Учени от БАН с разработки срещу коронавируса

Специалисти ще помагат на кризисния щаб
11 мар 2020 00:30, Петя Славова
47
Учени от БАН с разработки срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учени от БАН се включиха в борбата срещу коронавируса като правят свои разработки за справяне с проблема.

"Капацитетът, който имаме, е достатъчно голям и ще се постигне успех. На този етап това, което ние обещахме, е за най-спешните неща, а именно предпазните средства. И по-специално във връзка с производството на предпазни маски за широко потребление", обясни на брифинг акад. Юлиан Ревалски.

Още по темата

"Тъй като в два от институтите ни има такива разработки – едната е свързана с получаване на активно вещество, което се слага в маските, а другата е за полимери, където се разработва филтри на нанониво. Министър Караниколов ще опита да организира спешна среща с бизнеса, за да се види какво производство може да стартира в близките дни. Това е най-належащото", добави той.

В БАН се сформира група от специалисти, които да са в помощ на националния кризисен щаб.

"В България вече имаме възможност да извършваме високоефективни пресмятания. В БАН притежаваме такъв суперкомпютър, ще го предоставим на София тех парк, за да не се налага да чакаме", каза още Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Бате , не обиждай чушкопека. Няма в света такова изобретение. 3 киловата да пекат 1 или в най-добрия случай 3 чушки.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-великото изобретение на БАН за 120 г история е чушкопекът. Търтеи.
18
2
 
3
 
! Отговори
К6 преди 4 години
Звучи много страшно ,малка частна българска компания разработва ,молекули, не разбирам но същата компания може да разработва вируси . Колко ли такива малки частни компании са по света ?? Дано не съм прав но има съвпадение със създаването на компютърни вируси и антивирусни програми с цел печалба .
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любимата ми разработка на БАН са дървените въглища от костилки на кайсии, плод на 30 г безсмислен труд. Сега щели да ги слагат в маски.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не са "специалистите" от ГЕРБ.Смешници.
15
0
 
7
 
! Отговори
абе преди 4 години
Да се намери кой да направи поне ръчни аспиратори, щото дори и тези, които имат шанс в нашите условия няма да оцелеят. Не трябват нано материали. Модифицирана помпа за дюшек ще свърши работа.
14
2
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Хората в БАН имат задължение да напишат две, желателно хубави статии годишно. Сега са написали едната. После ще напишат другата в която обясняват че идеите от първата не стават за нищо.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като човек чете заглавието, ще рече, че БАН ще измислят ваксина. А те нашите пак измислят разни работи, ноооо... Вървят по тънката лайсна, отново да измислят вече измислени неща. Тия хора са направо излишни!
12
1
 
12
 
! Отговори
Канибалски хумор преди 4 години
Знаячите от БАН ще помогнат колкото баенето за здраве на нечий гроб.Спукана ни е работата, хора. Четох отчаян вопъл на италиански лекар от Бергамо, преведен тутакси на английски в нета. Болницата е оборудвана превъзходно, лекарите, сестрите и санитарите полагат нечовешки усилия, но пациентите с двустранна пневмония *** като мухи. А сега си представете какво ще стане тук с опропастеното здравеопазване и с масовата тъпота на българина, който ще си се шматка по молове и кръчми. Лека ни пръст.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова на доктори не вярвам особенно в Ловеч и в Плевен там са десет
10
3
 
0
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
Така постъпиха и с "Баба Ванга" бог да прости чяе я споменавам.Тя ако бе жива щеше да ти помогне
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях те за ставите не могат дати открият лек та затова маика ми две години се мъчи горката с болки в колената е пет професора смени срам махаите се доктори не искам да виждам 5 професора кои по некадърен срамота
8
0
 
8
 
! Отговори
Инфо!!! преди 4 години
хахаха Това е поредната пародия на безмозъчнни същества !!!Заразявайте се , да ви питам как и каде ще се лекуват заболелите !!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 4 години
хахаха
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде БАН, сега е моментът за Нобелова награда.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми триете коментарите!? Вие не сте информационен, а дезинформационен сайт! Въпросната фирма не прави нищо срещу ковид, изследванията й са далеч по-рутинни.
4
0
 
14
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Забравих! Новина от последната минута:Тиквата ще получи Нобелова награда за Медицина, ще стане доктор "хонорис кауза" на Хумбелтовия университет и почетен доктор на Джон Хопкинс за насоки за преодоляване на Корона Вирус
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН ще шият маски, а суперкомпютърът ще цъка шах сигурно.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учени от БАН с разработки срещу коронавируса????Как така ? Нашите партньори от сащ дадоха милиони за да разработят вируса , сега ние ще играем срещу партньорите си ?
1
1
 
22
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Сигурен съм, че Тиквата е автор на тази разработка. Гений на молекулярно ниво. Щото огромна част от населението е и акъл като на "чехълче".