Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят

Десетки в Смолянско стягат куфарите за Англия
103
Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят
Снимка: БГНЕС

Прекаралите задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа във Великобритания, съобщиха от кметствата.

След възстановяване на полетите към Англия, семейства и групи от двете села потеглят обратно към работните си места. От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави, предаде БТА.

И в условията на пандемия в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80 на сто от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадата. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на с. Бръщен работят в една ферма на 80 км от Лондон.

Жителите на някогашните тютюнопроизводителни доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия, Нидерландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
15
 
! Отговори
Айде стига преди 4 години
сте коментирали кой какво и как работи и какви пари взима. В 7 клас ли сте? Щом им предлагат работа - ще отидат, кой си ти, че да им казваш какви са и как бачкали за жълти стотинки? Един взимал хиляда, друг 3000, трети 15000. Ами така е в живота, кой за каквото учил. Едни са здрави, други болнави. Едни са красиви, други грозни. Една са дебели, други слаби, трети атлетични. Как обичате да гледате в чуждата паничка, има програмисти, които взимат 20 хиляди, както и има хирурзи с 100 хиляди.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, не ставайте програмисти. Искам трудът ми да е още по- скъпо заплатен. Нека има недостиг на целия ИТ персонал. Нека ни плащат повече. Искам днес, за където съм пил 2 кафета, писал съм код и съм пушил 10 цигари да ми плащат по 800-1000 лв надник. Нека, амин!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да обясня на склададжиите какво значи това, че човекът е казал, че буквално за 1 час труд клиентът плаща 20 000. Нека разсясним. Първо има разходи по среща с клиента. Вероятно той е в чужбина. Та, отива нашият PM в Лос Анджелис на среща. Дискутират 1 ден какво да се направи. Ангажират се ресурси. Пише се дизайн, одобрява се от клиента. Всичкото това сумарно е дни труд, но реално е абсолютно изпълнимо за часове. После има тестване, одобряване, деплоймент... Ама какво се обяснявам на берачи и аз..
52
1
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Баце, аз съм напънат от 2010-та година. Тъкмо си почина 2-3 седмици и после 3-4 месеца бързам, защото PO-то е спал и не знае какво иска клиента, стажантите мазали, на шефа авера домазал и от днес за вчера пускат 2-3 като мен да оправим всичко. Вярно, плащат, но е така 10 години. И да стана шеф, за хубави пари, още повече ще ме гърчат. Безплатен обяд няма. Има само инфантили, които да казват, че сме били глезльовци и прочее. Ела, стани програмист, спаси 10-на проекта и тогава ми говори.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируси е имало, има и ще има. Живота продължаваКакво трябва да направят. Седят и чакат за помощ от държавата ли? И безлихвен кредит сигурно няма да видят понеже имат куп изисквания да ти го отпуснат. Или рискуваш да се разболееш или гладувашВсе кофти ситуация
50
6
 
8
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Ха ха, само да не се връщат, много са намахани , но всички видяхме как напълниха гащите и се завърнаха масово в Бг да сеят бацила. Прав ви път и не се връщайте !!!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да бяха станали чиновници и да гласуват за герб щяха да са добре
48
1
 
13
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Гладът е по-силен от тока...както и коронавирусът е като детски комикс в сравнение с Топлофикация!
47
12
 
12
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Ами като са некадърни и необразовани няма да има какво да ядат/.Тук има работа за всички,стига да са добре обучени и изучени-както за лекари и инженери,така и за строители и земеделци.
46
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия,които донесоха заразата,пак се юрнаха навън.Защо ги пускате,бе?Или тук или там!Какво е това *** ми-доди ми и после страдаме всички.
45
9
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ГЛАДА Е ПО СТРАШЕН ОТ ВИРУСА. АКО ОСТАНАТ ТУК ГАРАНТИРА ЛИ ИМ НЯКОЙ, ЧЕ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ РАБОТА ???????? ЕСТЕСТВЕНО НЕ. СЕГА Е ПО ВАЖНО ДА ДЪРЖАТ ОВЦЕТЕ В КОШАРАТА И ДА ВСЯВАТ СТРАХ, УЖАС, СМЪРТ В СЪЗНАНИЕТО ИМ. И ТАКА ДОКАТО ИЗТЕГЛЯТ КОЛОСАЛНИЯ ЗАЕМ КОЙТО ПЪК ЩЕ ОТИДЕ ПРИ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА НО НЕ И ПРИ ТЕЗИ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА ЗА ДА НЕ УМРЪТ ОТ ГЛАД А НЕ ОТ ВИРУСА.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма какво да ядат мн. ясно, че няюа да ги спре. Да не мислите, че им е мн. приятно на хората далеч от дома.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За един час клиентът плаща 20 000 евро. Клиенти много, дал господ в България. Аз пък ония ден хванах шаран с около километър око...Вярно бе...
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, богаташите пак изникнаха от някъде. А само преди две седмици ревяха как били фалирали и призовавайа за намаляване на заплатите на държавните служители, които са от по 800 лева. Аз сигурно 20000 в брой никога мяма ди видя. Но много ви моля ето тъй отбчовештинка не искайте заплатата ми от 800 лева да стане 500 :-)))
41
0
 
7
 
! Отговори
светци преди 4 години
В ЕС взимат двойни на нашите субсидии за земеделие и е ясно как ни взимат работната ръка, но Англия сега излезе и продължава очевидно да субсидира незаконно земеделието... Само тук сме ангели небесни на чистия и свят либерален капитализъм и то до степен да си уморим населението от мизерия, което е останало и още не е избягало...
40
1
 
4
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
тамън малко да спаднат болните в БГ
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В българските IT компании може да ви се вижда как някои програмисти взимали много, ама мога да ви кажа, че като ни напънат по някой проект, няма делник празник и т.н.Колко от вас са готови на това? Имате ли си идея какви магии правим за да подкараме проекти които някой преди нас се е раздал? Сигурен съм ако бяха дали на програмистите да измислят ваксина за короната щеше да е готова вече.
38
4
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Е, все пак се радвам да опитам да променя мисленето на някого, ама на- берат си ягодите, тука пари не се изкарвали и това е. Живи и здрави, повече пари и работа за нас.
37
0
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Бате, ти си най-големия, прекланям ти се до земята.
36
8
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Ти наистина си нямаш идея колко струва един технологичен проект. Да ти го кажа с 2 думи- ръководя доста такива. За 10 реда код и работа за буквално 1 час клиентът плаща 20 000 евро. Абе, сладък е този труд, ама не е за всеки. И не, нищо не се укрива, нищо не се краде.