Костадин Ангелов: Ваксината ще стигне до всеки българин!

Страната ни има договори за 4 ваксини от 4 фирми
5 дек 2020 09:38, Петя Славова
199
Костадин Ангелов: Ваксината ще стигне до всеки българин!
Снимка: БГНЕС

Във ваксинационния план имаме провеждане на информационна кампания, твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да достигне ваксината до всеки български гражданин - той да бъде информиран за ползите и да вземе информирано решение. Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна. Това коментира в "Панорама" по БНТ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Още по темата

Всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата. Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани, ще го направят, ще създадем мобилни екипи, категоричен е проф. Ангелов.

Здравето няма цена, всеки един български гражданин трябва да има същия достъп, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една стран на ЕС, не можем да отнемем това право, допълни министърът.

Имаме договори за 4 ваксини от 4 фирми, те са представени на парламента. Няма нужда да запишем една обективна истина в закон, това е политика в целия ЕС. Няма нужда България да става прецедент, когато трябва да бъдем единни.

Проблемът с коронавируса може да бъде първата, може да бъде последната възможност, около която българските политици да се обединят и да не търсят дивиденти, смята проф. Ангелов.

Започва атаката на човечеството срещу коронавируса - ние ще го победим, благодарение на ваксините, категоричен е здравният министър.

Относно статистиката за повишаване на смъртните случаи у нас, министърът обясни:

Следим всяко едно число с изключително сериозна загриженост. От анализа, който наблюдаваме, виждаме, че голяма част от българските граждани имат много придружаващи заболявания. Нещо повече - България е на водещи места по сърдечно-съдови заболявания. И това не е извинение, а означава, че българската нация има много сериозни здравословни проблеми.

Аз поех ангажимент, който ще изпълня - ще представя план за здравето на нацията, който ще съдържа линията на човешкия живот от раждането до смъртта и необходимостта от допълнителни здравни събития в областта на профилактиката, които да подобрят демографските показатели на нацията.

Това, което виждаме в момента, е онова което може да даде нашата здравна система. Нямаше подготвена здравна система в света - считате ли, че Швейцария не се е подготвила навреме, та интензивните легла свършиха, попита здравният министър.

От първия си ден като министър поисках решение за обезпечаване на здравната система, но каквото и да направим - ние имаме достатъчен брой легла, имаме апаратура, нямаме недостиг на медикаменти - имаме лекарства, ремдесивир, центрове за плазма. Проблемът е с персонала, призна министърът.

На въпроса забави ли се затварянето, той заяви:

Направихме го навреме - можехме да го направим и искахме да го направим, но го отложихме защото, заболяваемостта към онзи момент беше ниска. Увеличаването на строгостта на мерките започва, когато достигнем нива на заболяваемост не по ниска от 600 на 100 000.

Министър Ангелов коментира и положителните антигенни тестове, които не влизат в статистиката.

Не можем в момента да приемем антигенните тестове, защото това не среща разбиране от всички професионалисти. Аз повече от всеки един искам да бъдат признати антигенните тестове, ако специалистите кажат, че те могат да бъдат приравнени към PCR, само че нашите и европейските лекари не дават тази препоръка.

Обещах да има електронна рецепта и електронно направление до Нова година и ще го изпълня, категоричен е професорът.

Тази епидемия иска всеки един човек да се превърне в лекар - да носи маска, да спазва дистанция, да спазва дезинфекция. Това иска вирусът - всеки един да стане лекар, за да може обединени да се изправим и да победим този невидим враг, това е гаранция за успех, смята здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината ще стигне до всеки българин!"Надявай се ..Трябваше да има допълнение, изречението не е цяло. Трябваше да изглежда така:Ваксината ще стигне до всеки българин, който я иска.
38
4
 
26
 
! Отговори
Нали беше преди 3 години
доброволна? Аз не искам да се ваксинирам,защото нямам никакво доверие в качеството и ефективността на т.нар."ваксини"? А пропо-през изминалите години по това време масово трепаха и унищожаваха овце,кози,кокошки, прасета с какви ли не измислени доводи? Значи ли това,че тогава унищожиха всички възможни болести по домашните животни и тая година няма никакъв,ама никакъв грип,шап,бяс,жълтеница,високо кръвно ,ишиас по животните?
37
2
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Аз лично няма да си слагам никаква ваксина, пък който както иска. Нямам им доверие на тия ваксини. Току виж разболели повече хора.
36
15
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Здравейте приятелиЗнам че предпочитащ диктатура като на джуджето и като на Ким Грух в Северна Корея, ама се свърши вече вашата, другари. Като не ти отърва демокрацията, има все още останали диктатури и спокойно можеш да се насочиш натам. Ето, фамилията Ким си се предава властта по наследство и там няма никакви избори. Ще си те управляват без промяна, както копнееш :)))
35
2
 
