Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят

Десетки в Смолянско стягат куфарите за Англия
103
Коронавирусът не спира гурбетчиите, отиват да работят
Снимка: БГНЕС

Прекаралите задължителна карантина гурбетчии от доспатските села Црънча и Бръщен отново се връщат на работа във Великобритания, съобщиха от кметствата.

След възстановяване на полетите към Англия, семейства и групи от двете села потеглят обратно към работните си места. От началото на извънредното положение общо 1047 жители от област Смолян бяха поставени под задължителна карантина, като значителна част от тях са хора, пристигнали от различни европейски държави, предаде БТА.

И в условията на пандемия в Црънча и Бръщен се наблюдава поток от заминаващи към Европа гурбетчии. Над половината от трудоспособното население на Црънча и около 80 на сто от обитателите в активна възраст на Бръщен от години работят зад граница. Някои от тях пристигнаха в родните си места в първите седмици от извънредното положение.

Прекаралите седмици на изолация гурбетчии през последните дни пак потеглят, след като неяснотите около работните им места отпадата. Те заминават при работодателите, при които са били ангажирани досега. Десетки жители на с. Бръщен работят в една ферма на 80 км от Лондон.

Жителите на някогашните тютюнопроизводителни доспатски села са наети и при работодатели в Испания, Германия, Нидерландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
12
 
! Отговори
До 29 и 31 преди 4 години
Вие нали не си мислите, че може да обясните на хора, които евентуално си пишат името без правописни грешки, че има и по-доходоносна работа от брането на ягоди.
34
5
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Тук няма как да се съглася с вас. Ежемесечно в София има по 10 нови компании. Никакви връзки няма. Хората в този бранш знаят, че още утре могат да си намерят по-добре платена работа и си знаят цената. Дадена компания решава да отвори офис у нас, например- швейцарска. И какво става? Търси си Managing director-ът швейцарец връзки у нас ли!? Ами, не. Не стоят така нещата. Отделя си време и си подбира кадри, каквито му трябват. Човешки ресурси, ръководители на екипи в зависимост от структура и нужди
33
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Абе ти се шегуваш, ама не е зле да го направиш...Приятелски съвет !
32
3
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Точно това се опитвам да им обясня на милионерите тук айти дето разбират от всичко и дето се продавали по 8 бона евро на ден и това не било нищо сравнено с приходите на компанията. Правят те на абсолютен балък и не щат да си признаят, че крадат яко...Кой ти дава такива пари, говорим за БЪЛГАРИЯ. Че той Роналдо е по-евтин...
31
5
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Абсолютни глупости. За последните 12 години съм сменил 3 компании. Непрестанно в LinkedIn ме преследват какви ли не нови и нови оферти от непознати. Айде, моля ти се, без да си запознат, недей да пишеш врели-некипели. Заплатите са доста високи, именно заради навлизащите нови компании, които крадат кадрите на съществуващите, защото така е най-лесно. И не, никакви връзки няма и никакви познанства, нищо не е затворено- интервюирам по 100 души месечно за какви ли не позиции...
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички взимат 5-цифрени заплати. Много малко вземат 4-цифрени, защото не желаят да вземат всичките пари и за да има за останалите.Има ли някой, който да взема под 12 бона? Няма такъв.
29
9
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Леле, продавам си новото BMW 5, че не знам кой утре ще ме застреля, че съм работил честно и почтено по технологични проекти, както и целият бизнес парк. Ще кажа и жена ми, която прави маркетинговите компании на голяма верига немски магазини да си продаде и нейната, че е застрашена. И на съседа зъболекар ще му кажа да продава. Всичките отиваме в склада да работим за 2000лв., ще те послушам. Та, искам да кажа, че из квалифицрания труд сме честни хора 99%. Мерси.
28
11
 
