Опасно в жегите: Цялото Черноморие заплашено от воден режим

Нужен е спешен ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой“
110
Опасно в жегите: Цялото Черноморие заплашено от воден режим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие, предупреди министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

Още по темата

„Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие... на Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60.Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой“, каза той.

Според него с 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон.

В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, мястото на багерите не е в Рила, допълни министър Димитров.

В четвъртък ще има възстановяване на пътеките, материалите за пътеките ще се качват с коне. Ще има и информационен център с база на планинските спасители.

Според министър Димитров проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: водаЧерномориережим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
бойко марияантоанета преди 3 години
като няма вода пийте уиски!
50
0
 
2
 
! Отговори
До Ст@м@т преди 3 години
Не е точно така. До 2027 г. с % от водите на Струма, Места и Арда изплащаме репарации към Гърция от ВСВ. От началото на 60-те има сключено споразумение между страните за целта. Това, за което говориш, е допълнителната корекция и договорка от началото на 90-те. Гърците приеха, искаха да си правят язовирите по Места. Друг въпрос е, че ни изработиха по византийски с тунела за мечки при едно от КПП-тата, дето го мотаха с години преди да го направят и да изпълнят тяхната част.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато държавата се управлява от корумпирани некадърници, резултатите са видими.
48
3
 
5
 
! Отговори
ОЛЕ МАЙКО преди 3 години
ДРЪЖТЕ ГО ТОЯ БАЦЕ ОЩЕ ДРЪЖТЕ ГО.СЯ КАТО НЯМА ВОДА, ПИЙТЕ ВОДА БАНКЯ. КЛЕПАРНИЦИ. НЯМАТЕ КАПКА СМЕЛОСТ. 60% подкрепяте протестите, ама ви е страх да си отворите устата.
47
0
 
10
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Язовир Цонево отдавно е източен от ВЕЦ-а на Доган и в момента има една малка кална локвичка. Странно как министъра не го знае това... или някой негов служител, който е минавал скоро от там.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирайте ВЕЦ- овете и разни предприятия, кои варварски удушиха реките в България и източват язовирите!!! Затова ли ЕС даде милиарди? Съсипана природа в името на печалбата и алчността на шепа хора- наши другари!
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гарантирано от гроб
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възраждане когсто сигнализирах март месец им се направихте на интересни, стойте сега без вода и без туристи.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9В грешка си. Питейната вода за Варна идва от яз.Камчия и Девненските извори. Цонево захранваше индустрията.
42
0
 
3
 
! Отговори
expert преди 3 години
СЪБОТАЖЖ!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има прекрасни ф*кални води около Варна!Избирателите на ГЕРБ да пият вода оттам!
40
0
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Мутрите ще оставят без ,работа, без пари, без вода, без здраве, гадни са с безхаберието си.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държави без проблеми, но у нас само проблеми. Капацитет брато...
38
0
 
3
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
До Ст***м***т"Водите на р. Места" имаш намерение да ги връщаш обратно ли? Накъде? И как? С някой налудничав " проект" като онзи за връщане водите на р. Струма, заради който на времето комyнягите ни организираха водния режим в София ли? Да, от такива "проекти", от ЗАПОЧВАНЕТО им, чудно се крадат милиарди, както от Белене, примерно, това ли е целта на упражнението?
37
0
 
8
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
До ВанкатаА разходите за постоянното помпено изкачване на подземни води, за снижаването на типично по-високото съдържание на желязо и манган, постоянната опасност от вторично замърсяване на водоносния слой?
36
1
 
14
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Важното е че имаме 35 годишен договор с Гърция да предоставаме 50% от водите на р.Места. в замяна на 3 пропусквателни пункта които трябваше Гърция да построи, накрая и пунктовете дойдоха за наша сметка. Всички управляващи от 1996г до сега са предатели.
35
0
 
12
 
! Отговори
Варналиев преди 3 години
Да, ама Цонево( Г.Трайков) е източен заради ДПС-арския ВЕЦ под стената му. Каква вода от него?
34
0
 
8
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
До ВанкатаА какво е състоянието на подземните води? Доколкото зная, те, в много райони са дамърсени, вкл. с тежки метали и радиоактивни вещества, а подпочвените - с пестициди, хербициди, просмукани отходни води, инфилтрат от битови отпадъци, отделно - просмуканите отрови от незаконните и неорганизираните сметища.
33
0
 
3
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
ами чудесно тогава цяла българия да дойде да черпи вода от рила!колко му е да построиме един водопровод от бели искър до варна...а ето какво отговори кмета на самоков на сигнал на жители на село ярлово,че пернишката обшина отклонява вода от р.палакария,което пресушило чешмите им:ами аз изпратих едно писмо до министерството и чакам отговор!
32
1
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Дори и да има суши, страната ни е в първата десятка по количества подземни води, ...но явно и по надземни дерибеи и некадърници сме в челните места.