Живот с паркинсон. Как да се улесни всекидневието?

Безплатни прегледи в болница "Свети Наум"
27 ное 2019 10:10, Петя Славова
8

Паркинсонът е заболяване, което всяка година засяга милиони по света и предизвиква затруднен контрол върху движенията на тялото. Състоянието се влошава с прогресиране на болестта. От болница "Свети Наум" започват кампания под надслов "Върни си контрола".

"Все още учените в световен мащаб не са открили основния причинител на заболяването. Най-новата теория е, че едни белтъчни частици може да причинят това заболяване. Факторите на околната среда, които влияят и допринасят за заболяването, са много разнообразни - употребата на пестициди, замърсен въздух, замърсена вода...", коментира в "България сутрин" неврологът от болница "Св. Наум" д-р Елена Чорбаджиева.

Първоначалните симптоми на заболяването могат да бъдат много неспецифични - затруднения при закопчаване на копчета, затруднения при отвъртане и завъртане на нещо, както и при работа с инструменти. Трепереното в спокойно състояние е от основните симптоми на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Сред симптомите са скованост на движенията и забавяне на походката.

"Помагаме на пацентите главно с медикаментозни лечения и двигателна активност. В рамките на кампанията извършваме прегледи на пациенти с паркинсонова болес т и коригираме тераптията. Предлагаме им нови методи за лечение. Има съвременни методи за лечение на късна паркинсонова болест", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Чорбаджиева и посочи три метода:

В тънките черва се поставя трабичка, която подава лекарство под формата на гел и пациентите са подвижни през целия ден. Вторият начин е подкожно приложение на апоморфин. Третият метод е имплантиране на специални електроди в мозъка - дълбока мозъчна стимулация.

Д-р Елена Чорбаджиева призова да сме по-толерантни към болните от паркинсон, защото никой не е застрахован от заболяването. Самата болест обхваща все по-млади хора, а процентът на болните се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Явно , е тука е пълно с *** ! До5 : И какви са катастрофалните последици *** ???Сигурно последиците са същите и в Чехия, Испания , Холандия , Германия , Израел и мноооого други брутално по-напреднали страни от *** . Гледайте скапания клип на 2 ! Той говори много , а вашите приказки струват НИЩО ! https://youtube/watch?v=zNT8Zo_sfwohttps://youtube/watch?v=zNT8Zo_sfwo
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пуши си канабис колкото искаш на никой не му пука, но легално да се произвежда и продава от нашите мутро бизнеси мерси. резултатите в сащ след легализацията в някои щати са катастрофални основно за децата
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЛЕМЕНТАРНО! С КОНОПЕНО МАСЛО ! после да не се чудите защо е забранено....
3
0
 
2
 
! Отговори
Соколов преди 4 години
... Мама на татко НЕ дава вече БЕЗ ПАРИ ! ... Вие - "БЕЗПЛАТНИ" ПРЕГЛЕДИ .... "Безплатни" ..... ама друг път ! ....
2
2
 
7
 
! Отговори
Legalized преди 4 години
Тъпации декриминализирайте канабиса в тая псевдо държава , дайте достъп на хората до билката и ще направите животът на и без това изтормозените хора по-добър !https://youtube/watch?v=zNT8Zo_sfwo
1
1
 
9
 
! Отговори
Буревестников преди 4 години
... Какви "БЕЗПЛАТНИ" ПРЕГЛЕДИ Ви гонят ?!?! ... Няма нищо БЕЗПЛАТНО в Мутристан! Дори Другарят Министър Горанов го беше казал в едно свое телевизионно интервю .... Първото си оправете отвратителното подобие на "ЗДРАВНА СИСТЕМА" и "ЗДРАВНА ГРИЖА" тогава правете "БЕЗПЛАТНИ" прегледи ..... И ония "БИЗНЕСМЕНИ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ" да вземат да се превърнат в ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ !!!!! ..... Гледат те само в портмонето , а една свястна диагноза НЕ могат да направят !!!!! .....