3
 
! Отговори
До 22 и 16 преди 4 години
В България АйТи специалист се става с роднини или с много добри приятели в бранша.Много са затворени - като секта. Преди 20 години е било друго ,когато професията е била млада.Сега трябва да има кой да ти покаже чалъмите , кой да ти даде подходяща работа с която да почнеш. То не мисля ,че е много сложно - ама като всеки занаят си има цаки дето някой трябва да ти ги покаже.Освен това на програмистите не всички приходи са им от заплати. Много хакват фейсбук профили за пари или фирми.Пазят си
27
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Корона вирусът никои не може да спре. Забавя само протестите и спасява Барба от вдигане на кръвното. Но ластика накрая ще се скъса.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Беймвете трябва да има. С които после да се блъскат с по 100 км/ч в града. Ягодите са си ягоди, ама турбогъзарията цена няма.
25
3
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Само да вметна в IT сектора, че консултант на високо ниво го продават за по 8000 евро на ден, а той взима мижави стотинки спрямо това, което печели компанията. Ама си далече от тая материя. Относно доходите у нас- по-долу един човек е написал. 200 000 души имат доход над 9000лв. месечно. Отделно доста хубав процент имат доход над или около прага. Разбира се, има една огромна група цял живот укриващи доходите си и осигуряващи се на минимална- нискоквалифицирани.
24
4
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Да, аз си бачкам в склада дори за 1800 лв, и с чиста съвест си лягам спокоен за разлика от собственика на някоя от тези коли в бизнеспрака, който се чуди кой ще го думне утре или няма да го думне защото е нпаравил такава и такава далавера или е цунал такива и такива пари...
23
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
заминават и не се връщат защото ще ни донесат още зарази
22
3
 
5
 
! Отговори
до 18 -Ай Ти специал преди 4 години
И какъв процент сте вие от населението ? Разбирам, че има някакъв мини-минимален процент, който взима над 10 бона и нагоре, но за това трябва да си се доказал, пред работодателя, че днес му изкараваш повече отколкото ти плаща...
21
9
 
6
 
! Отговори
Цвък Цвък преди 4 години
Аз взимам ШЕСТЦИФРЕНА сума месечно без да съм ИТ или инженер проектант на совалки! Въпросът за да получавам такава сума е - гуменките дали са с връзки или са само цвички понеже съм физкултурник!!
20
11
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Затова бачкай си в склада за 2000лв. и се залъгвай колкото щеш тия с новите коли, че до един са мошеници, измамници, връзкари и натегачи. То излиза, че кадърни хора у нас няма. Нищо, че има 200 000 души с доходи над 9000лв.. Нищо, че в София има 1000 IT компании, които отварят офиси тук заради ниските разходи, които имат покрай служителите си. Съвет- влез в паркинга на някоя бизнес сграда и огледай автопарка на известните големи фирми. Само нови коли. Защо ли?! Сигурно не защото бачкат за 2000лв
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ни избягаха работниците. Пак трябва да внасяме от Африка. Ще внасяме работници от Африка и Азия и ще караме държавата да им плаща 60 процента от заплатата. А печалбите ще отиват при роднините и приятелите работници. Ще правим як бизнес модел. Публично-частно партньорство.
18
9
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Интересна логика имате. Аз не съм човекът, написал това, но в нашия сектор петцифрената заплата не е рядкост. Да, средната в нашата компания е около 7000лв., но има и хора с доста над 10к месечно. Според вас IT специалистите са некадърни хора и им плащат пари на вятъра разни чужди компании, така ли? Или всичките са връзкари с директни дебели връзки с CTO-тата из Uber, Microsoft, VMWare, KPMG, PwC и още сигурно 200. Мда, имате право. И аз имам дебели връзки директно с Мъск и затова взимам 12000.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 7 букмейкерски компании каква квалификация трябва да има за да се работи в кол център то от селото всеки може да работи там и колко сте вие които вземат големите пари а той но си чисти пари държавата се държи на техните пари спестява и харчи в страната какво толкова произвежда България ти някъде да виждаш производство
16
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бачкаш ли за пет-цифревна сума в БЪЛГАРИЯ, означава, не че си кадърен, а просто си връзкар, натегач или абсолютен нагъл мошеник, готов да продаде и майка си.