Българска порода свине, оцеляла хиляди години, сега изчезва

Причината е африканската чума по свинете
5 мар 2020 10:38, Елка Василева
46
Българска порода свине, оцеляла хиляди години, сега изчезва
Снимка: архив, БГНЕС

Изключително близо сме за съжаление до риска да загубим Източнобалканската свиня. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията за развъждане на Източнобалканска свиня Радостина Донева за опасността разпространението на африканската чума по свинете да унищожи породата.

Донева коментира колко голям е рискът да загубим порода, оцеляла хиляди години.

“По данни на Асоциацията разплодните животни, с които разполагаме към момента, са 580, като в това число се включват свине-майки, женски разплодни животни на по-малка възраст. Такива, които да подменят свинете-майки евентуално. И мъжки разплодни животни не са включени, бозайниците и свинете за угояване“, каза Донева.

Свинете от тази порода са били двойно повече преди година.

“Преди една година животните, които се водеха при нас, бяха двойно повече. Имахме 17 контролирани стада. В момента те са само седем. Изгубили сме две трети от популацията в област Варна. Там засега единствено устоява стадото на селскостопанска академия. В област Шумен сме почти абсолютно занулени, останали са 10-ина свине-майки, контролирани“, обяснява Донева.

„Това, на което се надяваме, е да спасим някакви животни в област Варна, за да могат те евентуално да произведат малки животни, които да се репопулират във вече занулените свиневъдни обекти“, каза още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
36
 
! Отговори
Димитър Д. преди 4 години
Основна вина има предишния министър на земеделието- Румен Порожанов. Вместо да запази тази порода, той тръгна да краде пари и да строи ограда от бодлива тел. Този ***, заедно с шефа на Агенцията по храните Дамян Илиев трябва да бъдат държани отговорни .
38
1
 
39
 
! Отговори
2 преди 4 години
До ПрЕателНе, че бсп-то са ми някакви любимци. Помня и управлението на Станишкоф и как и там се "печелеха" обществените поръчки. Помня и термина "Тройна ламя". Но сдс и герб са онези, които унищожиха България.
37
1
 
43
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ПрЕателАми то за избиването на прасетата заповед даде правителството. То е на герб. А пък ако се е оставило, опозицията да го управлява, още по-лошо. Относно българите - 11 години герб е на власт, въобще последните 30 години БСП е била съвсем инцидентно във властта. Последните 10 години от България са избягали повече българи, отколкото предишните две десетилетия, когато бсп все пак е взимала властта.Важен закон: Ако не знаеш, срещу какво се бориш, няма шанс да спечелиш.
36
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Духовната криза и душевно-моралното разложение дойдоха точно след падането на социализма.
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатите от 9.9.44. и продъжението му 10.11.89.Първо идва духовната криза-атеизъм или привидна вяра. После душевно-моралното разложение, упадак, разпад на общностите в самите държави. Завършен егоизъм. Накрая и физическото изчезване на обществото.При всички изчезнали империи се наблюдава. Но не в 21-век се намираме, а не в 16-ти....И какво като технологиите и външното лустро са стигнали невиждани висоти?Покачването на вековете не е гаранция за вътрешен прогрес, може и регрес.
34
2
 
35
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
за това пък сега имаме Банканскя Европейска Превъзходна. Един екземпляр ама какъв. Има малко барселонска тения и анадолски хемороиди в момента ама се лекува добре и скоро ще ни зарадва пак по теуевизията.
33
2
 
37
 
! Отговори
ПрЕател преди 4 години
бсп-дпс е чумата по българите и по свинете.Първите избягаха в чужбина ,но вторите нямаха този шанс.
32
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тлъстата каракачанска *** само от чума по паспортите се страхува.
31
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В свинарника наречен "парламент" от коя порода са?
30
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация, какво да се прави. И българите са оцелели хиляди години и сега изчезват.
29
1
 
36
 
! Отговори
Туршиеф преди 4 години
Българска порода ***,- депутати оцеляла години, няма да изчезне скоро
28
2
 
39
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Герб е чумата по българите и по свинете.Първите избягаха в чужбина ,но вторите нямаха този шанс.
27
1
 
36
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Каракачанов и Борисов засега не са засегнати , но те нямат репродуктивни способности.Тях ги пазят само за изложения.Лошото е че и новата министърка Сачева също не става за разплод.
26
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Целта беше, не да се спасят свинете, а да се освободят производителите на свинско месо от хубавите държави на ЕС от вътрешна конкуренция. От няколко години един огромен пазар на свинско месо - Русия не купува от ЕС. Така, че франсета и някои други имаха проблем с пласирането на продукцията си.В братския Европейски съюз го отнася малкото братче! По същия начин се действа и с автомобилния транспорт.
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвНови партии не подкрепям,или БСП,АБВ или ГЕРБ,а ДПС не го броя,то винаги си е в управлението.
24
3
 
34
 
! Отговори
смях преди 4 години
Говори се че Цветанов, щял да прави партия. За нея ли се точите всички.
23
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са останали някакви десетина *** майки, то ще има яко кръвосмешение. Онова, което ще имаме, няма да е Източнобалканска ***
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНаскоро гледах видео как един италиански мошеник и група сърби са източили парите за екология за България чрез фалшиви писаници,че уж популацията на вълка в България изчезвала,а то е точно обратното - вълците са повече от нормалното и тези мошеници никога не са стъпвали в България,но парите са източени!И тоя италиански хипар си дрънка на китара в Тубата и си рекламира песните където може!ИМА ЛИ КОНТРОЛ НАД ПАРИТЕ ЗА ЕКОЛОГИЯ В БЪЛГАРИЯ?
21
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спасете тази Балканска порода ***,какво чакате,предпериемете мерки!А защо не упояваха и взимаха прасетата,взимаха проби и след това да убиват свинете,ако са болни?А директно убиваха всичко.
20
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ОСЪДЯТ АСОЦИАЦИЯТА ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ПОРОДАТА.