖИ НА ТОВА??!!!КОГА НА ЗАПАД ЩЕ ИМА ТАКОВА ЧУДО, КАТО В ПЕРНИК, ЛОВЕЧ И СОФИЯ ПРИ ЯНЧУЛЕВ?!!!КОЙ ЗАПАДНЯК ЩЕ ГО ИЗДЪРЖИ???!!!
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Ами радвай се на стандарта си да огромен корем. Да пъшкаш при всяко ставане. С основно занимание да седиш на масата с цигара и бутилка, и да псуваш виновните ти политици, че не са ти осигурили стандарта. А, жена ти като си праща по вайбъра голото коте и посещава хотел за почивки е светица. Значи като не се е оженила за мрънкало, е уроспия?