Първи острови от пластмасови боклуци вече са факт в Черно море

Съществуването им прогнозира преди години варненски учен
5 юли 2020 19:25, Анисия Иванова
82

Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. "Заслуга" за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

"Край Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни", каза океанологът доц. д-р Траян Траянов пред Bulgaria ON AIR.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

"Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е - трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат или унищожават", допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха - стотици хиляди микрочастици пластмаса на квадратен метър в нашето море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Добре, че още преди 3 години спрях да ходя на море. Не го разбирам това постоянно циклене в пясъка и пържене на Слънце. Някой ден като си направя деца мога и да ги заведа дотогава е пълна безсмислица.
63
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо style преди 3 години
Ако нямаше гравитация, досега да сме усрали и космоса. Ще се усетим, че трябва да пазим природата от която сме силно зависими, но дано не екъсно.☹️☹️
62
2
 
7
 
! Отговори
язе преди 3 години
Цяла Европа си изхвърля ла-та в Дунав през последните 200 години. Кво очаквате да се случи с напрактика безотточното Черно море. За пример Варна, трети месец заливът и езерото са кафяви, без никакъв шанс на почистване през следващите 4-5 месеца Всички отходни канали се изсипват в това в което се къпете лятно време. Стана тенденциозно за Южното Черноморие всяка година след юли месец масови дезинтерии, солмонели, инфекции и квот се сетите. Честито!
61
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е, че Путин стана цар. Това, че половин Русия си изхвърля отпадъците в Черно море не го интересува.
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, нали преди 2 дена нашичките казаха, че морето ни било най-чистото?
59
12
 
3
 
! Отговори
Бг сметище преди 3 години
Не ме интересува Черно море!Я си почивам в чужбина и си гледам кефу.
58
5
 
2
 
! Отговори
дуру преди 3 години
мисля да основа нова държава на един такъв остров, ще се казва Онанирания, гербът ще е хуйвпутка
57
0
 
14
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
От години има биоразградима пластмаса, просто трябва да се забрани използването на старата замърсяваща пластмаса. Но лобитата са много силни и е трудно
56
0
 
35
 
! Отговори
115 преди 3 години
Забранете пластмасовото производство, върнете стъкления амбалаж, и хартията и готово, то и дрехите, и храната ни направихте пластмасова, от грижа за човека сигурно!Продажби милиардери, управляващи!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесна новина!
54
3
 
13
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Гого Ковачки защо не е зад решетките бе гешфтар защото и той е от вашта банда на хунтата на боко гйонсуратов
53
1
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Фактът че намериха микрочастици и в Марианската падина в Тихият Океан -Говори за тотално замърсяване -Рибата в Черно Море също е замърсена -Личното ми мнение е -не яжте стационарна риба и миди--това са попчета (кая) скариди миди -яжте пасажна риба -сафрид цаца карагьоз лефер паламуд -въпреки че и тя е замърсена -Дори и солта в Солниците е с пластмаса-Невидими частици които влизат в нас и трудно се разграждат,,Морски Кефал също не е за препоръчване -пъстърва от чиста река е най добре -така мисля
52
7
 
17
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Това е потвърждение на думите на Премиера ,че ни предоставил чисто море !
51
8
 
6
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
КОРОНЯ ВИРУС Е ВИНОВЕН !
50
4
 
6
 
! Отговори
Е преди 3 години
Тъкмо варналии и бургазлии да има къде да си изхвърлят ***, които иначе трупат под прозорците !
49
11
 
2
 
! Отговори
Дядо Лазер по ГСМ-а преди 3 години
- Здравей внучето ми, как си?- Добре, тъкмо се връщам от уч...- Дай майка си на телефона- Телефона ми е на един процент, а мама е в затвора- О Боже! Скъпа трябва да си държиш телефона заре..* разговора прекъсва неочаквано *
48
7
 
18
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Това не са пластмасови туби, а опаковки от бело вещество, което магически минава границата и се трансформира в бали евро в нощните шкафчета на докоснатите от Бога.
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А върху острова платени барбарони се печат...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се намерят кметове които да работят по въпросите да се съберат и да решат,Бургас работи добре,Портних наркоман не става,Созопол,Поморие Бяла на масата,има пари да започнат да работят.
45
2
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
лошо