Българинът няма доверие на ваксините

Показното ваксиниране на публични личности не помага
Обновена: 3 фев 2021 10:14 | 3 фев 2021 10:09, Анисия Иванова
92
Българинът няма доверие на ваксините
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Продължава масовата имунизация против коронавирус у нас. Малко над 20% от работещите в образованието в столицата са изявили желание да се ваксинират. Социологическо изследване показва, че 65% от обществото в България се информира за ваксините от медиите.

"Наше проучване, направено през месец ноември, показа 26% одобрение сред българите. След като ваксините пристигнаха и хората видяха, че няма сериозни странични ефекти, както и че по целия свят тече масова имунизация, то се повиши само с 2% - на 28%", заяви в "България сутрин" социологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

Още по темата

По думите ѝ това е очаквано, тъй като някои от хората ще са изкарали вируса и няма да виждат смисъл, а други пък, които имат автоимунни заболявания, също не желаят да се ваксинират.

"Вижда се ясно тревогата на българското общество – хората не са сигурни, че имунизациите са безопасни. Случващото се по целия свят, за съжаление, не е довело до съществена промяна. Институциите могат да анализират тези данни, да направят отделни целеви групи и с тях да се коментира какво би могло да се промени", добави Славкова пред Bulgaria ON AIR

Тя смята, че някои хора искат да изчакат една година, за да видят какъв е дългосрочният ефект. А според проучванията по-ниско образованите хора са по-негативно настроени срещу ваксините, докато хората с висше образование, вярващи повече в бързото развитие на медицината, имат по-голямо доверие.

"22% от българите смятат, че е редно да не пътуват хора без ваксинация. Ако има такъв тип натиск, може би ще има ефект. С Гърция беше такъв случаят миналото лято – когато започнаха да ходят на почивка там, започнаха и да се тестват“, допълни Славкова.

"За 50% от хората показното ваксиниране на публични личности не създава повече доверие. Те смятат, че реално не им слагат ваксини, а само се опитват да ги накарат да гласуват“, заяви социологът.

"38% от обществото в България традиционно използват близките и познатите като източник на информация. Това крие рискове, защото те не са експерти“, смята Славкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
5
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
До 15. А бе, главанак, вземи малко се поинтересувай какво става в тези държави и колко вярват и колко не. Да, има невярващи, но са много, много по-малко. И какво общо има тук правителството, бе хейтърски ***, та го намесваш? И да си прочел, че съм се отцепил от племето? И аз съм в него - за съжаление.
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да критикуват българите да питат изпълнителните директори на модерна, файзър и астра занека, за качеството на ваксините и защо са опискали всяка държава да подпише че ги освобождава от съдебна отговност
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Супер. Нямам търпение да се изчистим от такива "умни" като теб. Моля, изджаскай си всички възможни ваксини, изпий живака от термометрите и дъвчи малко олово, че ми е писнало от българомразци.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ганьоАмериканския Гaньо, холандския, немския, английския, австрийския Гaньо, и те ли са последни, защото не вярват на правителствата си? Ти вярваш ли в правителството си? Защо пишеш на български и колко си успял в живота, щом си се отцепил от "племето"?
13
2
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ти и оня чичковци в костюми които ги хрантутим 30 години ще ги предредиш за ваксината,щото Кромид 19 е наистина много страшен!!
12
10
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 2. Разбира се, че не си длъжен. И ваксинирането е доброволно. Но, ако искаш, гледай какво мислят и правят в другите, по-нормални, държави.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Илън Мъск успя да чипира ***, то ние сме доста по-лесни като народ, не сме по-умни от ***
10
5
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До 8. Ха-ха, браво пич, и аз така.
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите нямат доверие не във ваксините по принцип, а в предлаганите от това правителство ваксини. Правителството е истинския проблем на българите.
8
25
 
8
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
*** няма вяра дори на себе си. Затова все е последен, вечно мръка и все някой друг му е виновен.Тъппо племе.
7
0
 
29
 
! Отговори
пери преди 3 години
Българинът няма доверие на никого, за което има логично обяснение - достатъчно е лъган. И дори да се замислят да си сложат ваксина, въпреки обясненията, че хората нямали критично мислене, повечето нямат доверие нито на властта, нито на лекарите, за което също има много добро обяснение.Алчността така масово е налазила, че е логично да се съмняваш, че по-скоро всичко е заради едните пари. Човечност не остана. Вяра също. Особено в управляващите, а то оттам тръгва всичко.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"родължава масовата имунизация против коронавирус у нас"Е, чак пък масова ... ха-ха
5
7
 
31
 
! Отговори
славянин преди 3 години
При всичките си недостатъци българинът си е запазил критичното мислене и недоверие към официалната пропаганда!
4
2
 
22
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Тренд ли сте, какво ли сте, вземете се откажете, не ставате за тая работа, това се казва - манипулация !
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То българите нямат доверие и на такива като "Тренд", но това все го пропускат .
2
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Длъжен ли съм да вярвам във ваксината?Тя ако беше безопасна и наистина имаше такъв страшен вирус,първо ония 240 п-разити в парламента щяха да си я сложат!!
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И теб да те лъжат 76 години и ти ще луднеш!