Защо живеем най-малко сред европейците? Стрес, нисък стандарт...

Проблемът е живеем ли смислено, обяснява антрополог
Обновена: 20 ное 2019 09:36 | 20 ное 2019 09:19, Петя Славова
119

Ниският стандарт, качеството на храната и стреса са сред факторите, които нареждат българите на едно от последните места по продължителност на живот сред европейците. По-кратко от българите живеят само латвийците. Рекордьори са в Испания, където средната продължителност на живота и на двата пола е 83 години.

"Не знам дали е проблема да си мерим дължината на живота с другите. И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, след като навършим определена възраст, а не до колко години ще живеем", коментира антропологът Валери Личев в "България сутрин".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му.

Средната продължителност на живот на мъжете у нас е 71 години, а на жените - 78 г.

"Дължината на живота е добре да се увеличава, но качеството на живота е по-важно.", допълни Гълъбова.

"Като се погледнат доходите в Испания и Португалия, не са високи, но фиестата, празниците, качеството на живота там е по-различно. Повече възможности да живееш пълноценно, да се срещаш с хора", обясни Личев и допълни, че жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот. Гълъбова допълни, че и здравеопазването в Испания е на водещо място, за разлика от нас.

"Здравеопазването у нас е достъпно, но качеството е друго", уточни тя. "Профилактиката у нас е слабо застъпена. Около 1% от парите за здраве се дават за профилактика. Нашата система в здравеопазването е грешно построена. При нас се печели от болест, не от здраве".

"Когато виждаш, че институциите не функционират правилно, се рушат отношенията и в обществото", обясни антропологът.

Гълъбова посочи, че според хипотези една от причините е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си. Тя обясни, че например на бабите им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете.

"Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални", коментира психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гълъбова доколкото здравословното състояние стои в основата на продължителността на живота, е явно, че ние имаме проблем.

"Не знам дали политически е коректно и удачно да мислим за продължителността на живота, тъй като ще блокираме пенсионната система, заяви още Личев.

Според Гълъбова в момента има бум на потребност на булевардната литература със съвети как да живеят хората, вместо да изберат своето щастие стъпка по стъпка. "Много хора живеят с чувство за апокалиптичност и затова се разпадат бързо връзките. Затова и хората не са щастливи в приятелския си кръг, защото искат някой да им реши проблема тук и сега".

Гостите в студиото се обединиха около една японска поговорка, която гласи, че е важно човек да живее с причина, защото винаги може да се намери такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Всъщност нямате никакъв стрес, стндарта е от добрите в света, но къркането, пушенето и вредното ядене ви морят.
66
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
стресът мръсният въздух храна вода герб и застрояването което ни съсипаживота и резултата е ясен
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздухът в големите градове е замърсен, как се спортува в подобна среда дори и в парковете? Вместо да се развива цялата държава за да не се трупат хората в няколко града, имаме концентриране на много хора на малко място и всички последици от това. Отделно все още мръсни производства, горене на *** от цял свят, понеже някои бизнесмени закони за тях не важат, а м-рът на екологията даже казва че малко се горели отпадъци. С подобни управници, война не ни трябва
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 64Ако не си разбрал плановата икономика фалира за 3-ти път 89-та. Друг е въпрсът, че ние си избираме управляващите. Трето, нашата консервна промишленост изнася огромно количество продукция за Зап.Европа. Вината е наша. Гледаме количество, а не качество. Виж кофите за ***! Пълни са с храна! Зоров колко пъти излиза по телевизията и обяснява, че с качествен кашкавал ще ти излезе по-евтино от колкото с ментета. Да, ама не! Българина гледа количество! Търсенето определя предлагането
63
0
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Дедо да ви каже, мъжете си *** от пукница - алкохол, цигари, чревоугодничество и никакъв спорт.Битов алкохолизъм и мързел.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата те прави свободен е бил надписът на един от концлагерите, така че ако някой проповядва подобни идеи не е по- различен от онези. Тотално ограбиха народа 30 години и се правиха на спасители. Ниските заплати били предимство за инвестиции, при липсата на правов ред според "демократите". Кой ли не го граби този народ, уж за негово добро. Последни по всички показатели на Евростат. А уж правеха реформи за народа.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност хората условно могат да се разделят на две групи едните познават скуката, а другите постоянно се чудят как да запълнят свободното си време Обикновено скучаят тези, които нямат никакви други интереси освен парите ,хора духовно ограничени и те винаги са уморени,отегчени от работата си ,незадоволени от живота независимо, че са демонстративно( масова култура) по молове, заведения по курорти и околосветски пътувания
60
2
 