15
 
! Отговори
Хасан Ваксинатора преди 3 години
Ваксините всички са добри важно е кой я слага . За мен тая работа е призвание, ще започна ваксинацията с най-пррданите и коректни. От тук ще са Зоро, Разсъдлив и другия третия ***. Изключителни момчета, заслужават да са сред първите.
34
3
 
30
 
! Отговори
Тъжно преди 3 години
аз бягам като дявол от тяман от тази ваксина на Гейтс.Нека пита роднините на хилядите парализирани и измрели хора в африка след години тестване на прочутите му ваксини и лекарства.Оставка и съд!Но послушковците и овчедушните моля нека заповядат ,както казва ботоксния ще има за всички от сърце!
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото стигна противогрипната..
32
1
 
17
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Тоя да се маха, както и цялата хомо дружинка "Щабна калинка"!
31
5
 
6
 
! Отговори
Здравейте приятели преди 3 години
Сега сме демокрация и можем да си ги менкаме управляващите един с друг. И така още 30, 40, 50 години ще си ги менкаме. Демокрация, кво да прайш, най-добрата система е демокрацията, така е казал Уинстън.
30
1
 
27
 
! Отговори
младите българи преди 3 години
Едно нещо трябва да е ясно на младите българи днес - след 30 години като погледнат назад животът на днешните пенсионери ще им изглежда като рай.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде приятели, хайде кажете - кого ще си турим на мястото на Бойко Бългаpoyбиеца да ни оправя?Който и да е друг. А който и да сложим, ако прави подобни изцепки - пак го махаме и го слагаме у кофата.
28
1
 
8
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
До Здравейте приятели!Абе който ще да дойде!Хич не ми дреме.Бойко вече го не щем.И от него ми писна.
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Здравейте приятели!кви избори?!? Хората мрият, вие избори. Чак 2022-23 избори. Здравето на първо място!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата е много дълбока и ще се става още по страшна. Сривът на системата е неизбежен. Тези които си мислят, че това скоро ще премине, да носим маски и да се подчиняваме и всичко ще се оправи като си отиде вируса живеят с илюзии.
25
11
 
4
 
! Отговори
Здравейте приятели! преди 3 години
Здравейте приятели, хайде кажете сега като дойдат изборите, с кого ще сменим Бойко Бългаpoyбиеца? Хайде приятели, хайде кажете - кого ще си турим на мястото на Бойко Бългаpoyбиеца да ни оправя?
24
3
 
9
 
! Отговори
Този преди 3 години
Този до Онзи:"Моята ще ч дам за химичен анализ"Аха - ти, бай Пешо и как' Сийка ли ще я анализирате? Форумините биохимици и микробиолози, дето нищо друго освен домашна ракия не са анализирали и то само на вкус.Жулят домашарка, муат "македонска" наденица и кифтета от кайма за 2 и 50 килото, но върло са се притеснили какво има във ваксината!Ще ги чипират видиш ли за да ги шпионират да им видят "тайната" рецепта за греяна ракия.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ща уа, два пъти го прекарах, а щото ми се налагаше да пътувам на Запад минах 5 карантини даге. Първия път са посррах, втория път ми беше лошо и малко трудно да дишам, ше спестя от карантина. Апропо, лека им пръст на починалите от тая китайска твар Ковид-19.
22
11
 
5
 
! Отговори
Здравейте приятели! преди 3 години
Здравейте приятели, хайде кажете сега като дойдат изборите, с кого ще сменим Бойко ***? Хайде приятели, хайде кажете - кого ще си турим на мястото на Бойко *** да ни оправя?
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах кой ще определя за кого коя ваксинаЗа шести коловоз която е останала или само конските вагони.
20
1
 
30
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Списък за ваксиниране:1. Бойко Борисов2. Правителство и Народно събрание3. Който иска....