Болницата в Шумен пред затваряне, няма лекари

Няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и с други заболявания
14 окт 2020 08:35, Елка Василева
80
Болницата в Шумен пред затваряне, няма лекари
Снимка: архив, БГНЕС

Недостиг на медици в Шумен поставя в критична ситуация болницата в града. Пациентите в инфекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броят на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност, съобщи БНТ.

39 са новите случаи на хора с положителен тест за коронавирус. Над 400 са заразените от началото на пандемията, а в момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на Шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.

Още по темата

"Ситуацията е критична", каза пред БНТ проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Няма медицински персонал. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредния областен кризисен щаб.

"Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", обясни Желев.

"Ние нямаме толкова персонал, с който да можем да дадем кадри", обясни д-р Свилен Анаудов, управител на Комплексен онкологичен център - Шумен.

Според него изход от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време и евентуално съдействие но Медицинския колеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
И какво като нямате лекари? Вие не сте производство, не сте икономика, не създавате нищо. Лошото ще стане, ако няма инженери и енергетици в централите, че като спре тока ще видим всички какво значи истински локдаун - край на цивилизацията. Но Ковида не е опасна зараза, така че енергетиците и подсмърчащи ще ходят на работа.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Областният управител Стефан Желев да каже, защо няма да се изследва за коронавирус, след като заместник областната е болна от същото. Или не се притеснява, че може да е заразен, а жена му е директор на детска градина.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто ще привлекат лекари - "вдигат" им заплатите от сегашните 750-1000 лева на 610 лева и лекарите ще си потрошат краката да кандидатстват за работа заради тези 610 лева. Същото е и с медицинските сестри и санитарите. Да пратят ГДБОП да набие по погрешка медицинския перонал в болницата и нещата ще се оправят.
67
1
 
4
 
! Отговори
Шумахер преди 3 години
Абе занимавайте Доган,карадая, защо занимавате целия български народ,нали ги избирате, сега ще ни ревете.ай сиктир.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е когато една истинска държава каквато беше някога България преди 76 години се ъпгрейдне в БКП_ЛАЙНААРРИЯ местна разработка!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко Борисов Има и други лелки не по гишетата а на едни други места дето също нищо особено не правят, но и те са от любимките на властта.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се обърнат в краен случай към стоматолози да помагат, нещо което е направено в Русия по време на пика през пролетта. Но дано не се стигне до там. Да бъде съсипан град като Шумен който в края на осемдесетте и началото на деветдесетте години беше сто хиляди жители се иска голямо усилие и талант от страна на държавата и управляващите. Това е моя роден град още от времето когато се казваше Коларовград в нач. на шейсетте.г.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и аз ако бях лекар щях да напусна и да работя в колцентър на хоум офис и да вземам двойно повече заплата...
62
2
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Лекарите не гласуват за мен, така че пари няма да им дам! Но ще увелича заплатите на лелките по гишетата дето нищо не правят с 300лв!
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличете им с 2000лв заплатите и ще се върнат!
60
1
 
12
 
! Отговори
ww преди 3 години
Ами отпуснаха толкова милиарди. Дайте заплати за да привлечете лекари!
59
1
 
1
 
! Отговори
До"аз"64 преди 3 години
Миризливко а ти къде ще си в цялата тая ситуация,или пък близките ти???
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е обаче, че се вдигнаха заплатите на чиновниците. Те са по-важни от лекарите, разбира се.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според него изход от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко времеСТРАННО нещо се случва в България! Търсят се пенсионерите ?? Държавата унищожи приемствеността и с ниските заплати дълги години-отказа младите за работа-в БДЖ също търсят пенсионирани машинисти! Възратсни хора да управляват влака! Явно в БГ нещата са много трагични! Грешната Политика да вдигат заплатите "на парче" роди Това! Полицай с палка да взима повече от Водач Машинист на Влак
56
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
До До61Точно така, да си останете една държава пенсионеро-цигaнистaн 3 млн пенсии и 2 млн тъмно кафеви. Тогава ще има за всички, като по соца, никой няма да бачка, всеки ще краде от другия и от държавата и всички ще са доволни! Нова 45г идилия, останете си с другарката Нинова или комуниста Боко.
55
1
 
1
 
! Отговори
До61 преди 3 години
Момче,не е лошо да намериш едно високо място и да скочиш с главата напред!!!
54
1
 
13
 
! Отговори
!?!!?? преди 3 години
Не разбрах, идеята е да се извикат възрастни лекари в ковид отделенията за да ги заразят/у.б.и.я.т. ли?
53
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
да вземат пенсионери лекари, да лекуват пенсионерите, щото и без това охраната барабар с целия персонал са пенсионери. също ако има проблем си викнете пенсионерска бърза помощ с пенсионерска полиция да ви оправя бакиите.заради това мълчание и дремане по соца от сегашните пенсионери, държавата е на това дередже - дремали са, скатавали са на държавни работи, не са скачали за по-добър живот, сега искат пенсии да взимат.
52
2
 
9
 
! Отговори
ВЪРЛ ЛЕВСКАР преди 3 години
ЗАКРИВАЙТЕ ДЪРЖАВАТА НАПРАВО И ТОВА Е.
51
2
 
14
 
! Отговори
До47 преди 3 години
Във България здравно осигурителните вноска е 8% в Германия е 14.6% разликата не е голяма,голямата разлика идва от сумата върху която се осигуряваш Минимална заплата в България-610 лева,минимална заплата в Германия-3100 лева!