Българинът няма доверие на ваксините

Показното ваксиниране на публични личности не помага
Обновена: 3 фев 2021 10:14 | 3 фев 2021 10:09, Анисия Иванова
92
Българинът няма доверие на ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Продължава масовата имунизация против коронавирус у нас. Малко над 20% от работещите в образованието в столицата са изявили желание да се ваксинират. Социологическо изследване показва, че 65% от обществото в България се информира за ваксините от медиите.

"Наше проучване, направено през месец ноември, показа 26% одобрение сред българите. След като ваксините пристигнаха и хората видяха, че няма сериозни странични ефекти, както и че по целия свят тече масова имунизация, то се повиши само с 2% - на 28%", заяви в "България сутрин" социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

Още по темата

По думите ѝ това е очаквано, тъй като някои от хората ще са изкарали вируса и няма да виждат смисъл, а други пък, които имат автоимунни заболявания, също не желаят да се ваксинират.

"Вижда се ясно тревогата на българското общество – хората не са сигурни, че имунизациите са безопасни. Случващото се по целия свят, за съжаление, не е довело до съществена промяна. Институциите могат да анализират тези данни, да направят отделни целеви групи и с тях да се коментира какво би могло да се промени", добави Славкова пред Bulgaria ON AIR

Тя смята, че някои хора искат да изчакат една година, за да видят какъв е дългосрочният ефект. А според проучванията по-ниско образованите хора са по-негативно настроени срещу ваксините, докато хората с висше образование, вярващи повече в бързото развитие на медицината, имат по-голямо доверие.

"22% от българите смятат, че е редно да не пътуват хора без ваксинация. Ако има такъв тип натиск, може би ще има ефект. С Гърция беше такъв случаят миналото лято – когато започнаха да ходят на почивка там, започнаха и да се тестват“, допълни Славкова.

"За 50% от хората показното ваксиниране на публични личности не създава повече доверие. Те смятат, че реално не им слагат ваксини, а само се опитват да ги накарат да гласуват“, заяви социологът.

"38% от обществото в България традиционно използват близките и познатите като източник на информация. Това крие рискове, защото те не са експерти“, смята Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
18
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 3 години
Нито една едничка статийка, дори самотно изреченийце никога никъде не коментира безбройните неясноти и несигурности. Само се пише колко АБСОЛЮТНО НАПЪЛНО БЕЗОПАСНИ И ЕФЕКТИВНИ са. Как не коментирахте защо се изчислява "ефективност" върху извадки от 0.3% - 0.4% от тестваните? Колко несериозно е това? А за държавите, които вече ваксинират масово, и откриват, че ефективността е в пъти по-ниска? Нищо, а? За хилядите странични реакции и смърти изобщо пък ще се правим, че не съществува.
36
19
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
*** муа кебапчетза за по 80 стинки от пазара ама ваксина няма да си сложи защото не знае кво има в неяГаньо пие домашна ракия в платсмасови бутилки от неизвестен производител ама вакисна няма да си сложи защото не знае кво може да му стане
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе като сте такива гоуеми експерти, защо изобщо ходите на лекар, като се разболеете? Чете в гугъл и фейсбук как да се кекувате и недейте натоварва здравната система излишно. Както каза една позната лекарка, ако мислите, че ваксината ще ви пренареди гените, приемете го като възможност!
34
2
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Само след 3 мес. Вирусът вече ще е съвсем друг и Ваксинираните ще трябва Наново да се ваксинират с нова ваксина.
33
2
 
8
 
! Отговори
Втрещяващо! преди 3 години
Резултатите показват втрещяващо затъпяване и зомбиране на населението! "С ваксинирането на публични личности, се опитвали да ги накарат да гласуват"?!?! Няма как да проследиш логиката в тази мисъл,защото логика няма!Потресаващо е на какви мнения и разсъждения попадам в много фейсбук групи!И тези хора карат коли,някои имат разрешителни за оръжие,имат право да гласуват!!! Страшно е!!!
32
1
 
11
 
! Отговори
Колето преди 3 години
До dlЗнания от къде имаш гугъл ли.Ако толкова читави са тиа ваксини ще имаше 100% ваксинация на лекари и учители.Тва че не виждаш,незначи че другите са сляпи.Всеки си има право на избор.Егоиста първо дава акъл пропагандира че много знае после като му търсят сметка не бил виновен.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славкова,ти не си експерт,ние сме се запознали от чужди експерти,хора специалисти,с нужната практика и кариера. Ти си никой в сравнение с тях. Няма да споменавам имена защото и без това глобалния режим преследва и тероризира тези хора,а изсипва блага аси върху такива като тази жалка женица.
30
11
 
4
 
! Отговори
dl преди 3 години
Аман от "разбирачи",така ги наричам аз,компетентни по всякакви въпроси.Чуват това,което искат да чуят,дали е вярно или не,не ги интересува.Щом не вярват на науката,в какво вярватв тоягата и моркова.Знания се искат,а не измошльотини разни
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, не. Нямаме, след като е ГМО.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24В понеделник СЗО излезе със становище, че дори ваксинирането НЕ отменя изискването за спазване на мерки и носене на предпазни средства.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Дааа. Българинът не щял да се ваксинира заради правителството.Само да дойде гнусната корнелия и българинът веднага ще пожелае да се ваксикнира.100% е сигурно.
26
1
 
21
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Ваксината не те предпазва от заразяване и от пренасяне на заразатаА от какво предпазва? За какъв *** ми е тогава?
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показното ваксиниране на публични личности не помага, защото не са достатъчно публични. Докато Бойко не се ваксинира, българинът ще се дърпа.
24
3
 
16
 
! Отговори
Колето преди 3 години
вАКСИНИРАНИЯ ЩЕ Е ПО ОПАСЕН ОТ НЕВАКСИНИРАНИЯТ НО ЩЕ НАСАДЯТ ВИНА В НЕВАКСИНИРАНИТЕ
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Напротив.Последните 10-тина дни имаше няколко статии за изследвания по темата.Дори ваксинираните разнасят и разпространяват вируса.Естествено без симптоми.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината не те предпазва от заразяване и от пренасяне на заразата.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойде раят за проваксърите. Имате милиарди свободни инжекции. Ако не можете да си ги забиете, изпразнете съдържанието в един басейн и се къпете на воля.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на РНК ваксините е да компрометират имунната ви система и тя да се нуждае от редовно инжектиране на нови дози за да функционира. Като всеки промоционален продукт, първоначално дозите ще са безплатни, но в последствие това ще се промени. Имунната ви защита ще стане с абонамент. Плащаш-получаваш нова доза. Не плащаш- game over.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избор на ваксина предоставят ли ти? А безплатна ли е? Какво доверие искате тогава?
18
15
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 18. Глу.пак, това се прави при всяка ваксина. Да, може и да има странични ефекти, може и няколко да починат, но те ще са в хиляди пъти повече, ако не се ваксинират. Това някакси ти убягва от мозъка май.