4
 
! Отговори
GUCCI преди 4 години
Добре че ни приеха в европа, инак ние качествения материал щяхме да пукнем в коччината.
59
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И ние сме виновни поради завист и злоба, но управниците ни още повече - напр. защо не развиват производство на зеленчуци и други храни, ами ядем скъпа и лоша в повечето случаи храна, като не можем по-сложни неща,това не можем ли? Но не, хиляди причини за конкуренция и тем подобни, кухи правила, освен това щяха да създадат работа на ц......е, а не да ги развъждат на макс. Впрочем поради последното трябва да бъдат съдени до дупка.......
58
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ограничете руското влияние до нула, изгонете всякакъв руски генетичен матриал извън БГ и подобрението ще се усети в рамките на една седмица. Последната изцепка на деби ла Иво Христов е, че руснаците направили от България държава не благодарение, а въпреки българският народ. Докато такива пррдставители на фауната ви управляват, ще си останете само разходен материал. Целта на Просия е да спечели България БЕЗ НАСЕЛЕНИЕТО.
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стрес и социална несигурност. Липса на законност. Европейски сметки, африкански заплати
56
2
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Добре ама като работя до 70 г не виждам това как ще ми удължи живота. Пробутват ни глупости от рода на "работата те прави свободен", бъди ангажиран и т.н. С нашия стандарт каквото и да правиш няма да удариш 85 както в Европа! Сегашните пенсионери тук там издържат заради силния селски ген, но това ще се пречупи с 1-2 поколения.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема кинти , спестявам за бентли .
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем по-малко и защото здравеопазването ни е лошо. Никаква профилактика не се прави. Нито на младежи, нито на възрастни. От младите, до 23 год възраст в момента всеки втори има поне един изваден зъб. Това какво ви говори? Лоша култура, лоши ценности. И не става дума само за pоми. Хигиената граничи с нулева. Безразборен 'eкс на 10-11 год, аборти на 14 и т.н. и т.н. Докторите ни некадърни, но постоянно реват за пари. Ходят на протести с обувки за 400 лв. Грешни диагнози, безхаберие за здравето.
53
1
 
5
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
"До КоментиращА тия управлявали ни преди повече от 30 години какви са бе?Тия комунистически .... - сега ви управляват техните пазванти, метреси, биячи и сервитьорките им! (от хотел Рила на дс бкп!)"И какво предлагаш, да продължим да се вайкаме и спим още 30 години ли?А промяна към по-добро кога??? И от кого зависи тя????
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
Търпеливо племе сме. В държавите с нормално население досега да са се размазали от кървави протести, ако им се случва нещо подобно. Поне да свалим комунистите от ГЕРБ от власт, ама като гледам и туй е невъзможно.
51
1
 
15
 
! Отговори
:D преди 4 години
Защото културата по "тези земи" е: "Да ядем, да пием докато се oсeрeм!""Един път се живей!"Затова хората (мъже и жени), когато навършат 30 и се омъжат/оженят смятат, че "животът вече е свършил" и се превръщат в лaйнoвoзи, мечки, глигани, тюлени - абе всичко, което трудно се събира в стандартна автобусна седалка.
50
3
 
6
 
! Отговори
Горана преди 4 години
Дреме ми. Аз и колегите отдавна сме изкарали за пенсия. Може да се пенсионираме и живеем където си поискаме. Някои дори си имат къщи в Барселона вече. Вие му мислете.
49
6
 
22
 
! Отговори
Официална статистика преди 4 години
България е фалирала и провалена държава без бъдеще и това е безспорен факт.Имаме най сериозната демографска криза в света и едни от най ниските доходи.При това положение е въпрос на време тази територия да бъде превзета от заинтересованите държави. Те просто чакат удобния момент в който България вече няма да има никаква възможност да защитава територията защото населението ще е 4 милиона 3 от които пенсионери и роми.
48
1
 
17
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Щото с 200 лева пенсия не се живее!