Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години

Детските градини затворени поне още седмица, обясни той
14 май 2020 09:25, Петя Славова
493
Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години
Снимка: БГНЕС

Въпреки че извънредното положение свърши, Националният щаб продължава своята работа и разглежда по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера. Това обясни ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

"Бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на ковид епидемия, както и важни въпроси от страна на детски градини, ясли и по-нататъшно разхлабване на мерките", обясни той.

По отношение на детските градини, които в Дания са отворени, се забелязва, че няма колебание в заболеваемостта, но в Германия се отчита, че рисковете остават. Затова и нашата страна на този етап няма да отваря градините поне още седмица.

Още по темата

В страната ни продължава клъстърното разпространяване на болестта. Затова и щабът изследва контактните лица към установени клъстъри и колкото повече се отдалечава от ядрото, толкова вижда, че има по-малко заразени. Според Мутафчийски, това е добре, защото там се съсредоточават всички противоепидемични мерки за ограничаване на заразата. "Ако продължим по този начин, това дава шансове и за по-нормален начин на живот в бъдеще.", отбеляза генералът.

Били са изследвани и 200 души медицински персонал  в една болница, а резултатът показал, че няма нито един заразен. Така че броят на пробите не е еднакъв с броя на заболелите.

Доц. Кунчев коментира анкетите за пристигащите от чужбина, в които няма графа за отбелязване на  определена заболяваемост. "Няма такова изискване в законодателството да си на някакво ниво запознат или обучен, за да носиш отговорност. Човек подписва какво трябва да знае и да се осъществи карантината."

Според Мутафчийски, законодателството ни не изисква някой, ако е болен да го съобщава. Това се случвало често и в лекарската практика. "Живеем във време, когато обществото е много чувствително към съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни лични данни. Затова внимателно подхождаме към това", коментира той.

На този етап чуждестранните туристи, пристигащи у нас трябва да са под 14-дневна карантина, но се очаква да се направят реципрочни мерки за всяка от страните, които са близки за онези държави със сходна заболеваемост и сходни противоепидемични мерки.

PCR теста не заменя карантината,  според ген. Мутафчийски, защото има редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, били са в 14 -дневна карантина и към 10-ия ден се оказват болни, а са тествани и заболяването се доказва едва в по-късен етап. Приоритетен остава автомобилният туризъм, тъй като все още не са ясни мерките в самолетите.

Ген. Мутафчиев изрази искрени съболезнования към близките на всички починали в резултат на коронавируса. По думите му, има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания.  Само тези със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000. Самият той призна, че е хипертоник от 12 години.

"Никой не знае съдбата си и може да ми се случи нещо и без коронавирус, но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент независимо с какви придружаващи заболявания е. Постигнати са уникални резултати в продължителността на живота и в български, но най-вече в световен мащаб. Тези хора живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и не са имали среща с коронавируса. За съжаление  и хора на  41-годишна възраст се срещнаха с него и той предизвика тяхната смърт, която можеше да настъпи при тях в следващите 10 години."

Според него тези болни са можели да живеят още години, ако не са срещали коронавируса. Ген. Мутафчийски обясни, че болните боледуват продължително, тежко и не могат да преодолеят със своите хронични заболявания всичките неща, които им се стоварват, благодарение на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерало не се уплаши от вируса. Даде всичко от себе си умрелите да починат от смърт.
348
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да,да ама неЗначи вече можеш да отговориш на въпроса какво си учил и какво работиш, за да знаем колко компетентен е експертния ти поглед.:)))
347
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 370Ти си невъзможен ***. 3 месеца се говори ти още не си разбрал. Маняк ти на Земята ли живееш?
346
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не бяха се родили нямаше да умрат или както е модерно напоследък да загинат.и ако може справка за броят на починалите без птп и злополуки за същият период от миналата година и броят им за същият период от настоящата.някой журналист може да им зададе тази питанка.
345
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годжи може ли един *** въпрос - по колко човека умират от пневмония всеки месец? аз съм *** за преятел питам?
344
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
повечето от починалите можеше да не са умрели
343
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
До Анонимен 365Много ли ти липсвах? Ми нормално време за салатка, ракийка, вечеря! А ти какво, на смяна ли си?
342
3
 
8
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
Бате Венци оти си напраил гушка бре да ге , нещо ти се ареса да си у властта, шмекер бекепарски
341
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасно може да се живее и без каканиженето на този измислен генерал. Ще липсва само на журналистите.
340
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, нали "да, да ама не" раздаваше тук експертни оценки на работата на министрите, пък от един час вече не пише откакто питах като какъв работи. Защо тая група хора като им зададеш тоя въпрос или изчезват или започват да отклоняват темата? Странно.
339
4
 
10
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
Можели са [да живеят още], ама са имали лош късмет с министър-председателя и управляващото мнозинство, а може ли и с щаба си---
338
4
 
16
 
! Отговори
Г преди 4 години
Те и прегазените на пешеходните пътеки можеше да живеят дълги години, ако имаше закони и се спазваха...
337
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на снимката ми напомни за анимационен филм на Доню Донев, ама не мога да се сетя как се казваше.
336
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, можеше да живеят години с Коронката, ама бяха тежко болни от "съпътстващи" заболявания - инсулти, инфаркти, бъбречна, сърдечна и дихателна недостатъчност, тромбофлебит, хипертония, диабет...
335
2
 
9
 
! Отговори
Незнаещ преди 4 години
Новината на деня:Отпадна положението. Ура другари!След анализ на постановката се констатира нуждата от обстановка (извънредна).Стоим си мирно и кроткоСледва нова постановка . Докога???
334
2
 
10
 
! Отговори
Един преди 4 години
Виц: човек болен от рак и диабет с ковид19 , на спирката го блънала кола. Е познайте от какво е починал човека от коронавирус разбира се.
333
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да,да ама неБа, ти ги громиш всичките, явно си експерт.Я кажи, какво си учил и какво работиш?
332
2
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
До Пак ли тояАк продължи да слушка -на синекур! Ако не - на без първите две срички!
331
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Вижте и Ангелкова какви ги дръсти! Тая няма спиране! Същата е като Ананиев!
330
4
 
11
 
! Отговори
75 преди 4 години
генерала без Армията е Лъжец, както и тулупа-Тиквата, лъжат като дърти Афро-Ромите, техния електорат.