Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят

Десетки в Смолянско стягат куфарите за Англия
103
Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят
Снимка: БГНЕС

Прекаралите задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа във Великобритания, съобщиха от кметствата.

След възстановяване на полетите към Англия, семейства и групи от двете села потеглят обратно към работните си места. От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави, предаде БТА.

И в условията на пандемия в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80 на сто от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадата. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на с. Бръщен работят в една ферма на 80 км от Лондон.

Жителите на някогашните тютюнопроизводителни доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия, Нидерландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия обаче НЕ ги пускайте да се върнат вече и да ни носят Зараза !!!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо му отговаряте на този програмиста. Вижда се, че е бог. Т.е каквото и да му кажеш, никога няма да помисли, дали има нещо вярно в това или нещо да се поучи. Знае си неговото и това е. Слава богу, аз нямам такива приятели. Съжалявам ги тези които се мислят за център на вселената, защото много нормални хора пропищяват от тях и се чудят как да ги резнат, а ония си продължават и продължават..
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е на *** великия чорбаджия български нали му трябваха работници в селското стопанство докато той ги гледа страшно от джипа си ауди купен с евросубсидиите, защо не работят при него? ама че патриоти българи
92
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До Shshs"Емоционална интелигентност", "хейтър" - това са обичайните начини на милениум поколението да се измъкне от една дискусия, когато види че губи спора. Лесно и мързеливо - като всички гореспоменати. Всъщност, емоциите са първични импулси, химия, и нямат нищо общо с интелекта. Под влиянието на емоциите хората взимат погрешни решения, просто водейки се от първичният, животински импулс. Ето например в твоя случай - пожела довиждане и лека вечер, и после взе че се върна да си допишеш :)
91
4
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 89 - щом смяташ че дрогата прави хората по-щастливи не си особено запознат с филма. Ходи си вземеш малко от мексиканското "бело", да поаристократстваш. :}
90
1
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 87 - не сипя обиди и не съм бесен всъщност хапвам и с брат ми ти се смеем. Честно казано за последните 3 часа докато си пишем сготвих тава с леща и 2 пици на фурна, а сега ще си ходя към нас да си поцикля на площадката пред блока и да си полафя с 10-20 усмихнати "нискоквалифицирани". :}
89
2
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До ShshsТо и наркодилърите правят света по-позитивно място :) Въпрос на правилната доза и субстанция.И те ли са "емоционално интелигентни"?
88
3
 
6
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 84 - И не IQ-то не е важно, стига облъчвал хората с глупости. В 21ви век има едно нещо наречено емоционална интелигентност, с която правиш света по-позитивно място за идните поколения. Иначе благодаря за разговора сигурен съм че всеки прочел част от обменените коментари ще научи много от изписаното. Лека ти вечер, много целувки на жена ти, разкажи и как си подиграл 20 човека във форума, да те види в аристократичната ти светлина сигурно цяла вечер ще е разперена в поза звезда на матрака. :}
87
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До Shshs (85)Разликата в класите ни се вижда с просто око. Аз успях да те вбеся без да се наложи да се напъвам, а ти вече почна да сипеш обиди. Очаквах малко повечко стил! Разочароващо, но не и изненадващо....Явно така си се разпенил че капе по клавиатурата. Коментарите ти говорят за безсилен бяс и завист. И има защо!Жалък си, приятелю.
86
1
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 84- Не съм се дул. Казвам че познавам стотици програмисти родени в Младост които основаха сектора в който работиш. Като бях дете по цял ден си пишех и ходех на форумни срещи с тези които създадоха телерик, но ти петниш идеята върху която се основава целият им труд, защото никой от тях не го е правил за да можеш ти да се самопровъзгласяваш за АйТи аристокрация. Не забравяй че си просто един от 8 милиарда човека.
85
2
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 80 - ти си много куха лейка. Каква класова омраза? Не осещаш ли че от 80 коментара само ти се мислиш за нещо повече от другите? В 21ви век съществуват шепа самозабравили се паралии и съм работил за много по-велики българи от някакъв си самопровъзгласил се аристократ. Какво значи, че си аристократ? Каква власт имаш ти над мен ми.шок? Като съм гладен работя, като не съм почивам. Комплексар си чиче, съчувствам ти. Ходи да събираш лайкове във фейсбук четириочко.
84
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До ShshsДа така е. Не съм твърдял нищо за произхода, ти беше тоя дето се дуе че е роден в Младост. Произхода няма значение, IQто е на важно в наши дни. И това как си инвестирал времето си. Може и да съм ***, не знам. Въпрос на възприятие. И в училище ми казваха че съм ***, защото докато другите хойкат по кафенца и барове аз учех... Но не забравяй все пак : едните си мият ръцете преди да пикаят, другите след. Това е основната разлика.
83
0
 
10
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Щом могат, ще работят естествено ... и то там, където ги ценят.
82
2
 
5
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Ами явно и възпитанието няма произход щото си *** на гъдулка. Продължавай да псуваш хората и да се мислиш за голямата работа дреме ми за теб. Не съм отворил учебник последните 20 години и знам че парите и произхода са нищо ако не уважаваш хората. Квалифицирани или не хората си живеят живота, а ти само злобееш от 4 часа насам. Не можеш да ме впечатлиш, ако искаш построй мраморна пирамида за на прабаба ти мумията и пак ще си останеш евтин и невъзпитан ***.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрограмистНе съм говорил за класи и лопати. Но съм виждал с очите си, как "обикновени" хора правят за смях доценти и професори. И от тогава съм разбрал, че прости хора няма. Просто някой е добър в едно,а друг в друго.
80
3
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До 15/15Класовата омраза не е от вчера. Явно си твърде млад за да помниш - през времето на комунизма пролетариата мачкаше интелигенцията здраво. Имаше "дикатура на пролетариата". Ценни бяха само две класи - работници и селяни. А такива като мен бяха наричани "прослойка" и бяха мачкани здраво. И до ден днешен слушам коментари от сорта "я хвани лопатата да видиш какво е труд".Е, справям се добре с лопатата. И с флекса и със струга, и всеки друг инструмент. Но те не могат каквото мога аз, нали?
79
3
 
7
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
До Програмист.Само не си мисли, че като си програмист, тези които работят на полето са по-глупави от теб. Хората напускат Бг. не само заради пари, а по ред други причини. Парите са само едно число и не се генерират с услуги (програмиране). Истинските пари се правят с ресурси, енергия и пари. Стой си в София и си мисли, че живееш добре.
78
9
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До ShshsПрабаба ми е посрещала Гурко на Орлов мост. Младост още е нямало.Баба ми е била в топ 10 на най-добре облечените жени в столичната аристокрация.Когато майка ми ме е родила тук в София твоята е лапала на всеки дебел чичко кремвирша, белким и дадат софийско жителство. Селският произход не е "зелена карта" за IT бранша - само високото IQ, няма значение откъде си.
77
0
 
0
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
ее имам и работа все пак, не мога да връщам 30 коментара назад да чета :)
76
1
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Човекът е човек, когато е на път.Мишокът е мишок по всяко време