Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят

Десетки в Смолянско стягат куфарите за Англия
103
Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят
Снимка: БГНЕС

Прекаралите задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа във Великобритания, съобщиха от кметствата.

След възстановяване на полетите към Англия, семейства и групи от двете села потеглят обратно към работните си места. От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави, предаде БТА.

И в условията на пандемия в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80 на сто от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадата. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на с. Бръщен работят в една ферма на 80 км от Лондон.

Жителите на някогашните тютюнопроизводителни доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия, Нидерландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
4
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 71 - аз не си меря члена с никого 16.7см ми е и не се правя на гуруто от силиконовата долина. Прочети му предните коментари да видиш от къде тръгва филма. Не му спря плювалника 20 коментара изписа колко бил квалифициран, колко сме били прости, кви коли кара, кой щял да му мие колата. Пълен евтиняк. Аз пък да го светна че като видя терминал и заспивам на 20тата минута от скука. Да му се.ра на аристократичното мислене, евтиняк.
74
5
 
4
 
! Отговори
абе преди 4 години
псуват ги не защото работят ниско квалифициран труд, а защото са точно хората които се върнаха болни и сега познай на следващото връщане какво ще стане ...Ако си мислиш ,че есента няма пак да повтори и пак локдаун и тия пак ще тръгнат масово да се връщат ...Ами не - а ние стоим тук из столицата, не мърдаме никъде , докато всеки селянин го *** и си ходи където иска ...ай сиктир .
73
2
 
7
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 69 - какво да им мълча, разни коне с капаци, които само обиждат хората и се хвалят със заплати. Роден съм в Младост и познавам стотици програмисти, но не познавам нито 1 от София който си се хвали със заплатата. Тука момчетата от квартала създадоха цяла академия Телерик за да изтеглят децата от селата тоя ми седнал да псува хората работещи по полето във форумите. Все една бабите и дядовците им били ниско квалифицирани когато са били земеделци. Срамота.
72
0
 
2
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
бе попадал съм на *** тъпите хора от всеки отдел , та все тази ...важното е , като има работа бързо да се разберете кой какво да свърши, а не да се губи време нонстоп ...и през 3 часа някой от шефчетата да писка за ъпдейт
71
0
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 4 години
айде почна меренето на виртуални членове...кой бил QA , кой build-ва сървъри , кой само SQL ползвал, 5-ти освен Python и C+ нщо не признавал ...айде хейтенето между QA , Technical Support, Project Manager/ Покемон както казвам и Developer-и да почне сега ....:) Явно всички си клатим краката и взимаме пари без работа тия дни :D :D :D :D
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Shshs (67)QA казваш? Обяснявам за неразбиращите какво означава това : Недостатъчно мъжествен да е програмист, но недостатъчно гей за да е дизайнер. Мечтаеш в правилна посока драги, но не се тревожи за мен. Отдавна съм минал 40те, отдавна давам няколко имота под наем, и отдавна мога да си позволя да не работя нищо. Сега поемам само проекти, които са ми интересни, без значение от парите. Даже последната година съм поработвал и про-боно. Просто мога да си го позволя.
69
0
 
1
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
До Shshs. Не отваряй очите на слепите. Преди да си опарят пръстите, нямат представа, какво е усещането.
68
2
 
2
 
! Отговори
15/15 преди 4 години
До ПрограмистОт много програмиране си "отървал козите".
67
1
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 64 - Последните 3 години работя като КюЕй и по 3 месеца в годината казвам на такива като теб какви са им грешките и какво да правят. Но не ти се сърдя за надменността, 80% от програмистите сте толкова късогледи, че още на 20 годишна възраст почвате да носите очилца. Цъкай си дънджън енд драгънс и продължавай да си вярваш че след 40 години ще си аристокрация щото аз в най-лошият случай след 40 години ще си дам апартамента под наем на някв като теб и ще живея на социални помощи от твоите данъци
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо сте толкова злобни и леете жлъч срещу хората. Ще ходят да работят където искат каквото могат. По същата логика, по която другите ходите на почивка където си поискате. Повечето от вас твърдите, че имате висок стандарт и не би трябвало да ви интересуват живота и проблемите на "простолюдието".
65
5
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Какво значи -няма какво да ядат.Да си копнат малко в градината-домати,чушки,картофи ..явно разбират от селска работа ,щом отиват да берат по чужди градини.В Англия специално,никой няма да им обърне внимание ,ако се разболеят,ще ги държат до последния стадий и тогава ще го вземат в болница,ама ще е късно..Пуста алчност
64
11
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До ShshsЖена ми изкарва колкото мен, че дори и повече. А ти продължавай да "депрограмираш".Всеки ден правиме по една нова автоматизация, която ще остави по стотина отворковци като теб без работа. Всеки ден... Свърши се с дикатурата на пролетариата. Сега идва дигиталната аристокрация, и ще ви мачкаме точно както вие мачкахте интелигенцията 45 години.
63
5
 
4
 
! Отговори
е..да видим преди 4 години
Чудесно.Ами имам едно притеснение,че някои от тях няма да се върнат.Или ако се върнат ,ще са в урни.Нищо-ще наблюдаваме, в крайна сметка всеки има свой информиран избор.
62
2
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 60 виж колко си евтин. В цял свят програмистите и нанотехнолозите умуват как да автоматизират производствата и да спрат колелото на капитализма, а ти говориш за пица и миене на автомобили. Но не бой се някой ден не само ще ти мия колата, а ще ти чистя басейна, ще ти лежа на шезлонга и ще продухвам тръбите на жена ти, която е с теб само заради парите ти. Щото ти докато си се програмирал като всеки втори аз депрограмирах маската която демокрацията се опитваше да ми сложи на лицето. :}
61
1
 
4
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 55 - във век в който имаме толкова много в излишък не е важно колко генерираш и имаш, а колко по-малко *** ще генерираш след себе си за да има и за бъдещите поколения. Последни модели телефони, лаптопи, автомобили са демоде. Вече и в пустините и джунглите карат ферарита и ламборджинита пълна скука.
60
3
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До Анонимен (54)Те и да искат не могат да станат. За да станеш програмист се иска яко учене, високо IQ и силни заложби в областта на математиката и логиката. Колкото и да се пънат не могат всички да са такива. А и някой трябва да ми мие колата и да ми носи пицата нали?
59
1
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 55 - и какво като взимат по 100к. Аз пък последните 3 години живея с по 4000лв заработвам ги за 2-3 месеца, почивам си, смея се по цял ден и съм си чук.
58
3
 
2
 
! Отговори
А преди 4 години
Сега отиват, след седмица ще зинат с ограмни ъсти да им се осигури чартър за да се върнат.
57
2
 
9
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 54 - В интерес на истината стискам палци демокрацията да падне скоро, омръзна ми да слушам за пари по цял ден. Толкова е скучно и отегчително. Незнам как някои хора още си мислят че те са от значение при положение че на 1 човек със собствено жилище не му трябват повече от 500 лв за храна сметки и чфт нови дрехи. Това с парите е програмирано поведение само на човек му трябва цел за да "постига" нещо. За всички други животни живота е достатъчен сам по себе си.
56
3
 
5
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 54 - пожелавам ти да си инвестираш парите за хубава кауза и догодина берачите на ягоди да си стоят в България и да обработват твоите парници иначе не си с нищо по-добър от бабите капиталистки дето кътат пари от наеми под възглавницата за онзи свят.