При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат

Панелките нямало да паднат, но щели да пострадат сериозно
120
При над 6 по Рихтер: Само половината сгради у нас ще издържат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При силно земетресение от над 6 степен по скалата на Рихтер биха издържали едва около половината жилищни сгради в България.

Според проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), останалата половина от жилищните сгради биха издържали силен трус, без да паднат, макар и с големи повреди, включително и панелните и тези с конструкция ЕПК.

Още по темата

„Немалка част отговаря на изискванията, особено строеното след 1987 г. Може би има един период през 90-те години, когато е възможно да има пропуски поради бума на строителството тогава и леко занижения контрол и надзор“, обясни експертът пред „Монитор“.

По думите му най-рискови са по-старите сгради, които са тип „безскелетни конструкции“, като например тези с дебели глинени стени, без стоманобетонен скелет. Също така някои със скелет, но чиито преградни стени от тухли четворки нямат добра връзка с него. Вътрешните стени са с прекалено голяма площ, без вътрешни обрамчвания за връзка със скелета, т.е. бетонните колони са на големи разстояния. „Такива повредени сгради видяхме наскоро в Албания. Там железобетонната част беше оцеляла, но стените вътре бяха паднали. Подобни сгради има и в България“, добавя професорът от УАСГ.

Според болшинството експерти особено рискови при силно земетресение са и къщите по селата, строени без проекти и с нискокачествени материали. Много често в тях липсват основните носещи елементи - антиземетръсни шайби, колони, дори пояси. Подобен тип конструкции няма как да устоят на очакваните за територията на нашата страна силни земетресения.

Част от сградите у нас са строени до средата на миналия век и не са били изчислявани срещу сеизмични въздействия, но те имат някои немалки предимства. Правени са с качествени материали, тухлените стени са с голяма дебелина и са от плътни тухли, които имат високи якостни качества. Старите кооперации са сигурни, ако в тях не са правени преустройства, особено в партерните етажи, без да са предвидени мерки за усилване. Не е тайна, че през последните 30 години партерните етажи на много постройки бяха преустроени в магазини. Бяха премахнати основни носещи елементи, което влияе отрицателно на сеизмичната им устойчивост.

Важен елемент от осигуряването на антиземетръсната устойчивост на сградите са научните изследвания. От известно време се лансира идея за закупуване на нова техника в България, позволяваща да се имитират земетресения, и по този начин да се тестват строителни материали и конструкции. За целта се търсят и необходимите средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Поредната позитивна новина за добро утро!Как да не се радва човек..............
25
1
 
2
 
! Отговори
НО преди 3 години
До Анониментова естествено също влие и то много, просто исках да обясня разликата в различните магнитуди, защото само с тях се спекулира. Друг е въпроса че ако стане земетресение с магнитуд 12 в Япония, това за България няма никакво значение тъй като сме много далече.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новото строителство в София се проектира за поемане на сеизмично въздействие от 7-7.5 по скалата на Рихтер. До 1987г. са се строили до 6-та степен.
23
4
 
17
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Веднага ви казвам кое ще падне:- Строеното през 90-те от мутрите.- Сегашното ново строителство, което на 99% е строено с нискокачествени материали. Само за инфо, наскоро видях, как в една площадка вкарват арматурата преди изливането на бетона. Беше с дебелината на косъм...
22
0
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Така е, но учи български!часно се пише с т т.е. частно!Хора преди да давате съвети или коментари, научете правописа, зщото от неуките не се взима акъл! За това България е там където е! От управляващи неуки!
21
1
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 3 години
Aaa, не така! Тази година изолация правих :)))
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз това обяснявам, че над 6 е много разтегливо понятиеТо изобщо скалата на Рихтер дава само енергията отделена при земетресението.Земетресения с една и съща мощност, може да доведат до различни последици в зависимост от близостта на хипоцентъра до повърхността и вида на земната основа.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в България всеки стана архитект. Всеки си вика-Я да си направя терасата на стая. Я вътре да си преградя голямата стая,за да станат две малки,я тук да махна тая колона,че ми пречи. И това са вътрешни преустройства където държавата няма как да обикаля и да гледа блок по блок кой какво прави. Утре като стане земетресението и всеки ще вика,че държавата е виновна,че нещо в блока се е срутило. А тези "архитекти"ще са невинни.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анастаси преди 3 години
До АнонименМалоумният нечистоплътен шебек и нагъл самсурник Бай *** е уникален в "творенията" си! Събаря носеща колона за си сложи...... печката..
17
4
 
6
 
! Отговори
НО преди 3 години
До Анонимени аз това обяснявам, че над 6 е много разтегливо понятие като трябва да се има предвид, че силата на земетресението нараства 33пъти със всяка следваща степен т.е. земетресение с магнитуд 7 е 33 пъти по-силно от това с 6. А земетресение с магнитуд 8 е 33 пъти по-силно от това с 7, и е 33.33=1000пъти по-силно от това с 6. И т.н.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва много сериозен разговор за това как се строи у нас! Трябва и още по-сериозен как се ремонтира! Истината е, че трябва да мислим самите ние! Ако ремонтираме без да нарушаваме сигурността на консрукцията, ако когато купуваме жилищата имаме изисквания за устойчивост при земетресения, строителите ще се съобразяват с търсенето! От нас зависи да ги направим отговорни! Като не могат да продадат това, което не отговаря на изискванията ни, масово ще променят начина на строеж! Защитавайте си права
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ми дреме за софиенците
14
1
 
19
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Некачествените апартаменти, дето мутрите ги строиха много бързо за продан по морето,и сега дават дефекти ...!Западните купувачи(като цяло) се отърваха от тях, наивни рускоговорящи ги купиха и са в безизходица ...
13
6
 
27
 
! Отговори
Такива са ни преди 3 години
архитектите, все мозъци!? На дядо старата къща не можаха със сила да я съборат. Плетена с пръти и после измазана. Дърпаха стената, почти хоризонтална стана и като я пуснаха, тя пак се изправи вертикално. Такава къща и десета степен ще издържи. Сега строят с икономии, затова падат постройките. Както Боко строи пътищата, така се строят и жилищата, все мижай да те лъжа, но Господ не прощава!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко над 6 ???
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строеното през соца е строено без никаква мисъл за функционалност, но пък наистина е здраво. Но точно защото е нефункционално хората го къртят, заедно с носещи стени. Съседа под мен е избил носеща колона за да си завре печката в ъгъла! Половината апартаменти са с подобни подобрения! Ако утре има земетресение, блока се е сринал! Добре, че съм на предпоследен етаж, може и да не ме смаже!
10
6
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Изчезна единствената ти мозъчна клетка,
9
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото ново строителство е долу. Великият квартал Манастирски ливади ще изчезне например.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно бил съм свидетел на това от Вранча което беше над 6 и как не паднаха тогава половината сгради у нас
7
13
 
5
 
! Отговори
no преди 3 години
аз пък съм сигурен че над 6 всички сгради на земята ще паднат. Защото и магнитуд 12 е над 6 нали така.