Защо живеем най-малко сред европейците? Стрес, нисък стандарт...

Проблемът е живеем ли смислено, обяснява антрополог
Обновена: 20 ное 2019 09:36 | 20 ное 2019 09:19, Петя Славова
119

Ниският стандарт, качеството на храната и стреса са сред факторите, които нареждат българите на едно от последните места по продължителност на живот сред европейците. По-кратко от българите живеят само латвийците. Рекордьори са в Испания, където средната продължителност на живота и на двата пола е 83 години.

"Не знам дали е проблема да си мерим дължината на живота с другите. И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, след като навършим определена възраст, а не до колко години ще живеем", коментира антропологът Валери Личев в "България сутрин".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му.

Средната продължителност на живот на мъжете у нас е 71 години, а на жените - 78 г.

"Дължината на живота е добре да се увеличава, но качеството на живота е по-важно.", допълни Гълъбова.

"Като се погледнат доходите в Испания и Португалия, не са високи, но фиестата, празниците, качеството на живота там е по-различно. Повече възможности да живееш пълноценно, да се срещаш с хора", обясни Личев и допълни, че жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот. Гълъбова допълни, че и здравеопазването в Испания е на водещо място, за разлика от нас.

"Здравеопазването у нас е достъпно, но качеството е друго", уточни тя. "Профилактиката у нас е слабо застъпена. Около 1% от парите за здраве се дават за профилактика. Нашата система в здравеопазването е грешно построена. При нас се печели от болест, не от здраве".

"Когато виждаш, че институциите не функционират правилно, се рушат отношенията и в обществото", обясни антропологът.

Гълъбова посочи, че според хипотези една от причините е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си. Тя обясни, че например на бабите им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете.

"Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални", коментира психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гълъбова доколкото здравословното състояние стои в основата на продължителността на живота, е явно, че ние имаме проблем.

"Не знам дали политически е коректно и удачно да мислим за продължителността на живота, тъй като ще блокираме пенсионната система, заяви още Личев.

Според Гълъбова в момента има бум на потребност на булевардната литература със съвети как да живеят хората, вместо да изберат своето щастие стъпка по стъпка. "Много хора живеят с чувство за апокалиптичност и затова се разпадат бързо връзките. Затова и хората не са щастливи в приятелския си кръг, защото искат някой да им реши проблема тук и сега".

Гостите в студиото се обединиха около една японска поговорка, която гласи, че е важно човек да живее с причина, защото винаги може да се намери такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите Ви виновни! Швейцарците, дето са с най-дълъг живот ползват автомобилите си само в почивните дни! Гледате в паницата на другите, но не как са го постигнали, а със завист, че го имат. То им паднало отгоре! Ами швейцарците на тази сурова природа са минали средновековието в условията на калвинизма. Германия и Холандия също. Поколения, научили се на ред и дисциплина. И че живота им е в техните ръце. Те могат да си позволят пряка демокрация, защото не са кухи, завистливи, посредствени лентяй
46
3
 
10
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
Поради управляващи и опозиция в последните 30 години!!!Народът ни е много търпелив?! В нормална Европа излизат милиони на протести за неща много по-незначителни от "единствен кандидат за главен прокурор"!!!Но при нас не е така, всеки вика "не зависи от мен", "аз какво мога да направя"???ОТ ВСИЧКИ НАС ЗАВИСИ!!! ИЗЛИЗАЙТЕ И ПРОТЕСТИРАЙТЕ, АКО ИСКАТЕ БЪДЕЩЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
45
3
 
15
 
! Отговори
Официална статистика преди 4 години
НЕ! Пенсии няма да има и това го знаят абсолютно всички политици и хората запознати със реалните числа.България на практика се намира в технически фалит. Дефицити има във всички социални системи. От тук нататък дефицитите само ще нарастват и единтвения начин да бъдат покрити е да се вземат нови по големи заеми. До и да съкратим 90% от администрацията пак няма да покрием дори и половината от дефицита днес. А за след 20 години и дума не може да става.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41 Е това ли е стандарт - да ставаш всеки ден да тичаш като кон из парка? За какво тогава е женен за 35-годишна урусспия?
43
1
 
