Българинът няма доверие на ваксините

Показното ваксиниране на публични личности не помага
Обновена: 3 фев 2021 10:14 | 3 фев 2021 10:09, Анисия Иванова
92
Българинът няма доверие на ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Продължава масовата имунизация против коронавирус у нас. Малко над 20% от работещите в образованието в столицата са изявили желание да се ваксинират. Социологическо изследване показва, че 65% от обществото в България се информира за ваксините от медиите.

"Наше проучване, направено през месец ноември, показа 26% одобрение сред българите. След като ваксините пристигнаха и хората видяха, че няма сериозни странични ефекти, както и че по целия свят тече масова имунизация, то се повиши само с 2% - на 28%", заяви в "България сутрин" социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

Още по темата

По думите ѝ това е очаквано, тъй като някои от хората ще са изкарали вируса и няма да виждат смисъл, а други пък, които имат автоимунни заболявания, също не желаят да се ваксинират.

"Вижда се ясно тревогата на българското общество – хората не са сигурни, че имунизациите са безопасни. Случващото се по целия свят, за съжаление, не е довело до съществена промяна. Институциите могат да анализират тези данни, да направят отделни целеви групи и с тях да се коментира какво би могло да се промени", добави Славкова пред Bulgaria ON AIR

Тя смята, че някои хора искат да изчакат една година, за да видят какъв е дългосрочният ефект. А според проучванията по-ниско образованите хора са по-негативно настроени срещу ваксините, докато хората с висше образование, вярващи повече в бързото развитие на медицината, имат по-голямо доверие.

"22% от българите смятат, че е редно да не пътуват хора без ваксинация. Ако има такъв тип натиск, може би ще има ефект. С Гърция беше такъв случаят миналото лято – когато започнаха да ходят на почивка там, започнаха и да се тестват“, допълни Славкова.

"За 50% от хората показното ваксиниране на публични личности не създава повече доверие. Те смятат, че реално не им слагат ваксини, а само се опитват да ги накарат да гласуват“, заяви социологът.

"38% от обществото в България традиционно използват близките и познатите като източник на информация. Това крие рискове, защото те не са експерти“, смята Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау пак копи-пейст празни думи, без стотинка коментар по реалните тревоги. ДГД бау.
56
9
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
проблема е, че хората не си правят труда да проучат нещата. Вярват на жълти сайтове и "една жена каза във Фейсбук". Трябва да има конспирация и той/тя да я знае. Това ги прави "успели" в нещо.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако (когато) се окаже, че ваксините не могат да повлияят пандемията, искам да разбера дали предложението на управляващите е:Мерки и маски доживот, затваряне, изолация, смърт на десетки сектори от икономиката и гладна смърт на стотици хиляди души?Само това искам да ми кажат.
54
3
 
8
 
! Отговори
...За вишистите преди 3 години
Това е много смешна легенда, която се опитват да създадат, как хората с висше образование били "ЗА" ваксиниране... Общувам с голям брой хора с висше образованиие, както и с професори и доценти, и при въпроса за "ваксиниране" направо се смеят на идеята, толкова абсурдно им се вижда да се приеме сериозно.
53
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Сега да пробват с разстрел на публични личности...
52
0
 
11
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Интересно, в момента чета нещо от Франция по темата, и там пише, че "Франция е една от най-скептичните в Европа по отношение на ваксините". Хмм. И там са бездни и прости явно, и ядат кебапчета от пазара, както било при нас. Любопитно, ако зачета италианска, испанска преса, дали и там не пише, колко силно подозрителни и скептични са хората спрямо неработещата, нетествана генна терапия. Дали пък не е въз основа на ФАКТИТЕ, а не на "***-ьо-вщината"?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умирам си от кеф като се включат платените и се започне с *** мано ганди манди прocт народ колко сте зле първи по смъртност най бедни колко са велики другите (дреме ми за запетайките) муа-хахаОще, искам още, обиждайте яко в злобата и безсилието си, хората се информираха.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТи още ли пишеш на български? Имаш да учиш 40к йероглифа, не се размотавай.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Надявам се да вземате поне по 30 сребърника за отричането на род и родина. Историята ще отхвърли изгнилите кръвни линии на предателите, а ние българите ще ви мразим и ще ви чистим от земята.
48
7
 
3
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Всичко е червена тролщина.Ако вкарат тук от руската ваксина за животни Спутник, веднага голяма част от тоя наш народ ще се юрне да се ваксинира, без да пита вредно ли е или не. Стария рефлекс: Каквото Кремъл нареди. Те така избраха и оня, дето нищо не върши на Дондуков2.
47
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Българинът е най-пpocт и най-беден (в резултат на пъровот) в ЕС. Израелецът и швейцарецът имат доверие на ваксините, защото са умни, богати, успели. Неслучайно *** е на дъното и винаги ще бъде там. Масовката у нас е с грешно мислене и затова е и бедна. Разбира се, има едно 20-30% интелигентно население.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планетата трябва да се чисти от *** и останалите ******* Земята не може да търпи повече д*билизъм.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да вярва и да не вярва, ваксини няма, но пък са платени.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова "масова" имунизация, че се прескачат в навалицата и не можем да се разминем от тарапана.
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точка вече с тия ваксини, че народът стана силно алергичен към тия думички и почва да реагира като бик на червено.Прекрачихте червената линия. Нарочно?
42
10
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Малък, но много *** народ!" Хахахахаха
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, нека сравняваме кебапчета с никога нетествана генна терапия, която се намесва по непредсказуем начин във функциите на организма, може да разтрои имунната система, да доведе до различни екстремни състояния, като неврологични тремори, парализа, може да създаде цитокинна буря при среща с вирусна инфекция, и като голям бонус -НЕ ФУНКЦИОНИРА КАТО ВАКСИНА. Не създава имунитет, не предпазва от разпространение на вирус. Е това е такова мазно кебапче, че как да не го лапнеш, а сандо, мозък мъдър?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8,ама си едно много миличко провокаторче, нали?Следващия път си пусни снимка как те ваксинират.
39
3
 
9
 
! Отговори
До сандо преди 3 години
Въобразявай си, че хората са т.ъ.пи колкото теб.
38
3
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
АМИ НЕ. ВЕЧЕ 35 ГОД НЕ СТЪПВАМ НА ЛЕКАР. ДОСТА СЕ ОПАРИХ ПРЕДИ ТОВА И МНОГО СЪЖАЛЯВАМ.