Около 280 хиляди са имали контакт с COVID-19, пресметна Мангъров

Според негови изчисления у нас има 0.04% смъртност
21 май 2020 11:04, Петя Славова
41
Около 280 хиляди са имали контакт с COVID-19, пресметна Мангъров
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При седем милиона население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са разбрали. Това заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

"3.86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела - т.е. по-малко от 4%", подчерта инфекционистът.

Той уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0.04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му, броят на смъртните случаи може да се съпостави с този при сезонния грип.

Още по темата

По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

"Има единици, но средната продължителност е далеч по-ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от коронавирус е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.", обясни Мангъров.

"Представете си, че имаме две болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи". Такъв пример даде Мангъров по-малкото смъртни случаи в страната.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. "Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Прави чест на премиера Борисов, е чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той разбра какво му казах. След срещата ми с него хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден", коментира още доцентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
22
 
! Отговори
аз преди 3 години
не мога да разбера защо още го канят по телевизиите,не го ли виждат че е изкукал нацяло тоя
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 000 е реалистична цифра, от тях 9000 не са разбрали че са "болни".
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги изчисли? Онче-бон-че
14
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България не повече от 10'000 са се "срещнали" с вируса!!!Не го слушайте тоя ЛАИК !!Наесен ще се види много ясно за какво става дума.Ако твърдеията му бяха поне малко верни вируса трябваше да си е отишъл АМА НЕ Е !!!И тепърва ЗАПОЧВА.
13
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тоа,ако го тресне короната,мнооого ще се изкефя.Не му пожелавам да се гътне,ама да го помъчи повечко.Да видим после кви ще ги говори?.Да не стане като с Борис Джонсън.Набързо забрави за стадния имумитет
12
9
 
16
 
! Отговори
Корморан преди 3 години
В тълковен речник : мангър. 1. Малка медна монета. 2. Без стойност , нищо .
11
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е изключително *** и неграмотен индивид !!!Глупостите които говори са буквално неземни.Ако беше истина че 280К са контактували с вируса значи в САЩ, UK, Франция и т.н. не трябваше да има вече нито ЕДИН новозаразен и вируса да е вече изчезнал.Как може да се дава трибуна на такъв ПСИХОПАТ при това ужасно неграмоте.От друга страна като знам КОЙ е премиер и всичко си идва на мястото.П.П. Какъвто народа(***) такива и докторите и премиера му.
10
5
 
11
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
До Мхм, казва много, хората прекарали или болни в момента са много повече от даказаните е изключително важно. Това е единственият шанс да се покаже на обречените ***, че смъртността не е повишена и че нищо ново под слънцето няма. В целия свят няма повишена смъртност. Накрая на годината да изкарат за всички "силно" засегнати страни статистиката да видим има ли осезаеми отклонения от тренда за последните 10 години. Защото няма, в Италия за първите 5 месеца има по-малко починали от 2019.
9
12
 
18
 
! Отговори
Сипете му още едно преди 3 години
Поредния му нескопосан опит да блесне пред обществото.Тоя тъпaнap даже се е самопровъзгласил за "глас на науката".С какво ли се дpyca горкият ?
8
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и Радев искат да ни набутат да купим тестове един тест струва много пари Спомнете си как по време на служебното правителство Радев искаше да купим самолети. За комуниста няма криза, неговата работа е да харчи народните пари за простотии.
7
8
 
17
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 4Не, това вероятно е така, но ми е чудно, че тръби по медиите, че това било "негово" откритие при положение, че за това се говори ОТ САМОТО НАЧАЛО и то в целия свят. Коефициента на разпространение на заразата го предполага, той се знае отдавна и се знае също, че броя на заразените е много по-висок от официално потвърдените случаи. Да повтаряш на всеки час, как заразените били много повече не казва абсолютно нищо, нито за ситуацията, нито за това какви мерки трябва да се вземат.
6
12
 
25
 
! Отговори
сух чеп преди 3 години
Мангър,тестове се правят предимно на съмнителни за заразяване от Ковид 19,така че твоите сметки са много грешни.Това показва колко си умен..И изобщо не мога да разбера за какво се бориш...
5
12
 
30
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Тоя тарикат на дребно кога ще престане с опитите да се прави на умен?Смъртнността не е проблем само когато болничната система е разтоварена. Видяхме какво стана дори с много мерки - пак няколко болници излязоха от строя, което не се случва при обикновен грип. Навсякъде по света болниците се превърнаха в допълнителен разпространител - вирусът е толкова устойчив и преносим.Освен това както каза един германски вирусолог: "и от грип да имахме наведнъж толкова хора, пак щеше да претовари болниците"
4
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Мангалов разтяга локуми, че 280 хиляди са се срещали с к-19! Според мен този го кефи да го дават по телевизията, дори тази сутрин си го призна!
3
14
 
21
 
! Отговори
Мангър преди 3 години
Този преди един месец твърдеше, че има 600 000. Много неща му куцат.
2
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам, че Мангъров е любимец на таксиджиите, но на мен лично не ми е симпатичен. Стига си е правил ПР на фона на глобална пандемия. Има достатъчно институти в цял свят, които дават по- обективна оценка от него.
1
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всяка изява на щаба излиза и бесепарският агент, любимецът на стадото, със стадния си имунитет.