15
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ще дам две числа в дъното, на които е герб и само герб! 2009 раждания 76 хил, 2018 46 хил, за същия период външния дълг се е удвоил като процент от бвп и се е утроил като число, при положение, че 2009 работещи 2400 000 души, а работещи 2019 2200 000, сиреч 200 хил са намалели работещите, не пенсионерите, а дълговете за изплащане са се утроили. Отделно първенството във всички отрицателни класации...... Герб ни убиха
42
0
 
27
 
! Отговори
ПИРАМИДА- преди 4 години
Според НСИ (вижте на сайта на НСИ) само 14% от мъжете и 16% от жените в България се очакда да доживеят до 65 години. Т.е. ако си мъж и не си полицай се прецакан - имаш 14% шанс изобщо да видиш пенсия! А колко дълго ще получаваш мизерната си пенсия - Божа работа. ВЪПРОСА Е ЗАЩО ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НЕ СЕ ОБВЪРЖЕ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА?ОТГ. ЗАЩОТО ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЩЕ ФАЛИРА. ТОВА Е ПИРАМИДА - ВЗЕМА ОТ РАБОТЕЩИТЕ И ДАВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ. А ДАЛИ ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ПЕНСИЯ НА МЛАДИТЕ?
41
0
 
3
 
! Отговори
Официална статистика преди 4 години
Данните са от НАП. Мисля че ги има и на сайта на НСИ. Ако не може да им пратите запитване. Това е публична инфомация.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видими резултати. От "работа, работа, работа". ;)
39
4
 
10
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Пазаруваме от селата, Сърбия, Македония, Гърция - все още.А иначе сте прав трябва да се произвежда, но ето на убиха прасенцата на хората, като почнем да произвеждаме пилета и пилетата ще убият.Костов унищожи един милион едър рогат *** и хетари лоза, станахме монокултурен производите - пшеница, репица - изнасяме.Ран-Ът се изпълнява безусловно и покорно.
38
11
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Испания е кралство в най-хубавата част на Европа и хората не бързат заникъде. България е бивш съветски протекторат на границата между Европа и азиатските ци гани. Как може да се сравняват по стандарт на живот? Тук всеки ден полурусначета с български паспорт плюят в лицето на българите.
37
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заседнал живот. За 200м ползва барутника на 15години. Всяка вечер препиване и преяждане. Цигара след цигара. Неспазване на правилата за безопасност. Не можеш да му сложиш каска, или обувки с метални бомбета. Зъболекар не е виждал от години. Но всеки ден 10лв.за цигари. Във входа швейцарец към 60г.е женен за 35годишна българка.Всяка сутрин по 2 пъти обикаля Южня парк бегом с темпо. Една тлъстина по него няма. Колегата, дето от корем не му се вижда онази работа:"този каква млада българка е взел"?!
36
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Официална статистикаКакви данни бе, ....?От пръстите ли си изсмука тия данни?
35
1
 
14
 
! Отговори
Официална статистика преди 4 години
От данните ясно се вижда че само около 5% от българите получават адекватни европейски заплати които им позволяват да поддържат среден европейски стандарт.А близо 60% от българите се намират под прага на бедността.Това са НЕВИДИМИТЕ резултати от управлението на ГЕРБ а и на тези преди тях.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлиПроизведи си месо като искаш да ядеш истинско, нали учите децата си да не работят, кой ще произвежда.
33
4
 
1
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 4 години
Почивен ден не ти ли дават господарите?Не заслужаваш и един ред, написан в твоя нечест...Живей си в другото измерение, над 7-мото
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наблюдатели качва и средния естествен прираст. Не е особено успокоително това дето разказаваш.
31
1
 
0
 
! Отговори
САТА НАТО преди 4 години
Няма те храним, не заслужаваш
30
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 4 години
При тоя държавен терор и геноцид, който осъществяват българските политици върху населението, е цяло чудо че живеем и толкова.
29
4
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Имаме най-голямо ромско малцинство в света, при което средната възраст на живот сигурно не превишава 65 г. Това също е фактор, които сваля общата средна възраст на живот в България.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Официална статистиканали казват в статията, че и в Испания били ниски доходите. Но като гледам комедийните им сериали, голям майтап е да предложиш на някой 600 евро заплата за половин работен ден по време на рецесията.